آغاز به کار مجلس جدید خبرگان رهبری، ۲ روز پس از مرگ رئیسی

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۰۱

ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، دو روز پس از مرگ ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی و عضو مهم این مجلس آغاز به کار کرد. به دلیل شرایط سنی و جسمی علی خامنه‌ای، انتخابات و تشکیل این دوره از مجلس خبرگان رهبری با حساسیت‌هایی همراه بوده است.

در اولین جلسه از مجلس جدید خبرگان رهبری که روز سه‌شنبه اول خرداد در تهران برگزار شد، محمدعلی موحدی کرمانی با ۵۵ رای از ۸۳ عضو حاضر در جلسه، به‌عنوان رییس انتخاب شد.

موحدی کرمانی که برای مدت دو سال رییس این مجلس خواهد بود، ۹۳ ساله است. او از سال ۱۳۹۱ امام جمعه موقت تهران است.

رییس جدید مجلس خبرگان رهبری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر‌کل جامعه روحانیت مبارز است.

موحدی کرمانی تا سال ۱۳۸۴ نماینده خامنه‌ای در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و در همه ادوار مجلس خبرگان رهبری، عضو این مجلس بوده ‌است.

به این ترتیب او جانشین احمد جنتی، رییس پیشین مجلس خبرگان شد که برای انتخابات این دوره، نامزد نشده بود.

دوره نمایندگی اعضای مجلس خبرگان رهبری هشت سال و تعداد نمایندگان این مجلس ۸۸ نفر است.

دو روز پیش، ابراهیم رئیسی و محمدعلی آل‌هاشم، امام جمعه تبریز که هر دو عضو مجلس خبرگان نیز بودند در جریان سقوط یک بالگرد در استان آذربایجان شرقی کشته شدند.

تصاویر منتشر شده در رسانه‌ها نشان می‌دهند محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری پیشین، با پیراهن سفید در مراسم افتتاحیه ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شرکت کرده است. با مرگ رئیسی و همراهانش و جای خالی او در این برنامه، مقام‌های شرکت‌کننده مشکی پوشیده‌ بودند.

برای انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ هم‌زمان با انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار شد، برخی چهره‌ها و اعضای دوره پیشین مثل حسن روحانی از سوی شورای نگهبان حذف شدند.

حذف این نامزدها در چارچوب نظارت استصوابی خشم روحانی را برانگیخت و او در نامه‌ای سرگشاده به این اقدام شورای نگهبان اعتراض کرد.

خامنه‌ای روز سه‌شنبه در پیامی به دوره جدید مجلس خبرگان که به وسیله محمد محمدی گلپایگانی، رییس دفترش خوانده شد، به کشته شدن دو عضو این مجلس اشاره کرد.

او در این پیام به «گزینش رهبر» از سوی این مجلس پرداخت و این ادعا را مطرح کرد که انتخاب رهبری در جمهوری اسلامی «مردمی» است.

خامنه‌ای نوشت: «گزینش رهبر بر طبق معیارهای اسلامی بر عهده‌ این مجلس است که خود، منتخب و برگزیده‌ مردم است. معیارها اسلامی است و گزینش، مردمی. این روشن‌ترین نشانه و معرف جمهوری اسلامی ایران است.»

مجلس خبرگان رهبری وظیفه انتخاب، نظارت و عزل را در مورد رهبر جمهوری اسلامی دارد اما کارکرد این مجلس در سال‌های گذشته، صرفا تمجید و ستایش از علی خامنه‌ای بوده است.

بیشتر بخوانید: گمانه‌زنی درباره آینده دولت و رقابت‌های مجلس خبرگان برای آینده رهبری

اواخر سال گذشته، امان نریمانی، عضو مجلس خبرگان، گفت: «برخی تصور می‌کنند که مجلس خبرگان باید بر اعمال رهبری هم نظارت داشته باشد.»

او افزود: «به واقع چنین نیست و در قانون اساسی هم در این خصوص چیزی گفته نشده است. مجلس خبرگان رهبری به واقع برای دوام نظام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.»

عباس کعبی، عضو دیگر مجلس خبرگان درباره وظیفه این مجلس گفته است: «کلمه نظارت [بر عملکرد رهبری] در قانون اساسی نیامده و در فقه هم نیست.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها