دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفتوگو با سایت رهبر جمهوری اسلامی همزمان با تاکید بر این که جمهوری اسلامی از هزینه داده شده در سوریه پشیمان نیست، اذعان کرد حمایت از گروههای نیابتی تهران «سختتر شده» است.
علیاکبر احمدیان در این مصاحبه گفت: «ما اصلا در سوریه نبودیم که بخواهیم آنجا را رها کنیم.»
او در گفتوگو با سایت دفتر علی خامنهای، تبلیغات قبلی جمهوری اسلامی را تکرار کرد و گفت که «حضور و هزینه» جمهوری اسلامی در سوریه «برای امنیت خودمان بود» و در غیر این صورت، «امروز ما باید با دهها برابر هزینه در داخل کشور با داعش میجنگیدیم».
احمدیان همچنین سه شرط حضور نیروهای جمهوری اسلامی در کشورهای دیگر را «درخواست رسمی دولت آن کشور»، «عدم تقابل با مردم آن کشور» و «وجود منافع یا آرمان قطعی» خواند.
در روزهای گذشته انتقادات زیادی از هزینه بینتیجه دهها میلیارد دلاری جمهوری اسلامی در سوریه و همچنین هفت هزار و ۳۰۸ کشته و مجروح و هزاران نفر بازمانده مستمریبگیر مطرح شده است.
همزمان اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، رقم ۵۰ میلیارد دلاری برای بدهی سوریه به ایران را «اغراقآمیز» خوانده و گفته است که این بدهی بر اساس اصل جانشینی دولت، به دولت آینده این کشور منتقل خواهد شد.
اذعان به سختتر شدن حمایت از نیروهای نیابتی
احمدیان در این مصاحبه تضعیف موقعیت جمهوری اسلامی در منطقه را «عملیات روانی دشمن» خواند.
او همزمان اذعان کرد که حمایت تهران از گروههای نیابتی خود در منطقه موسوم به «جبهه مقاومت» سختتر میشود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: «البته در خیلی از مقاطع، کار ما سختتر شده. در بعضی مقاطع هم راحتتر شده. این مساله طبیعی است. از اول تا حالا هم همینطور بوده است اما نکته اول این است که حزبالله، حماس و جهاد [اسلامی]، امروز به پشتیبانی مستقیم و فیزیکی ما خیلی وابسته نیستند.»
احمدیان در ادامه گفت: «اتکای اصلی جمهوری اسلامی در مبارزه با اسرائیل، قدرتمند کردن مردم و جهان اسلام و مقاومت است، نه صرفا مبارزه نظامی.»
در روزهای گذشته گزارشهای مختلفی درباره احتمال تضعیف گروههای نیابتی جمهوری اسلامی به خصوص در عراق و لبنان منتشر شده است.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله لبنان، گفته است که این گروه با سقوط بشار اسد، مسیر تامین منابع نظامی خود را از طریق سوریه از دست داده است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز گزارش داد که سقوط اسد، باعث سردرگمی مقامات ایران شده است.
با وجود این، خامنهای در سخنرانی خود بعد از سقوط حکومت اسد گفت: «جبهه مقاومت این است که هرچه فشار بیاورید محکمتر میشود.»
اکبریان: اصلا در سوریه نبودیم که آن را رها کنیم
علیاکبر احمدیان در این مصاحبه با سایت رهبر جمهوری اسلامی گفت: «اگر مردم و ارتش سوریه میایستادند، حتما ما هم میایستادیم. ضمن این که دولت سوریه تا روزهای آخر اصلا چنین درخواستی از ما نکرد.»
او تاکید کرد که جمهوری اسلامی با «تمایل دولت سوریه» قوای خود را تخلیه کرده بود: «امکان تقویت سریع نیز وجود نداشت؛ مگر آن که ارتش سوریه مقاومت میکرد.»
احمدیان افزود: «بنابراین در مورد این که میگویند ایران عرصه را رها کرد، ما اصلا آنجا نبودیم که بخواهیم رها کنیم.»
این سخنان در حالی بیان شده است که ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، پنجشنبه ۲۹ آذر گفت حکومت ایران از مسکو خواسته است به خروج نیروهایش از سوریه کمک کند و روسیه نیز در پی این درخواست، چهار هزار جنگجوی جمهوری اسلامی را از سوریه خارج کرد.
یک روز پس از این سخنان، اسماعیل کوثری، از فرماندهان سابق سپاه پاسداران، گفت این نیروها از اتباع لبنان، افغانستان و سایر کشورها بودهاند.
پس از سقوط اسد، مقامهای جمهوری اسلامی از جمله شخص خامنهای و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، «عدم مقاومت ارتش سوریه» را دلیل سقوط حکومت اسد دانستند و گفتند که تهران هشدارهای لازم را به مقامات دولت سوریه داده بوده اما آنان توجه نکردند.