اداره‌های نیمی از ایران در پی بحران کمبود انرژی تعطیل شدند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۱

روز پنج‌شنبه ۲۱ تیر ادارات ۱۵ استان ایران به دلیل افزایش مصرف انرژی و گرمای هوا تعطیل شد. چندین سال است ناتوانی حکومت در تامین برق، صدها شهر و روستا را در تابستان در خاموشی فرو می‌برد. امسال نیز اعتراض‌های گسترده‌ای به قطع برق صنایع با دستور نهادهای امنیتی شده است.

روزنامه شرق روز پنج شنبه ۲۱ تیر در گزارشی به دلایل کمبود و ناترازی انرژی در کشور پرداخت و در گفت‌وگو با کارشناسان، راه‌حل را «بهینه‌سازی» خواند.

آرش نجفی، رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی به این روزنامه گفت نه دولت حسن روحانی و نه ابراهیم رئیسی، از تولیدکنندگان برق حمایتی نکردند و به همین دلیل، بسیاری از سرمایه‌گذاران از صنعت برق خارج شدند.

به گفته نجفی، این سرمایه‌گذاران سرمایه‌هایشان را به صنایع دیگر بردند یا از کشور خارج کردند.

او در ادامه گفت: «دلیل این بود که دولت به‌موقع با تولیدکنندگان برق تسویه‌حساب نکرد و قیمت خرید برق تضمینی را اصلاح نکرد.»

به گفته نجفی، تولید برق در‌ حدی در تنگناست که نمی‌توان از نیروگاه‌های برقابی به‌طور کامل بهره‌برداری کرد چون کشور در شهریور و ابتدای پاییز با کمبود آب مواجه می‌شود.

او با تاکید بر اینکه وزارت نیرو باید از کاسبی و بنگاه‌داری دست بردارد، گفت: «الان مشخص نیست شرکت‌های برق با پول ناشی از فروش برق چه می‌کنند؟»

تعطیلی استان‌ها در روز پنج‌شنبه

اصفهان، البرز، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، قزوین، قم، کرمان، لرستان، مرکزی و یزد ۱۵ استانی هستند که اداراتشان به دلیل کمبود برق تعطیل شد.

صبح روز چهارشنبه رسانه‌های ایران تنها از تعطیلی ادارات ۹ استان نام برده و گفته بودند در برخی دیگر از استان‌ها مانند ایلام، فقط ساعت کاری ادارات کاهش خواهد یافت.

نگرانی از خاموشی سراسری و قطع برنامه‌ریزی شده برق موجب شد دستگاه‌های اجرایی دو استان خراسان جنوبی و یزد «پنج‌شنبه‌های هر هفته تا نیمه شهریور» تعطیل اعلام شوند.

در خوزستان با وجود تداوم دمای هوای ۵۰ درجه و بالاتر، تنها روز شنبه تعطیل اعلام شده است.

این استان اکنون در وضعیت هشدار قرمز هواشناسی برای دو روز متوالی چهارشنبه و پنج‌شنبه قرار دارد.

امسال هوای خوزستان خیلی زود و از نهم خرداد به شدت گرم شد اما با وجود دمای بالای ۴۹ و ۵۰ درجه در شهرهای مختلف این استان، تنها روز چهارشنبه ۳۰ خرداد، اداره‌ها دورکار اعلام شدند.

شرکت توزیع برق تهران روز چهارشنبه ۲۰ تیر اعلام کرد به دنبال افزایش کم‌سابقه دمای هوا، میزان مصرف برق در کشور افزایش بسیار زیادی پیدا کرده و به مرز هشدار نزدیک شده است.

این هشدار در شرایطی صادر شد که بر اساس گزارش‌های هواشناسی، روند افزایش نسبی دما در برخی مناطق جنوب غرب و غرب ایران تا پایان هفته ادامه‌ خواهد داشت.

قطع برق صنایع و مشترکان خانگی

هر سال با افزایش دمای هوا در ایران، ناترازی انرژی و قطع برق صنایع و بخش خانگی رخ می‌دهد.

بر اساس گزارش خبرآنلاین، قطع برق در برخی مناطق مرکزی تهران در تابستان امسال به چهار ساعت رسیده است؛ در حالی‌ که در سال‌های گذشته هم‌زمان با شروع فصل گرم سال، حداکثر زمان قطع برق دو ساعت بود.

خبرگزاری ایلنا به تازگی گزارش داد برق کارخانه خودروسازی سایپا در روز دوشنبه ۱۸ تیر دست‌کم پنج ساعت قطع بود و این موضوع «باعث ایجاد مشکلات جدی در روند تولید شد و کارگران ساعت‌ها بیکار و بلاتکلیف بودند».

این کارخانه در «جاده مخصوص» در حوالی تهران واقع شده که محل استقرار بسیاری از صنایع و کارخانه‌های باسابقه و قدیمی است.

روزنامه دنیای اقتصاد روز چهارشنبه ۲۰ تیر در گزارشی به خسارات «خاموشی اجباری» و اعتراض برخی صنعتگران پرداخت و نوشت بحران ناترازی برق «از مرحله هشدار در رسانه‌ها به مرحله پیامک به شهروندان» رسیده است.

اشاره این گزارش به ارسال پیامکی با عنوان «هشدار سطح دو برق» برای برخی مشترکان است که پس از اظهار نگرانی شهروندان، شرکت توانیر اعلام کرد هیچ برنامه‌ای برای «خاموشی خانگی» وجود ندارد.

به گفته این روزنامه، در سال‌های اخیر تامین برق واحدهای تولیدی و صنعتی در فصل تابستان با چالش‌های روزافزون مواجه بوده است و فعالان بخش خصوصی اعتقاد دارند هر گونه اختلال در این امر، پیامدهای نگران‌کننده اقتصادی از جمله «آسیب به پیوستگی تولید» را به دنبال دارد.

دنیای اقتصاد تاکید کرد حل مشکل قطع برق صنایع در حوزه اختیار وزارت نیرو نیست و «نهادهای امنیتی کنترل این بخش را برعهده دارند».

با وجود این نگرانی‌ها، عباس جبالبارزی، نایب رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران گفت قطع یک‌روزه برق شهرک‌های صنعتی کشور در بازه ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور مانند سال‌های اخیر «حتمی» است و ممکن است به روز دوم هم کشیده شود.

اواسط مرداد سال گذشته هاشم اورعی، رییس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران، دولت را مقصر اصلی بحران برق دانست و هشدار داد با سیاست‌های کلی مدیریت مصرف انرژی و قوانین حاکم در این حوزه، وضع هر سال بدتر از سال قبل خواهد شد.

سال گذشته شماری از کارشناسان، توقف سرمایه‌گذاری در صنعت برق را به دلیل قیمت‌گذاری دولتی و تحریم، عامل اصلی ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی برق در ایران اعلام کردند.

به گفته آنان این ناترازی انرژی، با قطع و اعمال محدودیت برق واحدهای تولیدی به دیگر بخش‌های اقتصاد نیز آسیب می‌رساند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

کامبوج ۴۵ سال بعد: بخش اول
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها