جلسه جو بایدن بامقام‌های امنیتی خود از جمله آوریل هاینس مدیر سازمان اطلاعات ملی، و لوید آستین وزیر دفاع، پس از حمله مرگبار پهپادی به پایگاه آمریکا در اردن- کاخ سفید ۲۹ ژانویه ۲۰۲۴

وال‌استریت ژورنال: بایدن باید درباره تهدید هسته‌ای جمهوری اسلامی با کنگره صادق باشد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۱

شورای سردبیری روزنامه وال‌استریت‌ژورنال، روز چهارشنبه ۲۰ تیر، در یادداشتی دولت جو بایدن را به قانون‌شکنی متهم کرد و از جمله او را به دلیل ارائه نکردن گزارشی به کنگره در مورد وضعیت برنامه تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار داد.

شورای سردبیری وال‌استریت‌ژورنال در یادداشت روز چهارشنبه خود نوشت: «جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا می‌گوید دونالد ترامپ قانون‌شکن است، اما وضعیت در دولت او نیز به‌سختی بهتر از این است و نمونه بارز آن ارائه نکردن گزارشی به کنگره در مورد وضعیت برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران است.»

به نوشته این روزنامه، سناتور لیندزی گراهام در سال ۲۰۲۲ به نوشتن بخش ۵۵۹۳ قانون عمومی ۱۱۷-۲۶۳ که به قابلیت ساخت سلاح‌های هسته‌ای و نظارت بر تروریسم جمهوری اسلامی کمک کرد. این قانون از دولت می‌خواهد هر شش ماه یک بار ارزیابی‌ خود را در مورد پیشرفت ایران در غنی‌سازی اورانیوم و توسعه سلاح‌های هسته‌ای به کنگره ارسال کند.

سناتور گراهام هفته‌هاست که از کاخ سفید درباره این گزارش سوال می‌کند، اما در نهایت کاسه صبر او لبریز شده است. او روز چهارشنبه در نامه‌ای به آوریل هاینس، مدیر سازمان اطلاعات ملی، گفت که دولت به دلیل «ارائه نکردن دو ضرب‌الاجل ارزیابی بخش ۵۵۹۳ در سال گذشته و ارائه نکردن ارزیابی‌های بخش ۷۴۱۳» در زمان رسیدن ایران به یک آستانه تعیین‌کننده در غنی‌سازی اورانیوم، «قوانین را نقض می‌کند».

سناتور گراهام به مدیر اطلاعات ملی آمریکا گفت تا زمانی‌که دولت بایدن گزارش مربوط به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را به کنگره ارائه نکند، او بررسی صلاحیت نامزدها برای سمت‌های مختلف در این سازمان را متوقف می‌کند و در همکاری با سایر قانون‌گذاران، تامین بودجه ستاد مرکزی سازمان اطلاعات ملی را به ارائه این گزارش مشروط خواهد کرد.

شورای سردبیری وال‌استریت‌ژورنال با تایید این اقدام سناتور لیندزی گراهام، تاکید کرده است که دلایلی کافی برای نگرانی وجود دارد. شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اخیرا جمهوری اسلامی را به‌دلیل همکاری نکردن با این نهاد وابسته به سازمان ملل و افزایش غنی‌سازی اورانیوم محکوم کرده است.

در نامه سناتور گراهام به مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا آمده است که جمهوری اسلامی ذخایر اورانیوم غنی شده خود تا غلظت ۶۰ درصد را به ۱۴۲ کیلوگرم افزایش داده است.

به نوشته وال‌استریت‌ژونال، همان‌طور که در نامه سناتور لیندزی گراهام اشاره شده است، جمهوری اسلامی تنها یک گام فنی کوچک برای رسیدن به اورانیوم با خلوص ۹۰ درجه که برای ساخت سلاح اتمی به آن نیاز است فاصله دارد و بیش از هر زمان دیگر به ساخت بمب اتمی نزدیک شده است.

این روزنامه افزوده است که مقام‌های اسرائیلی در گفتگوهای خصوصی با مقام‌های آمریکایی به‌طور فزاینده‌ای در این زمینه هشدار می‌دهند. آنها به اندازه کافی نگران هستند تا بار دیگر گزینه حمله نظامی به تاسیسات اتمی ایران را که مدت‌ها کنار گذاشته شده بود، در نظر بگیرند.

شورای سردبیری وال‌استریت‌ژورنال در یادداشت خود احتمال داده است که چه بسا پیشرفت‌های جمهوری اسلامی در توسعه برنامه هسته‌ای، دلیل ناکامی دفتر خانم هاینس در ارائه اطلاعات به کنگره باشد. اگر سازمان اطلاعات ملی حقیقت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را بگوید، اعضای هر دو حزب فشار سیاسی را برای نشان دادن واکنشی افزایش می‌دهند. با این حال، کاخ سفید به شدت تلاش کرده است تا در مورد ایران چیزی نگوید یا انجام ندهد که به تنش بیشتر قبل از انتخابات ماه نوامبر منجر شود.

گزارش‌های خبری حاکی از آن است که ایالات متحده قبل از اینکه در نهایت با اروپایی ها همراه شود، ابتدا با انتقاد آژانس بین المللی انرژی اتمی از جمهوری اسلامی مخالفت کرد.

به نوشته وال‌استریت‌ژورنال کاخ سفید همچنین به مردم در درک نقش ایران به عنوان رئیس شبه‌نظامیان تروریست و نیابتی پشت جنگ غزه، حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری و حمله به پایگاه‌های آمریکا در عراق، سوریه و اردن کمکی نکرده است.

شورای سردبیری وال‌استریت‌ژورنال تاکید کرده است که حکومتی با سلاح هسته‌ای در ایران، همه این تهدیدها را به‌طور تصاعدی خطرناک‌تر می کند؛ بنابراین، همان‌طور که سناتور گراهام می‌گوید، این امر «غیرقابل قبول» است که دولت ارزیابی به‌روز شده‌ای که وضعیت دقیق برنامه هسته‌ای ایران را مشخص کند، ارائه نمی‌کند.

در این یادداشت گفته شده است: «منابع اطلاعاتی ناشناس این هفته گفتند که به نحوی به اطلاعاتی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد روسیه می‌خواهد دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود. آنها این اطلاعات را به رسانه‌ها هم دادند اما پس از شکست‌های سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰، هیچ دلیلی وجود ندارد که هر چیزی را که سرویس‌های اطلاعاتی درباره رقابت ریاست‌جمهوری می‌گویند باور کنیم. با این همه حداقل کاری که بایدن می‌تواند انجام دهد این است که از قانون پیروی کند و در مورد تهدید هسته‌ای جمهوری اسلامی با کنگره صادق باشد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها