آکسیوس: فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه با ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرده است

شنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۴

وبسایت آکسیوس، به نقل از دو منبع مطلع که نامشان را اعلام نکرد، گزارش داد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه، چهارشنبه ۲۱ آذر به عربستان سعودی سفر و با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور دیدار کرد.

این اولین دیدار محمد بن سلمان و یکی از اعضای دولت آینده ترامپ از زمان پیروزی او در انتخابات پنجم نوامبر است.

ترامپ استیو ویتکاف، یکی از نزدیک‌ترین دوستان و معتمدان خود، را به‌عنوان نماینده ویژه‌اش در خاورمیانه منصوب کرد. به نوشته آکسیوس هدف ترامپ رسیدن به یک توافق بزرگ با عربستان سعودی است؛ روندی که در زمان دولت بایدن آغاز شد، اما به نتیجه نرسید.

این وبسایت به نقل از منابع آگاه خود نوشت که ترامپ می‌خواهد این توافق شامل یک پیمان صلح تاریخی بین اسرائیل و عربستان سعودی و نیز حداقل پیشرفت‌هایی در جهت پایان دادن به مناقشه اسرائیل و فلسطین باشد.

ترامپ اوایل هفته به مجل تایم گفت:«من یک صلح طولانی مدت می‌خواهم. من نمی‌گویم که این یک سناریو بسیار محتمل است ... من خواهان صلحی هستم که در آن سه سال دیگر ۷ اکتبر نداشته باشیم. من دوست دارم ببینم همه خوشحال هستند.»

سفر ویتکاف به منطقه بخشی از مجموعه تعاملاتی است که مشاوران ترامپ با رهبران خاورمیانه در هفته‌های اخیر داشته‌اند.

آکسیوس به نقل از یکی از منابع خود نوشت ویتکاف و محمد بن سلمان در مورد روابط ایالات متحده و عربستان سعودی، جنگ غزه، امکان عادی‌سازی روابط با اسرائیل و مسائل دیگر گفتگو کردند.

ویتکاف در روزهای اخیر همچنین در یک کنفرانس رمزنگاری در امارات متحده عربی شرکتا کرد. چند ماه پیش او با ترامپ همکاری کرد و یک شرکت ارز دیجیتال به نام «ورلد لیبرتی فایننشال» (World Liberty Financial، Inc ) تاسیس کرد.

به گفته دو منبع، ویتکاف در سفر خود به ابوظبی با مشاور امنیت ملی امارات دیدار و درباره جنگ در غزه، آشفتگی در سوریه و دیگر مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو کرد.

آکسیوس همچنین گزارش داد که مسعد بولس، مشاور ارشد ترامپ در امور کشورهای عربی و خاورمیانه نیز این هفته در منطقه بود و در دوحه با نخست‌وزیر قطر دیدار کرد.

این وبسایت به نقل از یک منبع مطلع نوشت که بولس چهارشنبه گذشته در واشینگتن با ملک عبدالله، پادشاه اردن، دیدار کرد.

یک مقام اسرائیلی به آکسیوس گفت این دیدار در همان روزی صورت گرفت که بولس و ویتکاف در واشینگتن با ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، نزدیک‌ترین چهره مورد اعتماد بنیامین نتانیاهو، دیدار کردند.

یک مقام اسرائیلی دیگر نیز گفت که انتظار می‌رود آدام بولر، فرستاده ویژه جدید ترامپ در امور گروگان‌گیری، هفته آینده برای اولین بار از زمان انتصاب خود به این سمت، اسرائیل سفر کند.

پیامدهای حمله حماس به اسرائیل برای عربستان و آمریکا

پیش از حملات حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر، دولت بایدن در حال مذاکره با عربستان سعودی و اسرائیل بر سر یک توافق بزرگ بود که از جمله شامل عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی می‌شد.

کاخ سفید همچنین می‌خواست این توافق بزرگ شامل یک پیمان دفاعی بین ایالات متحده و عربستان سعودی و توافقی در مورد همکاری هسته‌ای غیرنظامی بین دو کشور باشد. کاخ سفید امیدوار بود که اگر این توافق بخشی از یک توافق گسترده‌تر باشد، سنای آمریکا نیز آن را تصویب کند.

محمد بن سلمان نیز بر این باور بود که دستیابی به یک معامله بزرگ، از نظر سیاسی تنها در دولت جو بایدن امکان‌پذیر است، اما حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتیر سال گذشته این مذاکرات را از مسیر خود خارج کرد.

با این حال، ولیعهد سعودی و مشاوران ارشد او در ماه‌های اخیر به طور خصوصی و علنی گفته‌اند که هنوز علاقه‌مند به دستیابی به چنین توافقی هستند، اما اکنون بر یک شرط کلیدی عربستان سعودی تاکید می‌کنند: تعهد اسرائیل به مسیری برگشت‌ناپذیر در زمانی معین برای ایجاد یک کشور فلسطینی.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تاکنون از موافقت با این درخواست خودداری کرده است. دو منبع به آکسیوس گفتند که نخست‌وزیر اسرائیل و مشاوران ارشد او فکر می‌کنند که در دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ و با پیروزی‌های نظامی اخیر اسرائیل بر جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی‌اش، سعودی‌ها شرط تشکیل کشور مستقل فلسطینی را کنار خواهند گذاشت.

ترامپ در مصاحبه خود با مجله تایم، دیگر از طرح صلحی که در دوره اول ریاست جمهوری خود ارائه کرده بود و در آن از راه حل دو کشوری برای مناقشه اسرائیل و فلسطین حمایت کرده بود، سخن نگفت.

مارک دوبوویتز، مدیرعامل بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها که به برخی چهره‌ها در تیم سیاست خارجی ترامپ نزدیک است، به آکسیوس گفت که رییس‌جمهوری منتخب احتمالا طرح «صلح برای رفاه» خود را به‌عنوان سنگ بنای استراتژی خاورمیانه‌ای خود احیا خواهد کرد.

دوبوویتز گفت: «این امر برای تسهیل توافق صلح بین اسرائیل و عربستان سعودی کلیدی است و در عین حال می‌تواند پایان جنگ در غزه را امکان‌پذیر کند.»

آکسیوس به نقل از چند منبع نوشت که ترامپ از اینکه در زمان میانجیگری پیمان ابراهیم برنده جایزه صلح نوبل نشد، ناامید شده بود. دوبوویتز گفت که یک معامله بزرگ با عربستان سعودی می‌تواند او را نامزد دریافت این جایزه کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
زخم‌ها
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها