تشدید فضای امنیتی و حصر خانگی خانواده امینی در سالگرد قتل حکومتی مهسا

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۵

روز ۲۵ شهریور هم‌زمان با دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی و آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی»، گزارش‌ها از امنیتی شدن فضای برخی شهرها و حصر خانگی خانواده امینی حکایت دارد. طبق این گزارش‌ها ماموران امنیتی و انتظامی مسیرهای منتهی به آرامستان آیچی سقز، محل مزار مهسا را بسته‌اند.

بر اساس اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، خانواده مهساژینا امینی تهدید شده‌اند که در صورت ترک خانه برای رفتن بر سر مزار دخترشان در روز ۲۵ شهریور، بازداشت خواهند شد.

همچنین ماموران امنیتی با ایجاد محدودیت و جو امنیتی مراجعه بستگان به منزل خانواده امینی را محدود کرده‌اند.

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی است نهادهای امنیتی به رسانه‌ها هشدار داده‌اند که در مورد مهسا در سالگرد قتلش و همچنین خیزش انقلابی مطلبی منتشر نکنند.

روزنامه‌نگاران نیز تهدید شده‌اند که در حساب‌های خود در رسانه‌های اجتماعی در این زمینه چیزی ننویسند.

سازمان حقوق بشری کردپا نیز خبر داد که نیروهای امنیتی با خودروهای خود در اطراف منزل امینی مستقر شده‌اند.

سایت هه‌نگاو هم در خبری نوشت که پنج بالگرد نظامی بر فراز سطح شهر سقز در حال گشت‌زنی هستند.

امجد امینی روز ۲۲ شهریور در پیامی صوتی که به ایران‌اینترنشنال رسید، با اشاره به تماس‌های مردم، اعلام کرد خانواده او تمایل به برگزاری مراسم بزرگداشت برای دومین سالگرد قتل حکومتی دخترش دارند و «همه دوست دارند» سر مزارش حاضر شوند، اما نمی‌داند آیا حکومت اجازه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اعتصاب بازاریان شماری از شهرهای ایران در دومین سالگرد خیزش

مژگان افتخاری هم‌زمان با سالگرد قتل دخترش در اینستاگرام نوشت مهسا «گرفتار سیه‌رویانی» شد که «چشم دیدن زیبایی دختر میهن‌شان را نداشتند.»

او افزود: «اگر نفسی هست با نام و یاد خواهران و برادرانی که به پای مظلومیت و غریبیش خون گرمشان را تقدیم کردند و جانانه ژینا و مهسای بیشتر ایران و دنیا شوند.»

هم‌زمان یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال می‌گوید ماموران از صبح روز ۲۵ شهریور تمامی مسیرهای منتهی به آرامستان آیچی سقز را بسته‌اند.

به گفته این شهروند، ماموران سپاه پاسداران در اطراف محل دفن مهسا امینی حضور دارند و به شیوه‌های مختلف سعی کرده‌اند از حضور آن‌ها در مراسم گرامی‌داشت مهسا جلوگیری کنند.

برخی تصاویر منتشر شده نیز نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی و ماموران گارد ویژه و ضد شورش در خیابان‌های پر تردد استان‌های کردستان، کرمانشاه و ایلام مستقر شده‌اند

روز ۲۴ شهریور نیز گزارش‌ها و برخی تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان داد که شرایط عمومی شهر سقز امنیتی است و آرامستان آیچی تحت نظر ماموران امنیتی قرار دارد.

کردپا روز ۲۴ شهریور در گزارشی از امنیتی شدن فضای شهرهای کردستان خبر داد و نوشت که دستگاه سرکوب هفته‌هاست با استفاده از شیوه‌های مختلف از هرگونه حرکت مردمی و برگزاری مراسم دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا جلوگیری کند.

طبق این گزارش، استقرار ایست‌های بازرسی، نصب دوربین‌های جدید در سطح شهر و آرامستان‌ها، افزایش موج بازداشت، احضار و تهدید بازداشت‌شدگان اعتراضات و خانواده جان‌باختگان و کنترل مردم به دست نیروهای امنیتی و لباس شخصی در سطح شهرها، برخی از شیوه‌ها حکومت برای سرکوب شهروندان طی این مدت بوده است.

نیروهای امنیتی روز ۲۳ شهریور نیز با رهاسازی سد «چراغ‌ ویس» مسیرهای دسترسی به مزار مهسا را بستند.

طبق اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، سیم‌کارت‌های تلفن همراه شماری از فعالان مدنی و سیاسی در شهراهای مختلف ایران طی روزهای گذشته با دستور نهادهای امنیتی مسدود شده است.

بیشتر بخوانید: دو سال بعد؛ حکومتی که تمایلی به تغییر رفتار ندارد

احضار و بازداشت شهروندان

موج تازه سرکوب فعالان مدنی و سیاسی و اعضای خانواده‌های دادخواه در کردستان از روز دهم شهریور آغاز شد و طی این مدت ده‌ها شهروند از سوی نیروهای امنیتی بازداشت یا احضار و تحت بازجویی قرار گرفتند.

طی مدت شماری از شهروندان در برخی از شهرها از جمله سنندج، دیواندره، بانه، مریوان، بوکان، پیرانشهر، اشنویه و دهگلان بازداشت، تهدید و احضار شدند.

روز ۲۲ شهریور ۱۴ تن از فعالان صنفی معلمان در استان کردستان، با دریافت ابلاغیه‌هایی به دادسرای عمومی و انقلاب سنندج و دیگر نهادهای امنیتی این شهر احضار شدند.

مینا سلطانی، مادر شهریار محمدی، از جانباختگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱، یکی از شهروندانی است که روز ۲۱ شهریور به دست نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت شد.

طی این مدت شماری از دانشجویان نیز در آستانه سالگرد جنبش مهسا احضار شده و یا با آن‌ها تماس گرفته شد.

مهسا امینی که بود

مهسا ژینا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز، روز ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ در جریان سفر خانوادگی به تهران به دست نیروهای گشت ارشاد بازداشت شد و مورد ضرب و شتم آنها قرار گرفت.

او سه روز پس از دستگیری در روز ۲۵ شهریور به دلیل شدت جراحات وارده در بیمارستان کسری تهران جان خود را از دست داد.

از زمان قتل حکومتی او و با اعلام خبر جان باختنش، تجمع‌های اعتراضی مردم در مقابل بیمارستان کسری تهران و روز بعدش در سقز، هنگام دفن مهسا آغاز شد و بزرگ‌ترین خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی را رقم زد.

در چنین شرایطی، نام مهسا ژینا امینی آن‌چنان که دو سال پیش بر مزارش نوشتند، به رمز تبدیل شد.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب معترضان با بازداشت‌های گسترده، کشتار، اعدام و مجروح کردن صدها شهروند، زنان و دختران همچنان در برابر سرکوبگری جمهوری اسلامی مقاومت می‌کنند.

مغازه‌داران شهرهای کردنشین ایران از جمله کرمانشاه، سنندج، سقز، دیواندره، مریوان، پیرانشهر، بوکان و مهاباد نیز در دومین سالروز قتل حکومتی مهسا مغازه‌های خود را تعطیل کرده و در اعتصاب هستند.

این اعتصاب به دنبال صدور فراخوان‌هایی از سوی چهره‌های سیاسی و مدنی، شماری از احزاب سیاسی کردستان ایران و برخی فعالان حقوق زنان شکل گرفته است.

۳۴ زن زندانی سیاسی در بند زنان اوین هم برای گرامیداشت دومین سالگرد خیزش «زن، زندگی، آزادی» اعتصاب غذا کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: «زن، زندگی، آزادی»: از تفاوت‌ تا همدلی

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خلاصه خبرها
برنامه با کامبیز حسینی

شنیداری

پادکست‌ها