اولیویه گروندو، فرانسوی زندانی در ایران: قربانی «باج‌گیری سیاسی» بین تهران و پاریس هستم

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۲۴

یک شهروند فرانسوی که از حدود دو سال و نیم پیش در ایران زندانی شده و پیش‌تر اطلاعات کمی درباره او منتشر شده بود، با انتشار فایلی صوتی از زندان خود را «اولیویه گروندو»، جهانگردی ۳۴ ساله، معرفی کرد و خود را قربانی «باج‌گیری سیاسی» بین جمهوری اسلامی و فرانسه توصیف کرد.

پیام صوتی اولیویه گروندو که نزدیکانش او را یک گردشگر علاقه‌مند به شعر معرفی می‌کنند، دوشنبه ۲۴ دی از طریق رسانه‌های فرانسه پخش شد.

ترز گروندو، مادر اولیویه، به رادیو عمومی فرانسه گفت که پسرش ۲۰ مهر سال ۱۴۰۱ در شیراز بازداشت و به اتهام «جاسوسی و تبانی علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شد.

پیام صوتی اولیویه طی تماس تلفنی او با بستگانش ضبط و از طریق شبکه‌های رادیویی «فرانس اینتر» و «فرانسه‌اینفو» منتشرشده است.

او در این پیام گفت: «دادگاهی که من را محکوم کرد هیچ مدرکی علیه من نداشت. من بی‌گناهم. همه این‌جا می‌دانند که من بی‌گناه هستم.»

وضعیت روحی نامساعد

اولیویه گروندو در بخشی دیگر از پیامش گفت: «برگشت چیست؟ این یک رویای قدیمی است که دیگر نمی‌تواند معنایی به این بیداری خسته‌کننده بدهد. من واقعا خیلی خسته‌ام. این حقیقت را بشنوید که توان من، سسیل کوهر و ژاک پاریس در حال تمام شدن است.»

کوهر، معلم فرانسوی و شریک زندگی‌اش پاریس، دو تن دیگر از شهروندان فرانسوی هستند که از حدود ۹۸۰ روز پیش در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌‌برند.

گروندو در این پیام خطاب به رسانه‌ها گفت: «من از سلول خود در زندان مرکزی تهران (اوین) صحبت می‌کنم. مسئولیت شما، پیگیری بقای سه انسان است.»

در ماه‌های گذشته هیچ اطلاعاتی درباره گروندو به جز نام کوچکش در رسانه‌های فرانسوی منتشر نشده بود.

در همین زمینه بخوانید: خانواده‌های ۳ فرانسوی زندانی در ایران از سازمان ملل کمک خواستند

یکی از دوستان او به نام تریستان، درباره پخش پیام صوتی‌ اولیویه پس از حدود دو سال و نیم حبس، گفت فاش کردن هویت برای او «ریسکی بزرگی با فشاری زیاد» بود چراکه اولیویه خیلی از بازگشت به انزوا که در ابتدای بازداشت تجربه بدی از آن داشت، می‌ترسید.

با این‌حال به گفته تریستان، «با توجه به این‌که وضعیت سلامت اولیویه روز به روز بدتر می‌شد»، او تصمیم گرفت که این ریسک را بپذیرد و پرونده خود را مانند دیگر خانواده‌های گروگان‌ها رسانه‌ای کند.

خانواده اولیویه نیز روز دوشنبه از وضعیت روحی نامساعد او خبر دادند.

قربانی باج‌گیری سیاسی

مادر اولیویه با تقسیم دوره بازدشت پسرش به سه مرحله توضیح داد: «دوره ابتدایی بازداشت او، زمان دیپلماتیک نام داشت و ما اجازه دادیم که اوضاع از طریق روش‌های سیاسی پیش برود، اما هیچ اتفاقی نیفتاد. سپس زمان اولیویه بود؛ زمان تفکر. و اکنون زمان رسانه‌هاست.»

به گفته او، پسرش در ابتدای دستگیری به مدت ۷۲ روز در بازداشت موقت نگه داشته شد: «در آن دوره هیچ خبری از اولیویه نداشتیم، زیرا ایرانی‌ها برخلاف تمام تعهدات بین‌المللی، تماسی با سفارت فرانسه نگرفته بودند.»

خانواده زندانیان فرانسوی بازداشت‌شده در ایران

اولیویه گرندو در پیامش، خود را قربانی «باج‌گیری سیاسی» بین جمهوری اسلامی و فرانسه توصیف کرد و گفت سخن گفتن‌اش، او را در معرض انتقام گروگان‌گیرانش قرار می‌دهد.

اولیویه به ویژه می‌ترسد که درخواست او برای آزادی مشروط از سوی مقامات جمهوری اسلامی رد شده و شرایط بازداشتش دشوارتر شود.

او قبل از جلسه دادگاهش دست به اعتصاب غذا زده بود، زیرا حکمش ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ و پس از حدود یک سال و چهار ماه از زمان بازداشتش صادر شد.

این گردشگر فرانسوی متولد مونپلیه (هرو) است اما در پاریس بزرگ شده است و در شرایطی بازداشت شد که در یک تور جهانی به سر می‌بُرد.

ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، ۱۸ دی امسال اعلام کرد وضعیت سه شهروند فرانسوی بازداشت‌شده در ایران رو به وخامت است و برخی از آن‌ها در شرایطی مشابه شکنجه نگهداری می‌شوند.

او همچنین به شهروندان فرانسوی توصیه کرد که به ایران سفر نکنند و از کسانی که در آن‌جا هستند خواست که به دلیل «خطرات بازداشت و زندانی شدن خودسرانه» فورا ایران را ترک کنند.

وزارت خارجه فرانسه همچنین سفیر جمهوری اسلامی در پاریس را احضار کرد.

پاریس پیش‌تر و در اواخر مهر امسال نیز وضعیت شهروندان فرانسوی زندانی در ایران را غیر‌قابل قبول خوانده و گفته بود آنان گروگان گرفته شده‌اند.

جمهوری اسلامی بر اساس «سیاست گروگان‌گیری» خود، شهروندان خارجی و شهروندان دوتابعیتی را برای اعمال فشار بر دولت‌های غربی بازداشت می‌کند.

خبرهای بیشتر

شنیداری