رای‌گیری در ایران در اوج فراخوان‌های تحریم انتخابات آغاز شد

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۱۱

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در ایران در حالی از ساعت هشت صبح آغاز شد که تحریم انتخابات و مساله میزان حضور مردم در پای صندوق‌های رای، اصلی‌ترین ویژگی این دوره از انتخابات قلمداد شده است.

براساس چند نظرسنجی، و نیز فراخوان‌های احزاب و گروه‌های سیاسی و مدنی و صنفی، خانواده‌های دادخواه و زندانیان سیاسی، انتظار می‌رود که مشارکت در انتخابات روز ۱۱ اسفند، پایین باشد.

موسسه گمان، یک روز پیش از انتخابات، نتایج تازه‌ترین نظرسنجی خود را منتشر کرد که بر اساس آن، میزان مشارکت بین ۲۵ تا ۳۰ درصد تخمین زده است.

چند نظرسنجی دیگر، از جمله نظرسنجی ایسپا و استاسیس نیز میزان مشارکت را بین ۲۸ تا ۳۴ درصد برآورد کرده‌ بودند.

نظرسنجی موسسه استاسیس که در هفته آخر بهمن سال ۱۴۰۲ انجام شده است،نشان می‌دهد عمده دلایل کسانی که در انتخابات شرکت نمی‌کنند به بی‌اعتمادی‌شان نسبت به نامزدها مربوط می‌شود.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، صبح روز جمعه ۱۱ اسفند، هنگام انداختن رای خود به صندوق بار دیگر کوشید شهروندان ایرانی را به مشارکت در انتخاباتی که مخالفان آن را آزاد، رقابتی و عادلانه نمی‌دانند، تشویق کند.

او که در روزهای گذشته بارها از مردم خواسته بود در انتخابات شرکت کنند و مشارکت بالا در انتخابات را از جمله برای نشان دادن مشروعیت حکومت در عرصه داخلی و بین‌المللی مهم دانسته بود، گفت:«آخرین حرف من خطاب به مرددین این است که در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه، ۱۰ اسفند، گفت که اصلا انتظار نمی‌رود انتخابات در ایران آزاد و منصفانه باشد. هزاران نامزد انتخابات در فرایندی گنگ رد صلاحیت شده‌اند. جهان می‌داند که در نظام سیاسی ایران، سیستم اداری، قضایی و انتخاباتی غیردموکراتیک و غیرشفاف است.

علی خامنه‌ای نیز در سخنان خود در پای صندوق بار دیگر با اشاره به این موضوع که همه در داخل و خارج از کشور منتظرند ببینند که مردم در انتخابات چه می‌کنند، گفت:«دوستان را خوشحال و بدخواهان را ناامید کنید.»

گفت: «توصیه می‌کنم مردم در اولین ساعات ممکن رای بدهند و در هر حوزه به اندازه لازم رای بدهند نه کمتر. مثلاً در تهران برای خبرگان ۱۶ نفر را احتیاج هست که رأی بدهیم، به ۱۶ نفر رأی بدهید نه کمتر.»

با وجود تاکید فراوان علی خامنه‌ای و دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی در هفته‌های اخیر، گزارش‌ها از ایران حکایت از بی‌اعتنایی اکثریت شهروندان به انتخابات ۱۱ اسفند دارد.

وزارت کشور جمهوری اسلامی اعلام کرده است که ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر واجد شرایط رای دادن هستند.

اظهار نظر شهروندان در مورد شرکت نکردن در انتخابات که به ‌ویژه در شبکه‌های اجتماعی بازتاب یافته، باعث شد که پنج‌شنبه شب، #سیرک_انتخابات به ترند اول در شبکه اجتماعی ایکس تبدیل شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها