پاکستان از توافق با جمهوری اسلامی برای مقابله با «تهدید تروریستی» خبر داد

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۳

دفتر نخست‌وزیری پاکستان در جریان اولین سفر رئیسی به اسلام‌آباد پس از تنش‌های نظامی میان جمهوری اسلامی و پاکستان، اعلام کرد که دو کشور بر سر «توسعه رویکردهای مشترک برای مقابله با چالش‌های مشترک از جمله تهدید تروریستی» توافق کردند.

ایران و پاکستان در سال‌های گذشته بارها یکدیگر را به پناه دادن به گروه‌های مسلح مخالف خود متهم کرده‌اند و سفر ابراهیم رئیسی به پاکستان که روز دوشنبه آغاز شد، اولین سفر او پس از حملات متقابل دی‌ماه میان سپاه پاسداران و پاکستان است.

دفتر شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان روز دوشنبه پس از نشست خبری مشترک شریف با رئیسی در بیانیه‌ای نوشت که هر دو طرف همچنین توافق کردند که در پنج سال آینده حجم تجارت دوجانبه به سالانه ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که ارقام رسمی درباره تجارت سالانه میان ایران و پاکستان مشخص نیست، اما سال گذشته یک رسانه محلی به نقل از سفیر وقت ایران در پاکستان، ارزش تجارت دوجانبه سالانه را بیش از دو میلیارد دلار ارزیابی کرده است.

پاکستان و ایران با وجود برخی پیمان‌های تجاری، روابط پرتنشی در گذشته داشته‌اند و اسلام‌آباد از نظر تاریخی به عربستان سعودی و ایالات متحده نزدیک‌تر است.

این دو کشور در سال‌های اخیر به ویژه در زمینه مسائل امنیتی در مرز دو کشور و همچنین احداث یک خط لوله گاز مشترک دچار اختلاف بوده‌اند.

به گزارش رویترز، شهباز شریف نخست وزیر پاکستان، در یک نشست خبری مشترک با رئیسی در اسلام‌آباد از جمهوری اسلامی به دلیل اتخاذ «موضع قاطع» در مورد وضعیت انسانی در غزه تمجید کرد و خواستار توقف فوری درگیری‌ها در غزه شد.

بیلبوردهایی مرتبط با سفر رئیسی به پاکستان در شهر کراچی

شریف همچنین از کشورهای مسلمان خواست با هم متحد و برای پایان دادن به مناقشه غزه همصدا شوند.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی گزارش داد که رئیسی در این سفر پس از دیدار با نخست‌وزیر پاکستان، با آصف علی زرداری رییس‌جمهور این کشور و همچنین جمعی از تجار و فعالان اقتصادی پاکستان دیدار می‌کند.

سفر به شهرهای لاهور و کراچی از دیگر برنامه‌های رئیسی در این سفر اعلام شده است.

ایرنا افزود که قرار است در جریان سفر مقام‌های جمهوری اسلامی، تعدادی سند همکاری با پاکستان در زمینه‌های تجاری، بهداشت، اقتصادی، امنیتی، قضایی و کشاورزی امضا کنند.

رئیسی پیش از ترک تهران به خبرنگاران گفت که دولت او قصد دارد مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور را به سالانه ۱۰ میلیارد دلار برساند.

سفر رئیسی تا روز چهارشنبه به طول خواهد انجامید و پس از آن رئیسی به سریلانکا سفر خواهد کرد.

اواخر دیماه سال گذشته، پاکستان در حمله‌ای پهپادی یکی از روستاهای مرزی ایران در سراوان را هدف گرفت که دست‌کم ۱۰ کشته برجای گذاشت. پاکستان گفت که در این حمله «مخفی‌گاه تروریست‌ها» را هدف گرفته است.

قبل از این حمله، جمهوری اسلامی اعلام کرد پایگاه‌های شبه‌نظامیان مرتبط با گروه «جیش العدل» را در داخل پاکستان هدف قرار داده است.

اسلام‌آباد پس از حمله ایران اعلام کرد غیرنظامیان مورد اصابت قرار گرفته و دو کودک کشته شده‌اند.

جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا، در واکنش به این تنش نظامی گفت که این حملات نشان داد «هیچ‌کس در منطقه جمهوری اسلامی را قبول ندارد.»

روز یکشنبه، وزارت خارجه پاکستان با انتشار بیانیه‌ای از انجام سفر رئیسی به این کشور خبر داد و محمد مدثر تیپو سفیر پاکستان در تهران نیز یادداشتی در این ارتباط در روزنامه تهران‌تایمز نوشت.

سفیر پاکستان بر «پیوندهای تاریخی عمیق» میان دو کشور اشاره کرد و نوشت: «پاکستان و ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی استراتژیک و منابع طبیعی فراوان، ظرفیت بسیار زیادی برای همکاری تجاری و سرمایه‌گذاری دارند.»

او افزود: «این دیدار فرصت مناسبی را برای رهبران هر دو طرف فراهم می‌کند تا راه‌هایی را برای استفاده از نقاط قوت یکدیگر در بخش‌هایی مانند انرژی، کشاورزی و توسعه زیرساخت‌ها کشف کنند.»

سفیر پاکستان در تهران با این حال به «چالش‌های مشترک از جمله مسائل امنیتی مرزی و تهدید تروریسم» نیز اشاره کرد و نوشت: «تلاش‌های مشترک در تبادل اطلاعات، مدیریت مرزها و اقدامات ضد تروریسم به ارتقای صلح و ثبات در منطقه کمک می‌کند.»

ایران و پاکستان در سال‌های اخیر در مورد پروژه خط لوله گاز گفت‌وگو کردند.

اوایل سال گذشته، مقام‌های پاکستانی اظهارات ضد و نقیضی درباره این خط لوله گاز و سیاست پاکستان در برابر تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی بیان کردند.

در حالی که مصدق ملک، وزیر وقت نفت پاکستان، گفت که اسلام‌آباد به دنبال معافیت از تحریم‌های آمریکا برای تکمیل پروژه خط لوله انتقال گاز از ایران است، ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه پاکستان، گفت که کشورش برای ساخت خط لوله واردات گاز طبیعی از ایران نیازی به معافیت تحریمی و مجوز آمریکا ندارد.

در همان زمان، آمریکا اعلام کرد که از ادامه پروژه خط لوله گاز پاکستان - ایران حمایت نمی‌کند و نسبت به خطرات تجارت با جمهوری اسلامی و نادیده گرفتن تحریم‌ها هشدار داد.

ایران می‌گوید که ساخت ۹۰۰ کیلومتر خط لوله را در خاک خود تا سال ۲۰۱۱ به پایان رسانده است، با این حال، ساخت و ساز در خاک پاکستان تاکنون آغاز نشده است.

وزیر نفت پاکستان مرداد سال گذشته به پارلمان این کشور گفت اسلام‌آباد به تهران اطلاع داده که به دلیل تحریم‌های آمریکا، تعهدات خود را در قرارداد ساخت خط لوله برای واردات گاز از ایران به حالت تعلیق درآورده است.

ایران پاکستان را به نقض قرارداد متهم و تهدید کرده که از این کشور به داوری بین‌المللی شکایت خواهد کرد و خواهان دریافت جریمه ۱۸ میلیارد دلاری خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها