آمریکا در واکنش به اظهارات مقام‌ جمهوری اسلامی: به ایران اجازه ساخت بمب اتمی نمی‌دهیم

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۴

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در پاسخ به خبرنگار ایران‌اینترنشنال اعلام کرد واشینگتن به حکومت ایران اجازه ساخت بمب هسته‌ای نخواهد داد.

این اظهارات یک روز پس از آن مطرح می‌شوند که کمال خرازی، مشاور امور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرد در صورت تهدیدات «دشمن»، تهران چاره‌ای جز تغییر دکترین هسته‌ای خود نخواهد داشت.

خرازی پیش‌تر و در روز ۲۰ اردیبهشت در مصاحبه با شبکه خبری الجزیره گفته بود جمهوری اسلامی از «ظرفیت تولید بمب هسته‌ای» برخوردار است.

او در این گفت‌وگو با اشاره به احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی در ایران، تاکید کرده بود در صورت تهدید موجودیت جمهوری اسلامی، تهران دکترین هسته‌ای خود را تغییر خواهد داد.

پاتل گفت جو بایدن، رییس‌جمهوری و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده مانع از دست‌یابی تهران به سلاح هسته‌ای خواهند شد.

او در پاسخ به سمیرا قرایی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال افزود: «ارزیابی ما همچنان این است که ایران هیچ‌گونه فعالیت کلیدی را که برای تولید یک دستگاه هسته‌ایِ قابل‌ آزمایش لازم است، انجام نمی‌دهد.»

خرازی روز یک‌شنبه، ۲۳ اردیبهشت با تکرار مواضع پیشین خود گفت: «ما که دارای سلاح هسته‌ای نیستیم و فتوای رهبری در این خصوص هست. ولی اگر دشمن شما را تهدید کند، باید چه کار کنیم؟ ناچار می‌شوید در دکترین خود تغییر ایجاد کنید.»

معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این سخنان خرازی اعلام کرد واشینگتن باور ندارد که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تصمیمی برای از سرگیری برنامه‌ هسته‌ای تسلیحاتی ایران گرفته باشد.

او افزود بر اساس برآوردهای آمریکا، جمهوری اسلامی این برنامه را در پایان سال ۲۰۰۳ تعلیق یا متوقف کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده‌اند به دلیل «فتوای» علی خامنه‌ای، قصد ندارند بمب اتمی بسازند.

این در حالی است که در سالیان اخیر مقام‌های حکومت ایران مکررا به توانایی جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح هسته‌ای اشاره کرده‌اند و اخیرا از تغییر «دکترین هسته‌ای» تهران سخن گفته‌اند.

علی‌اکبر صالحی، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی، در بهمن‌ماه سال گذشته با تایید تلویحی دست‌یابی جمهوری اسلامی به توانایی ساخت بمب اتمی گفت: «ما همه آستانه‌های علم و فن‌آوری هسته‌ای را داریم.»

در بحبوحه تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، احمد حق‌طلب، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هسته‌ای کشور روز ۳۰ فروردین اعلام کرد اگر اسرائیل بخواهد «از تهدید حمله کردن به مراکز هسته‌ای کشورمان برای تحت فشار قرار دادن ایران استفاده ابزاری کند، تجدید نظر در دکترین و سیاست‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و عدول از ملاحظات اعلامی گذشته محتمل و قابل تصور می‌باشد.»

محمودرضا آقامیری، رییس دانشگاه بهشتی هم روز ۲۰ اردیبهشت تاکید کرد اگر فتوای خامنه‌ای درباره حرام بودن بمب اتم تغییر کند، حکومت ایران توانایی ساخت این نوع بمب را دارد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارم اردیبهشت اعلام کرد جمهوری اسلامی می‌تواند ظرف چند هفته به اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساخت بمب اتمی دست یابد.

گروسی با انتقاد از نبود شفافیت در برنامه هسته‌ای تهران اضافه کرد: «وقتی شما همه این موارد را در کنار هم قرار می‌دهید، علامت‌های سوال زیادی برای شما پدیدار می‌شوند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

میراث ناملموس - فصل دوم
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها