فایننشالتایمز به نقل از مقامهای آمریکایی و ایرانی گزارش داد که دو کشور مذاکرات محرمانهای در عمان با یکدیگر داشتهاند که طی آن واشینگتن سعی کرده تا تهران را متقاعد کند که از نفوذ خود بر حوثیهای یمن برای پایان دادن به حملات این گروه به کشتیها در دریای سرخ استفاده کند.
فایننشالتایمز روز چهارشنبه ۲۳ اسفندماه گزارش داده که در مذاکرات غیرمستقیم میان هیات ایرانی و آمریکایی در عمان که در ماه میلادی ژانویه امسال برگزار شده، واشینگتن درباره برنامه هستهای ایران نگرانیهایی را مطرح کرده و خواستار اعمال نفوذ تهران بر حوثیها برای توقف حملاتشان شده است.
فایننشالتایمز نوشته این نخستین مذاکرات میان این دو کشور در ۱۰ ماه اخیر است.
به گزارش این نشریه، برت مک گورک، مشاور کاخ سفید در امور خاورمیانه و آبرام پیلی، نماینده آمریکا در امور ایران، ریاست هیات آمریکایی را بر عهده داشتند.
علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه ایران هم نماینده جمهوری اسلامی در این مذاکرات بوده است.
بر اساس این گزارش، مقامهای عمانی گفتهاند که بین نمایندگان هیاتهای ایران و آمریکا تبادل پیام کردهاند و آنها مستقیما مذاکره نداشتهاند.
باقری کنی در یک سال گذشته چندین سفر به عمان داشته و آخرین سفری که از او گزارش شده مربوط به ۲۱ اسفندماه بوده که در جریان آن با وزیر خارجه این کشور نیز دیدار کرد.
گزارش فایننشالتایمز در حالی منتشر شده که روز ۱۸ اسفندماه حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی با وزیر خارجه عمان گفتوگوی تلفنی داشته و از آنچه که «رفتار متعارض و بدعهدی آمریکا در موضوع مذاکره برای رفع تحریمها» خوانده، انتقاد کرد.
او همچنین به تداوم تلاش و ابتکار سلطان عمان در زمینه مذاکرات و رفع تحریمها قدردانی کرد.
موضوع حمایت جمهوری اسلامی از حوثیهای یمن و حملات این شبهنظامیان به کشتیهای تجاری در دریای سرخ بارها مورد انتقاد آمریکا و اروپا قرار گرفته است.
اخیرا نیز آمریکا و بریتانیا، تحریمهای جدیدی را علیه نیروی قدس سپاه پاسداران و حوثیهای یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی هستند، وضع کردند.
همزمان وزیر امور خارجه بریتانیا، جمهوری اسلامی را مسئول حملات شبهنظامیان حوثی در دریای سرخ دانست.
با ادامه جنگ حماس و اسرائیل، حوثیهای یمن بارها در حمایت از دیگر گروه نیابتی ایران، حماس، حملات مکرری را به کشتیها در دریای سرخ انجام دادند و اعلام کردند حملاتشان را متوجه کشتیهایی میکنند که اسرائیلی هستند یا به این کشور حرکت میکنند.
در هفتههای اخیر، به رغم حملات آمریکا و بریتانیا به موضع حوثیها، شبه نظامیان حوثی یمن به حملات خود علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ ادامه دادهاند.
آمریکا و بریتانیا جمهوری اسلامی را متهم کردهاند که با ارائه اطلاعات، موشک و هواپیماهای بدون سرنشین، به حوثیها برای انجام این حملات کمک کرده است.
پیش از این نیز بارها ایران به دلیل حمایت تسلیحاتی از حوثیهای یمن مورد انتقاد قرار گرفته است.
فایننشالتایمز در قسمتی دیگر از گزارش خود نوشته که دور دوم مذاکرات بین هیاتهای تهران و واشینگتن با حضور مک گورک برای ماه فوریه برنامهریزی شده بود، اما به دلیل درگیری او در زمینه تلاشهای آمریکا برای میانجیگری بین اسرائیل و حماس برای توقف جنگ، به تعویق افتاده است.