تلاش دولت بایدن برای کمک به تثبیت اوضاع در سوریه

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۱۹

واشینگتن پست به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داده دولت بایدن درباره تحریر شام، میزان استقلال آن از ترکیه، دیدگاه‌های ترکیه در مورد کُردهای سوریه و این‌که آیا تحریر شام باید از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی حذف شود یا خیر، به طور مرتب در حال انجام «ارزیابی لحظه‌ای» است.

بنا بر همین گزارش، یک مقام آمریکایی دیگر هم در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا گروه تحریر شام را از فهرست سازمان‌های تروریستی حذف خواهد کرد، این احتمال را رد نکرد و گفت: «باید هوشمندانه عمل کنیم.»

این مقام آمریکایی تاکید کرده «ایالات متحده در مورد واقعیت‌های موجود بر روی زمین آگاهانه و عمل‌گرایانه برخورد می‌کند.»

بر اساس این گزارش به نظر می‌رسد مقامات دولت بایدن برای کمک به تثبیت اوضاع در سوریه پس از فروپاشی رژیم بشار اسد، با شتاب و جدیت در حال فعالیت هستند.

حمله هوایی آمریکا به داعش در سوریه

در همین راستا، جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا، هم پیشتر در جریان یک سخنرانی در واکنش به سقوط اسد و تحولات سوریه اعلام کرده بود نیروهای ایالات متحده، اردوگاه‌ها و نیروهای وابسته به داعش را در مرکز سوریه هدف قرار داده‌اند.

برای ایالات متحده بزرگ‌ترین نگرانی این است که داعش، گروهی که زمانی بخش‌هایی از خاک سوریه را زیر سلطه «خلافت» بی‌رحم خود داشت، بتواند از این موقعیت برای بازتثبیت موقعیتش به عنوان یک نیروی اصلی در این کشور بهره ببرد.

بایدن در سخنرانی خود از اتاق روزولت کاخ سفید گفت: «ما کاملا آگاهیم که داعش برای بهره‌برداری از هر فرصتی تلاش می‌کند تا توانایی‌هایش را بازسازی و پناهگاهی امن ایجاد کند. ما اجازه نخواهیم داد چنین اتفاقی بیفتد.»

بر اساس اعلام سنتکام، بمب‌افکن‌های بی-۵۲ و جنگنده‌های اف-۱۵ و آ-۱۰ بیش از ۷۵ هدف داعش را مورد حمله قرار دادند: «ارزیابی خسارات نبرد در حال انجام است و هیچ نشانه‌ای از تلفات غیرنظامی وجود ندارد.»

مایکل کوریلا، فرمانده سنتکام، با اشاره به داعش گفت: «ما اجازه نخواهیم داد داعش بار دیگر تجدید قوا کند و از وضعیت کنونی در سوریه بهره ببرد. تمام سازمان‌ها در سوریه باید بدانند که اگر به هر شکلی با داعش همکاری یا از آن حمایت کنند، ما آن‌ها را پاسخگو خواهیم کرد.»

نگرانی آمریکا از سلاح‌های شیمیایی سوریه

بایدن همچنین با اشاره به این‌که آمریکا انبارهای سلاح‌های شیمیایی سوریه را زیر نظر دارد، گفت ایالات متحده در حال همکاری با شرکای خود است تا از سواستفاده احتمالی گروه‌های افراطی از خلا قدرت ناشی از کنار رفتن اسد، به نفع روسیه جلوگیری کند.

به گفته دولت اوباما در سال ۲۰۱۳، رهبر سوریه زمانی انبار بزرگی از سلاح‌های شیمیایی داشت و بارها از آن‌ها علیه نیروهای شورشی استفاده کرد.

پس از محکومیت بین‌المللی، بخش عمده این انبار از بین برده شد، اما به گفته یک مقام ارشد دولت بایدن در جریان نشستی خبری، نظارت بر سلاح‌های شیمیایی در سوریه همچنان یک «تمرکز اصلی» برای دولت بایدن است.

این مقام گفت کارشناسان سلاح‌های شیمیایی «تا حد زیادی اطمینان دارند» که اوضاع تحت کنترل است، اما توضیح بیشتری نداد.

به گفته این مقام ارشد آمریکایی، دولت انتظار ندارد که تهدید کنونی سلاح‌های شیمیایی سوریه نیازمند مداخله «نیروی زمینی» ایالات متحده باشد.

هشدار بایدن به مخالفان حاکم بر سوریه

بایدن در بخشی از سخنان خود با اشاره به این‌که گروه‌های شورشی که دیکتاتور را سرنگون کردند، خود «سابقه‌ای تیره از اقدامات تروریستی» دارند،گفت: «آن‌ها اکنون حرف‌های درستی می‌زنند. اما وقتی مسئولیت بیشتری بر دوش می‌گیرند، ما نه‌تنها گفتار، بلکه عملکردشان را نیز ارزیابی خواهیم کرد.»

به گفته یک مقام ارشد آمریکایی که به شرط ناشناس ماندن با واشینگتن‌پست صحبت کرد، بسیاری از بخش‌های دولت آمریکا، از جمله حامیان قدیمی برکناری اسد، از فروپاشی رژیم او غافلگیر شدند.

این مقام ارشد گفت، این دسته از مقامات آمریکایی هیچ اطمینانی ندارند که شورشیان بتوانند به شیوه‌ای انسانی یا سازنده حکومت کنند.

مقامات آمریکایی گفته‌اند با همه گروه‌های درگیر در سوریه از جمله هیئت تحریر شام که اسد را ساقط کردند، تماس دارند.

این گروه که زمانی با القاعده مرتبط بود، همچنان در فهرست تروریستی آمریکا قرار دارد.

مقام مطلع در دولت آمریکا به واشینگتن‌ پست گفت دولت در حال انجام «یک ارزیابی هم‌زمان» درباره گروه موسوم به ارتش ملی سوریه، میزان استقلال آن از ترکیه و مواضع ترکیه در قبال کُردهای سوریه است و بررسی می‌کند که آیا این گروه وابسته به ترکیه باید از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خارج شود یا خیر.

نگرانی‌های منطقه‌ای ایالات متحده

بایدن گفت دستور داده است دولتش تلاش کند سوریه را تا حد امکان باثبات نگاه دارد، در حالی که بازیگران متعدد داخلی و خارجی می‌کوشند از این اوضاع برای افزایش قدرت و نفوذ خود بهره ببرند.

به نوشته واشینگتن پست با این حال با توجه با توجه به این‌که اسرائیل کنترل مناطق مرزی سوریه را به دست گرفته و نیروهای مورد حمایت ترکیه با نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری کُردها در شمال شرق این کشور درگیرند، وضعیت همچنان به شدت انفجاری است.

از آنجا که طیف گسترده‌ای از بازیگران منطقه‌ای از بی‌ثباتی در سوریه احساس تهدید می‌کنند و در عین حال این فرصت را برای کسب منافع غنیمت می‌شمارند، مقامات دولت بایدن به شکل گسترده‌ای با کشورهای هم‌مرز سوریه در تماس بوده‌اند.

به نوشته واشینگتن‌ پست، موقعیت مرکزی سوریه باعث می‌شود این کشور تبدیل به کانون بسیاری از تحولات و رقابت‌های منطقه‌ای شود.

عراق، ترکیه، اسرائیل، لبنان و اردن همگی در سرنوشت سوریه ذی‌نفع هستند. روسیه و ایران که مدت‌ها حامی اصلی اسد بودند، با فروپاشی رژیم او زیان می‌بینند.

مقامات آمریکایی گفتند دولت بایدن با ترکیه همکاری می‌کند تا در مورد شهر منبج در شمال سوریه، جایی که در روزهای اخیر نیروهای سوریه دموکراتیک با نیروهای مورد حمایت ترکیه درگیر شده‌اند، یک سازوکار کاهش تنش ایجاد کنند.

همزمان نیروهای اسرائیلی روز یکشنبه وارد مناطق حایل در بلندی‌های جولان و مناطق محدودی در سمت مرز سوریه شدند و این اقدامات را حرکاتی موقت توصیف کردند، چرا که اسرائیل می‌خواهد بداند چه کسانی در آن مناطق حضور دارند. مقامات آمریکایی گفتند دولت بایدن پیشاپیش از این اقدام اسرائیل مطلع شده بود.

مقام ارشد دولت بایدن گفت: «این کار مستلزم تلاشی عظیم از سوی همه است. ما معتقدیم این باید تمرکز همه طرف‌هایی باشد که به ساختن آینده‌ای بهتر در سوریه علاقه دارند. باز شدن جبهه‌های تازه به نفع هیچ‌کس نیست.»

بایدن گفت که قصد دارد مقامات دولتش را به منطقه اعزام کند و به همسایگان سوریه، از جمله اردن، لبنان و عراق، کمک ارائه دهد. او همچنین وعده داد کمک‌های بشردوستانه فراهم کند و اعلام کرد دولتش برای کمک به مردم سوریه جهت ساختن یک دولت مستقل و دارای حاکمیت، با سازمان ملل همکاری خواهد کرد.

چالش دولت اسد برای آمریکا

بیش از یک دهه است که روسای جمهور آمریکا درگیر این مساله‌اند که چگونه می‌توان رهبری بی‌رحمانه اسد را مهار کرد بدون آن‌که یک درگیری بین‌المللی فزاینده شکل بگیرد.

مقامات آمریکایی همچنین سال‌هاست برای آزادی آستین تایس، روزنامه‌نگار آمریکایی که در سال ۲۰۱۲ در سوریه ربوده شد، تلاش می‌کنند.

بایدن روز یکشنبه در پاسخ به پرسشی درباره محل نگهداری تایس گفت: «ما معتقدیم او زنده است. فکر می‌کنیم می‌توانیم او را برگردانیم.»

ترامپ، شنبه، خواستار عقب‌نشینی آمریکا از سوریه شد و گفت واشنگتن در این مناقشه منافعی ندارد.

یکشنبه، جی‌دی ونس، معاون رییس‌جمهور منتخب هم خواستار عدم مداخله آمریکا شد، اما به نظر می‌رسد با نگرانی‌های بایدن در مورد آینده منطقه، هم‌نظر است.

او در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «بسیاری از شورشیان در واقع شاخه‌ای از داعش هستند. می‌توان امیدوار بود که آن‌ها میانه‌رو شده باشند. زمان نشان خواهد داد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها