کمال خرازی، مشاور امور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی، با اشاره به احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی در ایران اعلام کرد در صورت تهدید موجودیت جمهوری اسلامی، حکومت ایران دکترین هستهای خود را تغییر خواهد داد.
خرازی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی قطری الجزیره بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی «دارای ظرفیت تولید بمب هستهای» است.
او که در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بود اکنون ریاست شورای راهبردی روابط خارجی، یک اندیشکده وابسته به حکومت ایران را بر عهده دارد.
بهروز بیات، مشاور پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی از وین در گفتوگو با ایراناینترنشنال درباره اظهارات خرازی و دکترین هستهای جمهوری اسلامی گفت: «سادهلوحانه است اگر کسی باور داشته باشد جمهوری اسلامی قصدی غیر از ساخت بمب اتم دارد.»
به گفته بیات، این که چه حکومت ایران چه میخواست و چه میتوانست، دو موضوع متفاوت است: «مدتهاست که جمهوری اسلامی بین این دو جهت که ما هیچ گونه اقدامی در جهت نظامی کردن برنامه هستهای نکردهایم و اینکه ما دارای قابلیت ساخت بمب هستیم، نوسان میکند.»
خرازی دو سال پیش نیز در مصاحبه با شبکه الجزیره گفته بود ایران تواناییهای فنی ساخت بمب هستهای را دارد اما قصد انجام چنین کاری را ندارد.
مقامهای جمهوری اسلامی بارها اعلام کردهاند به دلیل وجود یک «فتوا»ی علی خامنهای، قصد ندارند بمب اتمی بسازند.
رهبر جمهوری اسلامی فرماندهی کل قوا (همه نیروهای مسلح و نظامی این کشور) را بر عهده دارد و تصمیمگیرنده نهایی در زمینه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی نیز اوست.
خامنهای گفته است ساخت سلاح هستهای «حرام» است اما فتواها یا همان احکام مذهبی میتوانند بر اساس «شرایط زمان و مکان» تغییر کنند.
سال ۱۳۹۹، محمود علوی، وزیر وقت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در یک برنامه تلویزیونی گفت: «رهبری [علی خامنهای] فتوا داده است که سلاح هستهای حرام است اما اگر گربه را در گوشهای گیر بیندازند، ممکن است رفتارش با وقتی که گربه آزاد است فرق کند و اگر ایران را به آن سمت هل بدهند دیگر تقصیر ایران نیست.»
در واکنش به این اظهارات، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه آمریکا، آن را «بسیار نگران کننده» خواند.
رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی اکنون اعلام کرده که اگر اسرائیل بخواهد به تاسیسات هستهای ایران حمله کند، این احتمال وجود دارد که تهران از ملاحظاتی که قبلا اعلام کرده بود، عدول کند.
فروردین ماه امسال که تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل به دلیل حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق بالا گرفت، بار دیگر احتمال شدت گرفتن فعالیتهای جمهوری اسلامی در زمینه تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای مطرح شد.
برخی مقامهای جمهوری اسلامی به صورت تلویحی به احتمال استفاده نظامی حکومت ایران از برنامه هستهای خود اشاره کردهاند.
مهدی محمدی، مشاور رییس مجلس شورای اسلامی در امور راهبردی، روز ۲۸ فروردین در پیامی در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران به جز برنامه موشکی، برنامه هستهای هم دارد!»
احمد حقطلب، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هستهای جمهوری اسلامی، روز ۳۰ فروردین اعلام کرد در صورت ادامه لفاظیهای اسرائیل، تهران در «دکترین و سیاستهای هستهای» خود تجدید نظر خواهد کرد.
برخی کارشناسان گفتهاند یکی از گزینههای احتمالی ایران برای پاسخگویی به حملات اسرائیل، سرعت بخشیدن به برنامه اتمیاش است.
با این حال افزایش خلوص اورانیوم غنی شده تا ۹۰ درصد که برای ساخت بمب لازم است یا از سرگیری برنامه ساخت یک سلاح واقعی، میتواند نتیجه معکوس داشته باشد و اسرائیل یا آمریکا را وادار به حمله به ایران کند.
یک منبع که تحولات اخیر را بهدقت دنبال میکند، به خبرگزاری رویترز گفته است هر دو مورد از سوی آمریکا و اسرائیل تلاش برای ساخت بمب تلقی خواهد شد و خطر بزرگی برای تهران دارد.
او گفت که فکر نمیکند جمهوری اسلامی این ریسک را بپذیرد.
اظهارات اخیر خرازی پس از سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران مطرح شده است.
گروسی پس از پایان سفر دو روزه خود به ایران اعلام کرد هر چند هیچ ضربالاجلی به جمهوی اسلامی برای حل پرونده هستهای تهران داده نشده اما انتظار میرود حکومت ایران «هر چه زودتر» برای برطرف کردن نگرانیها در این خصوص اقدام کند.
سفر اخیر گروسی به تهران دو هفته پس از آن انجام گرفت که خامنهای در یک سخنرانی بر ادامه برنامه هستهای حکومت ایران تاکید کرد.