جاده‌های بسته سیستان و بلوچستان و رها شدن سیل‌زدگان

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۵

با گذشت حدود ۱۰ روز از سرازیر شدن سیل و آب‌گرفتگی شدید در استان سیستان و بلوچستان، راه‌های ارتباطی ده‌ها روستا همچنان بسته است. در غیاب نهادهای حکومتی، گروه‌های مردمی به مناطق سیل‌زده امداد می‌رسانند.

مخاطبان ایران‌اینترنشنال روز سه‌شنبه ۱۵ شهریور با ارسال ویدیوهایی از بسته بودن راه‌های ارتباطی ده‌ها روستا خبر دادند و گفتند شهروندان به تنهایی مشغول بازگشایی جاده‌ها برای امدادرسانی به مناطق سیل‌زده هستند.

مقام‌های جمهوری اسلامی با گذشت بیش از یک هفته از وقوع سیل، سرانجام به این بحران واکنش نشان دادند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه گفت سیل خسارات زیادی به مردم سیستان و بلوچستان وارد کرده است.

او گفت: «حتما امدادهایی که دارد انجام می‌گیرد، بایستی ادامه پیدا کند.»

در سیل اخیر سیستان و بلوچستان که از ششم اسفند آغاز شد، بیش از ۱۰ هزار نفر صدمه دیده‌اند.

بر اساس گزارش‌های رسمی، جاری شدن سیل باعث شد دست‌کم ۳۰۰ واحد مسکونی تخریب و بیش از هزار و ۵۰۰ خانه دیگر دچار آسیب شوند.

علاوه بر این، حدود ۱۹ هزار هکتار از اراضی زراعی آبی، هزار و ۹۳۳ هکتار اراضی باغی، ۲۷۱ حلقه چاه کشاورزی، ۲۲۱ واحد گلخانه، ۳۰۰ واحد دامداری روستایی و عشایری و ۱۵ کلنی زنبور عسل بر اثر شدت بارندگی‌ها آسیب دیدند.

عمده خسارت‌ها در شهرستان‌های چابهار، نیکشهر، زرآباد، راسک، سرباز، فنوج، دشتیاری، سیب و سوران مهرستان، قصرقند و کنارک بوده است.

مجتبی سعادتیان، معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان روز سه‌شنبه گفت به دلیل شدت بارندگی‌های اخیر تا کنون ۳۷ قلعه، بنا و بافت تاریخی در این استان دچار خسارت شده‌اند.

به گفته او مقابر سورو و شیشه‌ریز در گلشن، قلعه کنت سراوان و قلعه انوشیروان چابهار خسارت ۳۰ درصدی دیده‌اند.

روز سه‌شنبه، علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو به جنوب استان سیستان و بلوچستان سفر کرد تا بر اساس گزارش رسانه‌های وابسته به حکومت در ایران، از میزان خسارت‌های ایجاد شده به بخش‌های زیرساختی و همچنین روند امدادرسانی به مردم سیل‌زده بازدید کند.

علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز مدعی شد نهادهای حکومتی از همان روز نخست وقوع سیل وارد صحنه شده و امدادرسانی را آغاز کرده‌اند.

به گفته بهادری جهرمی، این سیل تلفات جانی به همراه نداشته است.

او گفت: «هیات وزیران در همان دو روز ابتدایی مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان به عنوان تن‌خواه اولیه برای مدیریت هزینه‌های اولیه به منظور امدادرسانی به حوزه بحران و جبران بخشی از خسارات را در اختیار استان قرار داد.»

سخنگوی دولت مدعی شد ۶۴ روستا مشکل قطع برق پیدا کرده بودند که مشکل برق همه آن‌ها رفع و به روستاها آب‌رسانی شده است.

هم‌زمان با این سخنان، منصور بیجار، معاون عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان گفت راه دسترسی به ۴۶ روستای درگیر سیل همچنان مسدود است و ۳۱ روستا در زمینه دسترسی به آب مشکل دارند.

روز دوشنبه، معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار و کنارک تاکید کرده بود هنوز با برخی روستا‌ها هیچ ارتباطی وجود ندارد، چندین جاده مسدود و برق تعدادی از روستاها قطع است.

محمد اکبری، معاون راهداری سازمان راهداری و حمل ‌و نقل جاده‌ای سیستان و بلوچستان نیز ۱۴ اسفند از مسدود شدن راه دسترسی به ۱۷۸ روستا در جنوب این استان بر اثر سیل خبر داد و گفت امکان بازگشایی مسیرهای منتهی به این مناطق تا زمان فروکش کردن سیلاب وجود ندارد.

بر اساس این گزارش‌ها، خسارت سیلاب به راه‌های مواصلاتی حدود هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شده و حدود دو هزار کیلومتر راه آسیب دیده است.

هم‌زمان سازمان هواشناسی اعلام کرد از روز چهارشنبه ۱۶ اسفند بارش‌ها در شرق هرمزگان و نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان شدت می‌گیرد و همراه با رگبار باران، رعدوبرق و وزش باد شدید خواهد بود.

این پیش‌بینی درباره احتمال وقوع سیلاب جدید و سر ریز شدن سدها هشدار داد. از سوی دیگر، ساعت ۷:۵۰ صبح روز ۱۵ اسفند زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵/۶ در ۴۴ کیلومتری فنوج در استان سیستان و بلوچستان رخ داد.

در روزهای گذشته مردم سیستان و بلوچستان بارها تاکید کردند مقام‌های جمهوری اسلامی به‌جای رسیدگی به سیل‌زدگان به فکر برگزاری انتخابات بودند.

شهروندان با ارسال ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی گفتند روز جمعه با وجود نیازشان به رسیدگی فوری،‌ صندوق‌های رای به شهرستان‌های مختلف این استان از جمله در مناطق سیل‌زده ارسال شد.

مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه روز ۱۱ اسفند خود درباره وقوع سیل در برخی مناطق استان سیستان و بلوچستان گفت مدیریت کشور نتوانسته برنامه‌ریزی کند و زیرساخت‌ها را برای منحرف کردن سیل فراهم آورد.

بر اساس گزارش‌ها ماموران امنیتی روز دوشنبه چهاردهم اسفند از حضور او در مناطق سیل‌زده جلوگیری کردند.

اسماعیل‌زهی پیش‌تر در یک پیام ویدیویی از مردم خواسته بود تا برای کمک‌رسانی به سیل‌زدگان اقدام کنند.

فراخوان‌ها برای ارسال کمک به مناطق سیل‌زده ادامه دارد و از مردم خواسته شده تا وسایل گرمایشی، پتو و زیرانداز، لوازم بهداشتی، مواد غذایی، آب‌معدنی و چادر برای اسکان موقت سیل‌زدگان ارسال کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
چند چند

شنیداری

پادکست‌ها