عقب‌نشینی ظریف از موضع خود پس از عتاب خامنه‌ای

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۱

یک‌روز پس از سخنان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دفاع از «قانون راهبردی مجلس در موضوع هسته‌ای»، محمدجواد ظریف، رییس شورای راهبری انتخاب وزرای دولت پزشکیان، در حساب ایکس خود نوشت قانون اقدام راهبردی در مورد مذاکرات هسته‌ای قانون کشور است و باید رعایت شود.

ظریف در بخشی از مطلب خود نوشت همانطور که چند روز قبل از ترک سمت خود به دبیرکل ملل متحد توضیح داده، ایالات متحده و سه کشور اروپایی/اتحادیه اروپا تنها باید خود را سرزنش کنند.

رییس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم، در جریان تبلیغات انتخابات در روز ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ گفت: «قانون راهبردی مجلس مانع بازگشت آمریکا به برجام شد».

پس از آن، علی خامنه‌ای در دیدار روز ۳۱ تیر با اعضای مجلس دوازدهم از جمله محمدباقر قالیباف، رییس‌ مجلس و مسعود پزشکیان که رسانه‌های داخلی در حال حاضر از او با عنوان رییس‌جمهوری منتخب یاد می‌کنند، گفت: «برخی‌ها نسبت به قانون اقدام راهبردی اعتراض و عیب‌جویی کردند که مطلقا درست نیست و این قانون کار بسیار درستی بود.»

خامنه‌ای حضور مجلس در مسائل سیاسی و بین‌المللی را امری بسیار مهم دانست و گفت: «یک نمونه خوب از حضور مجلس قانون اقدام راهبردی است.»

بیشتر بخوانید: تعیین تکلیف خامنه‌ای برای پزشکیان

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آذر ۱۳۹۹، کلیات و جزییات طرح موسوم به «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را به تصویب رساندند که بر اساس آن، دولت جمهوری اسلامی موظف شد «در جهت تحقق ظرفیت ۱۹۰ هزار سو غنی‌سازی»، ظرفیت غنی‌‌سازی و تولید اورانیوم غنی‌ شده را افزایش دهد.

پیش‌تر و در خردادماه ۱۴۰۲، خامنه‌ای با وجود این که گفت «همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب مقررات پادمانی باید حفظ شود» اما تاکید کرد که «از قانون اقدام راهبردی مجلس نباید تخطی کرد».

تاکید دوباره خامنه‌ای بر این قانون در شرایطی است که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین و از چهره‌های نزدیک به پزشکیان در جریان کارزارهای انتخاباتی اخیر، منتقد این قانون است.

هم‌زمان پزشکیان در دومین مناظره انتخاباتی در پاسخ به سوال مجری درباره قانون اقدام راهبردی مجلس درباره برجام گفت: «چون قانون است اجرا خواهم کرد.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز ۲۹ تیر ماه با انتقاد از اقدام دونالد ترامپ برای خروج از برجام گفت: «جمهوری اسلامی احتمالا «یک یا دو هفته» تا دست‌یابی به مواد شکافت‌پذیر که برای تولید سلاح هسته‌ای لازم است، فاصله دارد.»

بلینکن با اشاره به انتخاب پزشکیان به عنوان رییس‌ جدید دولت در جمهوری اسلامی، گفت که چندان به دولت او خوش‌بین نیست زیرا هنوز «علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تصمیم‌گیرنده اصلی» است.

او در پاسخ به سوالی درباره انتظارات آمریکا از دولت آینده پزشکیان افزود: «واقعیت این است که رهبر جمهوری اسلامی همچنان در مورد همه چیز تصمیم می‌گیرد و بنابراین ما توقع زیادی نداریم، اما خواهیم دید که او [پزشکیان] و تیمش پس از روی کار آمدن چه خواهند کرد.»

مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری از سوی رهبر جمهوری اسلامی روز هفتم مرداد ماه و مراسم تحلیف پزشکیان در مجلس شورای اسلامی روز نهم مرداد ماه برگزار خواهد شد.

در حالی که هنوز دولت پزشکیان کار خود را آغاز نکرده، انتقادها علیه چگونگی انتخاب وزیران که محمدجواد ظریف مسئولیت آن را برعهده گرفته، افزایش یافته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها