گزارشهای رسیده به ایران اینترنشنال نشان میدهد در پی افزایش قیمت انواع ارز در بازار آزاد، صرافیها از اعلام قیمت منع شدند و جو بازار با حضور لباسشخصیها، امنیتی شده است. قیمت دلار در واکنش به حمله یکشنبه به سربازان آمریکایی در منطقه، بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت.
بر اساس اعلام وبسایتهای اطلاعرسانی قیمت بازار ارز و طلا، ظهر روز دوشنبه نهم بهمن قیمت دلار آمریکا از ۵۸ هزار و ۵۰۰ تومان عبور کرد و قیمت هر سکه طلای تمام نیز به ۳۴ میلیون تومان رسید.
بنابر گزارشهای رسیده به ایران اینترنشنال، نیروهای امنیتی با هدف کنترل نوسانات بازار، برخی از فعالان بازار ارز را در ساعات ابتدایی روز بازداشت کردهاند.
قیمت پوند بریتانیا نیز در ادامه ثبت رکوردهای تاریخی خود روز دوشنبه به ۷۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. قیمت یورو با ورود به کانال ۶۳ هزار تومان، رکورد ۶۳ هزار و ۴۰۰ تومان را ثبت کرد.
روند افزایشی قیمت انواع ارز از روزهای گذشته آغاز شده بود، اما با شدت گرفتن تنشهای سیاسی و امنیتی در منطقه و تقویت احتمال گسترده شدن جنگ این روند افزایشی تسریع شده است.
روند اخیر شتاب رشد قیمت در بازار ارز از زمانی شروع شد که جو بایدن در واکنش به حمله شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی و کشته شدن سه سرباز آمریکایی در مرز سوریه و اردن گفت: «این حمله از سوی شبهنظامیان تحت حمایت ایران در سوریه یا عراق، انجام شده و کسانی را که مسئولاند در زمان و به روشی که انتخاب کنیم، مورد بازخواست قرار خواهیم داد.»
روزنامه جهان صنعت، چاپ تهران روز دوشنبه عنوان نخست خود را به موضوع افزایش قیمتها در بازار آزاد ارز اختصاص داد و از نگرانیهای فعالان اقتصادی در این باره خبر داد.
جهان صنعت نوشت سیاست خارجی کشور در حلقههای به مراتب بستهتری شکل میگیرد و از قدرت اثرگذاری بسیار بالایی در قیمتها برخوردار است.
در گزارش این روزنامه به شائبه عمدی بودن افزایش قیمت ارز از سوی دولت و بانک مرکزی با هدف تامین نیازهای ریالی بودجه اشاره شده است.
امیرحسین ثابتی، از فعالان رسانهای اصولگرا و حامی حکومت نیز در شبکه اجتماعی ایکس با خطاب قرار دادن محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، به همین شائبه اشاره کرد و از او پرسید: «آیا چون آخر سال است، قرار است با نوسانگیری برخی کمبود منابع جبران شود یا علت دیگری وجود دارد؟»
او از رییس کل بانک مرکزی خواسته تا دلیل افزایش نرخها در بازار آزاد را توضیح دهد.
در کنار عوامل سیاسی موثر بر بازار ارز و بیمیل نبودن دولت و بانک مرکزی به افزایش قیمتها، دلایلی دیگری نیز برای وضعیت بازار ارز مطرح است.
افزایش قیمت حواله درهم در بازار نیز به عنوانی یکی از عوامل افزایش مستمر قیمتها در بازار آزاد ارز طی روزهای گذشته یاد شده است. در عین حال برخی فعالان بازار ارز به افزایش سنتی تقاضا در ماههای پایان سال اشاره میکنند که دلیل آن تسویه حساب شرکتهایی است که با طرفهای خارجی در ارتباط هستند.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر بازار ارز هم تصمیم ارزی بانک مرکزی عراق بود.
بانک مرکزی عراق طرح ممنوعیت معاملات به دلار آمریکا را از روز دوشنبه ۱۱ دی و برابر با نخستین روز سال میلادی ۲۰۲۴ به اجرا گذاشت. بر اساس این اقدام، انتقال ارز عراقیها به پنج کشور از جمله ایران ممنوع شد.
اتخاذ چنین تصمیمی از سوی بغداد در شرایطی است که عراق تا پیش از آن نیاز به مبادلات و نزدیکی تجاری با ایران داشت، اما طی چند سال اخیر این کشور به یکی از قطبهای تولید نفت تبدیل شده و به دلیل درآمدهای سرشار نفتی خود، به سمت تحکیم روابطش با کشورهای غربی در تمامی حوزهها حرکت کرده است.