ماندن شیخ حسینه در هند هم‌زمان با تلاش‌ها برای تشکیل دولت در بنگلادش

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۶

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دولتی هند گزارش داد شیخ حسینه، نخست‌وزیر مستعفی بنگلادش که از کشورش فرار کرده، در هند باقی خواهد ماند. یک روز پس از فرار شیخ حسینه، انتظار می‌رود دولت جدید بنگلادش به زودی تشکیل شود.

رفت‌وآمدها در خیابان‌های داکا، پایتخت بنگلادش در روز سه‌شنبه ۱۶ مرداد کمتر از حد معمول بود و مدارس پس از یک دوره تعطیلی از اواسط ماه گذشته میلادی به دلیل افزایش اعتراضات علیه سهمیه‌بندی در مشاغل دولتی، بازگشایی شدند.

در خشونت‌هایی که سراسر بنگلادش را طی هفته‌های اخیر درنوردید، حدود ۳۰۰ نفر کشته و هزاران نفر زخمی شدند.

کارخانه‌های پوشاک بنگلادش که پوشاک برخی از برندهای برتر دنیا را تولید می‌کنند و ستون اصلی اقتصاد این کشور هستند، روز سه‌شنبه همچنان تعطیل ماندند.

انجمن اصلی تولیدکنندگان پوشاک گفت که برنامه‌های بازگشایی این کارخانه‌ها بعدا اعلام خواهد شد.

خبرگزاری رویترز گزارش داد فرمانده ارتش بنگلادش روز سه‌شنبه با سازمان‌دهندگان معترضان دانشجویی دیدار خواهد کرد.

رهبران دانشجویان که سازمان‌دهی جنبش ضد دولتی اخیر را بر عهده داشتند و خواستار کناره‌گیری حسینه بودند، بامداد سه‌شنبه گفتند از محمد یونس، برنده جایزه صلح نوبل، می‌خواهند که مشاور ارشد دولت موقت شود.

ناهید اسلام، یکی از سازمان‌دهندگان کلیدی جنبش دانشجویی گفت: «هیچ حکومتی غیر از حکومتی که ما توصیه کردیم، پذیرفته نمی‌شود.»

او در ویدیویی که در فیس‌بوک منتشر کرد همراه با سه سازمان‌دهنده دیگر جنبش دانشجویی گفت: «ما هیچ دولتی تحت حمایت ارتش یا تحت رهبری ارتش را نمی‌پذیریم.»

اسلام افزود: «ما با محمد یونس نیز گفت‌وگو کرده‌ایم و او پذیرفته است که به دعوت ما این مسئولیت را بر عهده بگیرد.»

یونس ۸۴ ساله برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۶ و گرامین بانک که تحت نظر او فعالیت می‌کند و برای رهایی میلیون‌ها نفر از فقر به مردم وام‌های کوچک اعطا می‌کند، در ماه ژوئن از سوی دادگاه به اختلاس متهم شدند اما یونس اتهامات علیه خود را تکذیب کرد.

صابر عثمانی، سخنگوی مطبوعاتی او گفت که یونس تحت درمان پزشکی در پاریس است اما هنوز در مورد اظهارات رهبران دانشجویی بنگلادش اظهار نظر نکرده است.

این برنده جایزه نوبل در مصاحبه‌ای ضبط شده به یک رسانه هندی گفت که دوشنبه «دومین روز آزادی» بنگلادش پس از جنگ استقلال این کشور در سال ۱۹۷۱ از پاکستان بوده است.

او هم‌زمان اضافه کرد که بنگلادشی‌ها از همسایه‌شان، هند، عصبانی هستند که به حسینه پس از فرار از داکا اجازه داده است در آنجا فرود بیاید.

یونس گفت: «هند بهترین دوست ما است اما مردم از هند عصبانی هستند زیرا شما از کسی که زندگی ما را ویران کرد حمایت می‌کنید.»

دو مقام دولت هند به رویترز گفتند که حسینه روز دوشنبه پس از ترک داکا در یک فرودگاه نظامی در هندون، نزدیک دهلی فرود آمد.

آنان افزودند آجیت دوال، مشاور امنیت ملی هند در آنجا با حسینه ملاقات کرد.

این مقامات هندی در مورد اقامت و برنامه‌های حسینه توضیح بیشتری ندادند.

سوبرهمانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند، صبح سه‌شنبه در یک نشست غیرعلنی احزاب در پارلمان این کشور درباره بحران بنگلادش سخن گفت.

او بدون اشاره به جزییات در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از حمایت و تفاهم یکپارچه‌ای که ایجاد شد قدردانی می‌کنیم.»

روزنامه ایندین اکسپرس گزارش داد حسینه پس از ورودش به هندون به یک «خانه امن» منتقل شده و احتمال دارد به بریتانیا سفر کند اما خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه به نقل از منابع دولتی هند نوشت نخست‌وزیر مستعفی بنگلادش که از کشورش فرار کرده، در هند باقی خواهد ماند.

اکنون در بنگلادش احزاب منتظر تصمیم‌ها برای تشکیل دولت هستند.

حسینه ۷۶ ساله از زمانی که در سال ۲۰۰۹ بار دیگر قدرت را به دست گرفت، به گفته مخالفان دولت و مدافعان حقوق بشر، متهم است رقیب اصلی خود را ناعادلانه زندانی و آزادی مطبوعات را محدود کرده است.

همچنین او متهم است به دنبال حذف همه مخالفان به ویژه از طریق کشتن فعالان مخالف بوده است.

در جریان اعتراضات اخیر در بنگلادش، حکومت تمام دانشگاه‌های دولتی و خصوصی را تعطیل کرد و خدمات شبکه‌‌های مخابراتی را بست.

ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، سرکوب معترضان در بنگلادش را محکوم کرد و آن را «تکان‌دهنده و غیرقابل قبول» خواند.

عذرخواهی عمومی شیخ حسینه و بازگشایی دانشگاه‌هایی که با شروع خشونت‌ها بسته شدند از جمله خواسته‌های معترضان بود.

اعتراضات اخیر در این کشور ۱۷۰ میلیون نفری با اکثریت مسلمان، در پس‌ بیکاری گسترده در میان فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها روی داد.

روز یک‌شنبه ۳۱ تیر، دیوان عالی بنگلادش بخش عمده سهمیه‌های مشاغل دولتی را لغو کرد.

در حکم دادگاه هفت درصد مشاغل دولتی برای افراد دارای سهمیه و ۹۳ درصد مشاغل دولتی برای نامزدهای بدون سهمیه در نظر گرفته شده است.

بر اساس این تصمیم، سهمیه‌ ۵۶ درصدی خانواده‌هایی که در جنگ استقلال بنگلادش شرکت کرده بودند برای کسب مشاغل دولتی دوباره لغو می‌شود.

دانشجویان معترض به بیکاری و نبود شغل کافی، خواهان لغو این سهمیه‌بندی حکومت‌ بودند.

مالزی و هند به دلیل خشونت‌های اخیر، شهروندان خود را از بنگلادش تخلیه کردند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها