علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بار دیگر خواستار شرکت مردم در انتخابات پیشرو در ایران شد و گفت: «همه باید در انتخابات شرکت کنیم.» در همین حال، مصطفی تاجزاده، زندانی سرشناس سیاسی و فعال اصلاحطلب، در پیامی نوشت اکثر ایرانیان تصمیم گرفتهاند رای ندهند.
خامنهای روز یکشنبه ۲۹ بهمن در یک سخنرانی گفت: «انتخابات رکن اصلی نظام جمهوری اسلامی و راه اصلاح کشور است.»
او افزود: «کسانی هم که به دنبال ترمیم و حل مشکلات هستند، راه درست آن، انتخابات است و باید به انتخابات رو کنند.»
قرار است دور دیگری از انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان در اسفندماه در ایران برگزار شود.
شورای نگهبان صلاحیت حدود نیمی از داوطلبان نامزدی در انتخابات مجلس را رد کرده و برخی از چهرههای شاخص حکومت از جمله حسن روحانی، رییس جمهوری پیشین نیز در انتخابات خبرگان رد صلاحیت شدهاند.
خامنهای بدون اشاره به رد صلاحیتها گفت: «همه افرادی که از نظارت شورای نگهبان عبور کردهاند، صالح هستند، اما به حکم عقل باید از بین آنها افراد صالحتر را انتخاب کرد.»
پیشتر روحانی با انتشار بیانیهای، رد صلاحیت خود را به دلیل «انگیزه سیاسی» برخی افراد خواند که صلاحیت تعیین مصالح کشور را ندارند.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین انتخابات در ایران را آزاد و سالم توصیف کرد و گفت: «در طول این چند دهه، هرگز تخلف انتخاباتی به معنای مورد ادعای دشمن مشاهده نشده و این حرف آنان بیاساس است.»
در سال ۱۳۸۸، میرحسین موسوی و مهدی کروبی اعلام کردند که در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آن سال تقلب صورت گرفته و اعتراضاتی در واکنش به این تقلب انتخاباتی به راه افتاد که با سرکوبهای گسترده مواجه شد.
کمی پیش از اظهارات خامنهای، مصطفی تاجزاده، از مقامهای پیشین جمهوری اسلامی که اکنون به دلیل انتقادهایش از جمهوری اسلامی با اتهامهای سیاسی زندانی شده، پیامی درباره مخالفت با شرکت در انتخابات پیش رو منتشر کرد.
او نوشت: «از اشتباهات استراتژیک آقای خامنهای، بیمعناکردن انتخابات و بیاثر و بیخاصیت کردن نهادهای انتخابی، به ویژه پارلمان است. سلب اختیارات مجلس، تشکیل نهادهای موازی قانونگذاری، رد صلاحیت چهرههای مستقل و صاحبنظر همراه با سیاستهای توسعهستیز رهبری، ناکامی مجلس آینده را با هر ترکیبی و با هر میزان رای مردم محتوم کرده است.»
این زندانی سیاسی تاکید کرد رهبر جمهوری چشم خود را بر «واقعیات فاجعهبار» ایران بسته و اعتراض میلیونها ایرانی را نمیشنود.
او افزود: «در نقطه مقابل اکثر ایرانیان نیز تصمیم گرفتهاند بیاعتنا به رهبر و صداوسیمایش و در اعتراض به وضعیت اسفبار کشور، رای ندهند. آنان که راه اصلاح امور از درون حکومت را بسته میبینند، مقاومت مدنی را برگزیدهاند. این راهی است که رهبر و منصوبانش با نقض مستمر حقوق مسلم شهروندان، پیش پای ایرانیان گذاشتهاند.»
پیشتر و با وجود بیمیلی شدید مردم و انتقادات گسترده، ۱۱۰ فعال سیاسی و رسانهای اصلاحطلب با انتشار بیانیهای خواستار شرکت در انتخابات پیشرو در ایران با رای دادن به «نامزدهای میانهرو» شدند. همزمان برخی دیگر از اصلاحطلبان از «دشواریهای رای اعتراضی» سخن گفتند.
این فعالان سیاسی و رسانهای با انتشار بیانیهای که روز دوشنبه در روزنامه شرق منتشر شد، خواستار «روزنهگشایی احزاب و نیروهای سیاسی و مدنی در انتخابات مجلس ۱۴۰۲ از طریق حمایت از ائتلافی از نامزدهای میانهرو، توسعهگرا و اصلاحگر در حوزههایی که نامزدی برای رقابت مانده شدند».
در این بیانیه آمده بود شرکت مردم در انتخابات و رای به این دسته از نامزدها منجر به «اقلیت خوب» در مجلس خواهد شد.
اما تاجزاده در این زمینه نوشت معرفی نامزد و تلاش برای تشکیل فراکسیون اصلاحطلبانه، زمانی موجه و مفید است که مجلس در راس امور و رقیب هم، جناح سیاسی تندرو باشد نه رهبر کشور. اکنون که مجلس جایگاهی ندارد و تندترین مواضع متعلق به شخص رهبر است و از خطوط قرمز او محسوب میشود، اصلاح معنادار از طریق تشکیل فراکسیون بیمعنا و محکوم به شکست است.
این زندانی سیاسی در پیام خود خواستار «بازگشت به ملت و برگزاری رفراندوم و دستکم انتخابات آزاد» شد، و نوشت که این دو «مستلزم دوراندیشی سیاسی و شهامت اخلاقی است که به نظر میرسد رهبر از آندو بهره زیادی ندارد».
در یک سال اخیر، برخی از چهرههای سیاسی و حتی زندانیان سیاسی مثل فائزه هاشمی و سعید مدنی نیز خواستار تحریم انتخابات شدند.
به تازگی، نتایج یک نظرسنجی درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان میدهد بیش از سه چهارم مردم ایران قصد شرکت در انتخابات پیشرو را ندارند و حدود ۷۵ درصد پاسخدهندگان خواستار سرنگونی جمهوری اسلامیاند.