سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی در ماه گذشته میلادی (اکتبر) همزمان با تشدید تنش بین ایران و اسرائیل و در سایه تبلیغات جنگی، دستکم ۱۶۶ نفر را به دار آویخت. این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه و طی دو دهه گذشته در ایران است.
این سازمان حقوق بشری مستقر در نروژ، روز ۱۲ آبان در گزارشی نوشت ۱۳ شهروند افغانستانی، ۱۱ شهروند بلوچ، ۹ شهروند کرد و شش زن در بین اعدامشدگان این ماه بودند و دو نفر نیز طی این مدت در ملاءعام اعدام شدند.
بر اساس این گزارش، اتهام ۸۰ تن از این اعدامشدگان «قتل عمد»، ۶۴ تن جرایم مربوط به «مواد مخدر»، ۱۲ تن «محاربه» و یا «افساد فیالارض» و ۱۰ نفر با اتهام «تجاوز به عنف» بود.
سازمان حقوق بشر ایران نسبت به اعدامهای گستردهتر جمهوریاسلامی در سایه تهدید جنگ بین ایران و اسرائیل در ماههای پیش رو هشدار داد و خواهان توجه ویژه جامعه جهانی، رسانهها و نهادهای مدنی به افزایش بیسابقه اعدامها در ایران شد.
محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان گفت: «جامعه جهانی و کشورهایی که با جمهوریاسلامی روابط دیپلماتیک دارند، باید این هشدار را جدی بگیرند و برای جلوگیری از وقوع جنایتی بزرگتر بهدست جمهوریاسلامی، با جدیت واکنش نشان دهند.»
مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، روز ۱۱ آبان در اولین گزارش دورهای خود، حق حیات را به عنوان مهمترین حق بشری معرفی کرد و از افزایش نگرانکننده اعدامها در ایران ابراز نگرانی کرد.
ساتو تاکید کرد بر اساس میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، مجازات اعدام باید به جرایم بسیار جدی محدود شود و اتهامات کلی مانند «افساد فی الارض» و «محاربه» نباید برای اعدام به کار رود.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴، دستکم ۶۵۱ تن در ایران اعدام شدند.
طبق این گزارش، پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری و با آغاز تنش جدید بین ایران و اسرائیل، اجرای احکام اعدام شتاب بیشتری گرفت و در سه ماه نخست ریاست جمهوری مسعود پزشکیان دستکم ۳۵۳ نفر اعدام شدند.
جمشید شارمهد، شهروند ۶۹ ساله متولد ایران با تابعیت آلمانی که دو دهه ساکن آمریکا بود و از امارات متحده عربی ربوده و به ایران برده شد، یکی کسانی است نامش در لیست اعدامشدگان این ماه ثبت شده است.
بیشتر بخوانید: اطلاعات مبهم از شیوه مرگ شارمهد؛ غزاله شارمهد: به آلمان گفتهاند او مرد
به نوشته سازمان حقوق بشر ایران، اعدام شهروندان افغانستانی پس از روی کار آمدن حکومت طالبان رشد بیشتری داشته و در ده ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۴۹ شهروند افغانستانی در ایران اعدام شدند که احکام ۱۳ نفرشان در ماه اکتبر اجرا شده است.
خبرگزاری هرانا پیشتر در گزارشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام نوشت که در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا هشت اکتبر ۲۰۲۴، دستکم ۸۱۱ نفر در ایران اعدام شدند.
طبق این گزارش، طی این مدت ۱۸۶ نفر به اعدام محکوم شدهاند و ۵۹ حکم اعدام نیز از سوی دیوان عالی کشور تایید شده است.
سازمان عفو بینالملل نیز در آخرین گزارش سالانه خود درباره مجازات مرگ، با اشاره به افزایش چشمگیر اعدام در ایران نوشت نزدیک ۷۵ درصد کل اعدامهای ثبتشده در سال ۲۰۲۳ در جهان، در ایران انجام شده است.
طبق این گزارش، جمهوری اسلامی بعد از خیزش «زن، زندگی، آزادی»، استفاده از مجازات اعدام را برای القای وحشت در میان مردم و تشدید کنترل خود بر قدرت افزایش داده است.
بیشتر بخوانید: انتقام از «زن، زندگی، آزادی» با افزایش اعدامهای سیاسی