حوادث کار در پاییز ۵۴۸ نفر را کشت

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۲۵

بر اساس گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران، در پاییز سال جاری دست‌کم ۵۴۸ نفر بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده‌اند. با احتساب ارقامی که پیش‌تر برای بهار و تابستان اعلام شده بود، در ۹ ماه نخست امسال هزار و ۶۲۵ مرگ حین کار در ایران ثبت شده است.

هزاران کارگر در ایران به دلیل نبود ایمنی در محیط کار در غیبت نظارت‌های موثر، فشار روانی ناشی از دستمزدهای پایین و فقدان حمایت دولتی، پرداخت نشدن به موقع دستمزدها، ساعات طولانی کار و ده‌ها عامل دیگر، هر روز در معرض آسیب‌های ناشی از حوادث هنگام کار قرار دارند.

بر اساس آمارها، سال گذشته در هر روز دست‌کم پنج کارگر حین انجام کار جان خود را از دست دادند.

تقابل آمارهای رسمی و غیررسمی درباره مرگ کارگران

گزارش مرکز آمار درباره وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران در پاییز ۱۴۰۲ نشان می‌دهد مرگ و میرهای ناشی از حوادث کار نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵ مورد افزایش یافته است.

وب‌سایت هرانا اول اسفند ماه در گزارشی نوشت طی بهمن امسال دست‌کم ۸۲ کارگر مصدوم و ۳۰ تن دیگر جان باختند.

این آمار شامل مرگ یک کودک کار در اسلامشهر و یک نوجوان کارگر در تهران می‌شود.

در ایران آمار دقیقی درباره حوادث ناشی از کار وجود ندارد و منابع مختلف مانند مرکز آمار ایران،‌ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان پزشکی قانونی اعدادی متفاوت و گاهی با فاصله بسیار زیاد از هم در این زمینه منتشر می‌کنند.

آنچه رسانه‌ها و فعالان کارگری از این اعداد و بر اساس مشاهدات و گزارش‌های غیر‌رسمی منتشر می‌کنند نیز فاصله‌ای معنادار با آمار دولتی دارد.

در یک نمونه، پزشکی قانونی آمار کارگران کشته‌ شده در سال گذشته را هزار و ۹۰۰ نفر اعلام کرد اما وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با اعلام عددی که حدود یک‌سوم این آمار است مدعی شد ۷۱۱ کارگر در سال ۱۴۰۱ بر اثر حوادث ناشی از کار جان باخته‌اند.

بنا به گفته فعالان کارگری و حقوق کار، وزارت کار همواره کوشیده است آمار پایین‌تری از مرگ‌های کارگران ارائه دهد و بگوید شمار این دست حوادث در ایران نسبت به میانگین جهانی «پایین» است.

به دلیل ناایمن بودن فضای کار، هر ماه تعداد قابل توجهی از کارگران دچار سانحه می‌شوند که مرگ یا مصدومیت آنان را در پی دارد.

در یک هفته اخیر و طی چهار حادثه مجزا در چهار شهر ایران دست‌کم چهار کارگر کشته و شش تن دیگر زخمی شدند.

این چهار حادثه از روز ۱۶ اسفند در شهرهای تهران، بندرعباس، اردستان و اراک در بخش ساختمان‌سازی، کارخانه فلز یا بر اثر آتش‌سوزی کوره پالایشگاه نفت و سقوط در چاه رخ داد.

شرایط ناایمن کار هر روز جان هزاران کارگر را تهدید می‌کند

بررسی گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد شغل كارگری ساختمان در ایران به دلیل ایمن نبودن كارگاه‌های ساختمانی، بالاترین آمار مجروحیت، مصدومیت، از كار افتادگی و معلولیت مادام‌العمر و مرگ ناشی از حوادث كار را دارد.

سازمان پزشکی قانونی پیش‌تر اعلام کرده بود سقوط از بلندی در سال گذشته با رشد ۱/۳ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰، دلیل نیمی از تلفات شغلی سال قبل بوده است.

بر اساس این آمارها، ۸۶۱ نفر از جان‌باختگان برابر با ۴۵/۳ درصدشان به دلیل سقوط از ارتفاع جان خود را از دست دادند.

سال گذشته دست‌کم ۱۲ نفر به دنبال سقوط از ارتفاع بر اثر ناامنی داربست یا ایمن نبودن كارگاه ساختمانی، جان خود را از دست دادند.

در شش ماه نخست سال جاری بیشترین علت فوت در حوادث کار مربوط به سقوط از بلندی بود؛ به‌طوری‌ که طی این مدت ۴۹۸ نفر بر اثر افتادن، جان خود را از دست دادند.

رتبه‌های بعدی درباره حوادث کار منجر به مرگ مربوط به اصابت جسم سخت، برق‌گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن است.

بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی، در شش ماهه نخست سال جاری هزار و ۷۷ نفر در حوادث کاری جان خود را از دست دادند.

این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با آمار فوتی ۹۳۱ نفر، ۱۵/۷ درصد افزایش داشته است.

استان‌های تهران با ۲۱۷، اصفهان با ۸۱ و مازندران با ۷۰ متوفی، بیشترین آمار مرگ‌های حوادث کار را در فاصله فروردین‌ تا شهریور امسال داشتند.

اتحاد سراسری بازنشستگان ایران اخیرا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد آمار جان باختن کارگران یا نقص عضوشان در حوادث ضمن کار نشانه بی‌توجهی دستگاه‌های اجرایی و نظارتی وزارت کار در الزام کارفرمایان به رفع قصور و کوتاهی کارفرما در تامین تجهیزات ایمنی کار است.

بر اساس بررسی‌ها، ایران در زمینه رعایت مسایل ایمنی کار میان کشورهای دنیا رتبه ۱۰۲ را دارد و آمار مرگ کارگران در آن بیش از میانگین‌های جهانی است.

حذف برخی کارگران از آمارهای سالانه و به رسمیت نشناختن شغل آنان

اعداد قابل توجه مرگ و میر ناشی از حوادث کار در شرایطی است که جمهوری اسلامی مشاغل غیررسمی همچون کولبری و سوخت‌بری را جزو مشاغل کارگران ایرانی حساب نمی‌کند.

دی امسال سازمان حقوق بشری هه‌نگاو از کشته شدن ۴۱ کولبر و کاسبکار در سال گذشته میلادی و مجروح شدن دست‌کم ٢٩٢ کولبر دیگر خبر داده بود.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۳ میلادی ۲۷ کولبر بر اثر شلیک مستقیم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی کشته و ۲۵۹ نفر دیگر زخمی شدند.

این رقم ۸۶/۵ درصد از کولبران کشته و مجروح‌شده را تشکیل می‌داد.

بقیه حوادث دیگر بر اثر مواردی چون انفجار مین و سوانح طبیعی مثل بهمن و سرمازدگی رخ داده بود.

در یک هفته گذشته چندین گزارش از زخمی و کشته شدن کولبران در نقاط صفر مرزی ایران منتشر شد که از جمله آن‌ها مرگ سیروان باتر، بر اثر تیراندازی ماموران در ۱۹ اسفند بود.

صبح روز پنج‌شنبه ۲۴ اسفند کردپا، آژانس خبررسانی کردستان، از کشته شدن کولبری ۳۵ ساله به نام محمد گنجه در اثر تیراندازی نیروهای نظامی در مناطق مرزی پیرانشهر خبر داد.

در ۲۲ بهمن نیز گزارشی از مرگ یک جوان ۲۰ ساله کولبر اهل بانه به نام سیوان صحیحی با شلیک مستقیم ماموران منتشر شد.

پیش از آن و در ۱۸ بهمن یک کارگر کولبر اهل روستای چالی سور از توابع مریوان بر اثر سرمازدگی در ارتفاعات منطقه مرزی هه‌نجیران جان باخت.

علاوه بر فهرست بلندبالای مرگ و مصدومیت کولبران،‌ روزانه ده‌ها سوخت‌بر نیز با خطراتی مشابه مواجه هستند.

در دو روز ۲۲ و ۲۳ اسفند، دست‌کم چهار سوخت‌بر در شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان مانند میرجاوه، مهرستان و محور زهکلوت-دلگان جان باختند.

روز ۲۱ اسفند سلمان بلوچ‌زهی، نوجوان سوخت‌بر ۱۶ ساله در اطراف سراوان دچار جراحت شدید شد.

مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) اخیرا در گزارشی اعلام کرد در سال ۲۰۲۳ میلادی ۳۷ سوخت‌بر با شلیک نیروهای نظامی جان باختند و ۲۳ نفرشان زخمی شدند.

سایت حال‌وش به تازگی گزارش داد در سال گذشته دست‌کم ۸۲ نفر حین سوخت‌بری در سیستان و بلوچستان با شلیک نیروهای جمهوری اسلامی کشته شدند.

به گفته فعالان حقوق بشر، محرومیت تعمدی و سیاست تبعیض جمهوری اسلامی در قبال استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان و کردستان باعث رشد پدیده‌هایی مانند سوخت‌بری و کولبری شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خلاصه خبرها
برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
افتتاح مرکز موسیقی گرامیان - عمرانی

شنیداری

پادکست‌ها