به دنبال استیضاح یون ساک یول، رییسجمهوری کره جنوبی در پارلمان این کشور، او گفت که تسلیم نخواهد شد و «تا آخرین لحظه» برای کشورش تلاش خواهد کرد.
یون با اشاره به رای پارلمان و معلق شدنش گفت: «گرچه اکنون تعلیق شدهام اما مسیری که طی دو سال و نیم گذشته با مردم به سوی آینده طی کردهام، هرگز نباید متوقف شود.»
رییسجمهوری کره جنوبی، شنبه ۲۴ آذر بهدلیل تلاش برای اعمال حکومت نظامی، با دومین استیضاح در پارلمان این کشور روبهرو شد که این استیضاح رای آورد.
گروهی از معترضان که مقابل پارلمان تجمع کرده بودند، پس از رای مثبت به استیضاح یون، اقدام به جشن گرفتن و آتشبازی کردند.
وزارت دفاع کره جنوبی پس از استیضاح رییسجمهوری اعلام کرد کیم سون هو، سرپرست این وزارتخانه، بر ضرورت حفظ آمادگی نظامی تاکید کرده و به فرماندهان ارتش دستور داده است تا برای تثبیت یگانهای خود به سرعت اقدام کنند.
پس از رای مثبت پارلمان به استیضاح یون، پرونده به دادگاه قانون اساسی میرود تا در آنجا درباره مشروعیت ریاستجمهوری کره جنوبی تصمیم گرفته شود. در این مدت، هان داکسو، نخستوزیر، بهعنوان رییسجمهوری موقت فعالیت خواهد کرد.
بر اساس قانون اساسی کره جنوبی، شش قاضی از ۹ قاضی دادگاه قانون اساسی باید برای برکناری رییسجمهوری رای دهند. اکنون سه کرسی این دادگاه خالی است و در شرایط فعلی برای برکناری یون باید هر شش عضو این دادگاه رای مثبت دهند.
این سه عضو دیگر از سوی پارلمان انتخاب میشوند اما مخالفان و احزاب حاکم هنوز بر سر انتصابات قضایی به توافق نرسیدهاند.
دادگاه قانون اساسی باید ظرف ۱۸۰ روز تصمیم بگیرد که آیا یون را از سمت خود برکنار کند یا استیضاح را رد کند و اختیارات او را بازگرداند.
این روند میتواند چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا و متحد کلیدی ایالات متحده در منطقه را تا شش ماه در بلاتکلیفی سیاسی نگه دارد. اگر دادگاه یون را برکنار کند یا او از مقام خود کناره بگیرد، انتخابات ریاستجمهوری باید ظرف ۶۰ روز برگزار شود.
۲۰۴ نماینده پارلمان کره جنوبی به استیضاح یون رای مثبت دادند، ۸۵ نماینده با این استیضاح مخالفت کردند، سه رای ممتنع داده شد و هشت رای نیز باطله اعلام شد.
احزاب اپوزیسیون برای استیضاح رییسجمهوری به هشت رای نمایندگان عضو حزب حاکم نیاز داشتند و پیش از این هفت نفر از نمایندگان عضو این حزب از استیضاح حمایت کردهاند.
طرح استیضاح رییسجمهوری کره جنوبی شنبه گذشته به دلیل نرسیدن به حد نصاب کافی، ناکام ماند.
هفته گذشته ۱۹۵ نفر از ۳۰۰ نماینده شورای ملی در رایگیری در مورد لایحه استیضاح شرکت کردند و در نتیجه آرا شمارش نشد.
حد نصاب شمارش آرا، شرکت دوم-سوم نمایندگان (۲۰۰ نفر) در رایگیری برای استیضاح است.
اختلافات در مورد برکناری رییسجمهوری باعث دوپاره شدن حزب حاکم «قدرت مردم» شده است.
هان دوُنگهون در مقام رهبر حزب حاکم خواستار برکناری یون شده بود اما این حزب با تاکید بر اختلافات موجود، با اکثریت آرا یکی از اعضای نزدیک به رییسجمهوری را به عنوان رهبر خود انتخاب کرد.
کوئون سونگ دونگ، رهبر جدید حزب حاکم، گفته بود سیاست رسمی حزب همچنان مخالفت با استیضاح است.
تصمیم یون برای اعمال حکومت نظامی در ۱۳ آذر پس از آن که پارلمان علیه آن رای داد، لغو شد اما درخواستهای بسیاری را برای کنارهگیری او از قدرت به همراه داشت.
رییسجمهوری کره جنوبی بهطور جداگانه به اتهام شورش بر سر اعلام حکومت نظامی تحت تحقیقات جنایی قرار دارد و مقامات او را از سفر به خارج از کشور منع کردهاند.
یون تمایلی به استعفا نداشته و در یک سخنرانی در پنجشنبه ۲۳ آذر قول داد که «تا آخر بجنگد».
او از فرمان اعلام حکومت نظامی دفاع کرد و آن را «اقدامی ضروری برای غلبه بر بنبست سیاسی و محافظت از کشور در برابر سیاستمداران داخلی که دموکراسی را تضعیف میکنند»، دانست.