در آستانه هشت مارس، روز جهانی زن، فشارها بر فعالان زن در ایران افزایش یافته است. قرار مجرمیت شیدا صابریجو، از بازداشتشدگان خیزش انقلابی در یاسوج صادر شده و همزمان مریم یحیوی، فعال سیاسی، پس از مراجعه به دادسرای اوین، برای تحمل یک سال حبس به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
بر اساس گزارشها و سند رسیده به ایراناینترنشنال، قرار جلب به دادرسی شیدا (بهسا) صابریجو، بازیگر و فعال حقوق زنان، از سوی شعبه هفتم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب یاسوج صادر شد.
این قرار با اتهام «اخلال در نظم عمومی از طریق در دست داشتن بنر با مضمون "زن، زندگی، آزادی" در سطح شهر و تحریک مردم به تجمع و اغتشاش» صادر شده است.
صابریجو پیشتر و در آبان ماه امسال با دریافت ابلاغیهای، برای دفاع در برابر اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» با مصداق «برافراشتن بنر با مضمون "زن، زندگی، آزادی" در سطح شهر» به دادسرای عمومی و انقلاب یاسوج احضار شده بود.
این فعال حقوق زنان در تاریخ ۲۵ شهریور امسال و در سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، به دست نیروهای امنیتی در یاسوج بازداشت و پس از چند روز با تودیع قرار از زندان آزاد شد.
صابریجو در ویدیویی که پیش از بازداشت منتشر کرده بود خواهان اعتراضهای عمومی شد و خطاب به مادرش گفت: «مامان گریه نکن، مثل مادر مهسا امینی بشو و بلند داد بزن "زن، زندگی، آزادی".»
صابریجو پیش از این و در تاریخ ۱۶ مهر ۱۴۰۱ همزمان با خیزش انقلابی، با لباس محلی لُری و پلاکاردی در دست در میدان هفتتیر یاسوج دست به تجمع تکنفره زد که با اعمال خشونت از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و مدتی بعد با تودیع قرار از زندان یاسوج آزاد شد.
او در سال ۱۳۹۸ به دلیل فعالیتهای اعتراضی خود، مدتی زندانی شده بود.
مریم یحیوی در اوین زندانی شد
گزارشهای رسیده به ایراناینترنشنال حاکی از آن است که مریم یحیوی، فعال سیاسی، روز یکشنبه ۱۳ اسفند پس از مراجعه به دادسرای اوین برای تحمل یک سال حبس به بند زنان اوین منتقل شد.
يحيوی در تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۹۳ به دست نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت و پس از پایان بازجوییها و تحمل یک ماه حبس در یکی از سلولهای انفرادی بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲-الف زندان اوین، با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.
این فعال سیاسی مدتی بعد از سوی قاضی ابوالقاسم صلواتی، رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران با اتهامات «اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام» محاکمه و به ۹ سال حبس تعزیری که هفت سال آن اجرایی بود، محکوم شد.
دادگاه علاوه بر این او را به دو سال ممنوعالخروجی، دو سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی، احزاب، گروهها و دستهها محکوم کرد.
این حکم پس از اعتراض از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به یک سال زندان تقلیل یافت.
یک منبع نزدیک به خانواده یحیوی با اشاره به اینکه در اسفند ماه ۱۳۹۹ حسابهای بانکی و تلفن همراه این فعال سیاسی با دستور نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی مسدود شد، به ایراناینترنشنال گفت اجرای حکم او چندین بار به دلیل بیماری برای چند ماه به تعویق افتاد اما او دی ماه امسال برای اجرای حکم یک سال زندان فراخوانده شد.
یحیوی در سال ۱۳۹۳ و تا پیش از بازداشت در حال درمان با رادیوتراپی به علت ابتلا به بیماری سرطان بود.
این فعال سیاسی زن پیش از این بابت پروندهای مربوط به سال ۱۳۸۹ به یک سال حبس محکوم شد که به علت بیماری و بر اساس گواهی پزشکی قانونی مبنی بر عدم تحمل کیفر، اجرای حکمش منتفی شده بود.
جمهوری اسلامی از آغاز روی کار آمدن خود همواره فعالان مدنی و سیاسی منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده است.
از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی از شهریور ۱۴۰۱ تا کنون، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.