واکنش ایران به تهدید خواندن آزمایش ماهواره‌بر جدیدش از سوی برلین، لندن و پاریس

شنبه ۱۴۰۲/۱۱/۰۷

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، شنبه هفتم بهمن بیانیه سه کشور اروپایی درباره آزمایش ماهواره‌بر جدید ایران و ماهواره «ثریا» را «مداخله‌جویانه» خواند و گفت: «دست‌یابی به پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی از جمله در حوزه هوا-فضا، حق مسلم و مشروع جمهوری اسلامی ایران است.»

فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه‌ای مشترک اقدام جمهوری اسلامی در پرتاب ماهواره ثریا با ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» را محکوم کردند و آن را در راستای برنامه تهدیدآمیز موشکی ایران دانستند.

این سه کشور تاکید کردند به برداشتن گام‌های دیپلماتیک برای منع دست‌یابی ایران به سلاح اتمی متعهدند.

در این بیانیه آمده است ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» از فن‌آوری ضروری برای توسعه یک سامانه موشکی بالیستیک دوربرد استفاده می‌کند که می‌تواند به تهران امکان پرتاب تسلیحات دوربردتر را نیز بدهد.

کنعانی در واکنش به این بیانیه گفت: «با وجود برخی تفاسیر خودسرانه برخاسته از تمایلات یک‌جانبه‌گرایانه برخی طرف‌ها، وفق مقررات بین‌المللی، محدودیتی درباره فعالیت‌های علمی و کاربردی جمهوری اسلامی ایران در حوزه تحقیقات فضایی وجود ندارد و بر این اساس کشورمان تحمیل چنین رویکرد‌های نامتعارفی را کاملا مردود شمرده و با قاطعیت رد می‌کند.»

شنبه هفته گذشته، ۳۰ دی‌ ماه، جمهوری اسلامی از پرتاب ماهواره «ثریا» از سری ماهواره‌های تحقیقاتی ساخت پژوهشگاه فضایی ایران خبر داد که با ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» پرتاب شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌ها در ایران، این ماهواره‌بر را نیروی هوافضای سپاه ساخته است.

گزارش این رسانه‌ها حاکی از آن است که این ماهواره «سفر خود به مدار ۷۵۰ کیلومتری زمین را با موفقیت پشت‌ سر گذاشت و یک رکورد تازه در حوزه قرار گرفتن ماهواره ایرانی در ارتفاع جدید به ثبت رساند».

حسن سالاریه، رییس سازمان فضایی ایران گفت که مهم‌ترین ماموریت ماهواره ثریا، «صحت‌سنجی عملکرد ماهواره‌بر قائم ۱۰۰» بوده است.

او افزود: «ماهواره‌بر قائم ۱۲۰ نیز در حال طراحی و ساخت است.»

این اقدام جمهوری اسلامی با تبلیغات حکومتی و حمایت نمایندگان مجلس همراه شد.

در بیانیه مشترک سه قدرت اروپایی آمده است: «ما این پرتاب را که از فن‌آوری‌های ضروری برای توسعه موشک‌های بالیستیک دوربرد استفاده می‌کند، محکوم می‌کنیم.»

برلین، پاریس و لندن تاکید کردند: «ایران علی‌رغم درخواست‌های بین‌المللی متعدد برای توقف برنامه موشکی خود با نادیده گرفتن اقدامات محدود‌کننده سازمان ملل طی سال‌های گذشته، به توسعه برنامه موشکی خود ادامه می‌دهد.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «چنین پرتاب‌هایی به ایران اجازه می‌دهد فن‌آوری‌هایی را آزمایش کند که می‌تواند از آن‌ها برای توسعه بیشتر برنامه موشک‌های بالیستیک خود که تهدیدی مهم برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است، استفاده کند.»

فرانسه، بریتانیا و آلمان تاکید کردند: «ما مدت‌هاست نگران فعالیت‌های ایران در زمینه توسعه فن‌آوری موشک‌های بالیستیک با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای هستیم. این نگرانی‌ها با ادامه تشدید تنش هسته‌ای ایران که فاقد هر گونه توجیه غیرنظامی معتبر است، افزایش می‌یابد.»

دولت‌های فرانسه، بریتانیا و آلمان همچنان تعهد خود را به برداشتن تمامی گام‌های دیپلماتیک لازم برای جلوگیری از توسعه تسلیحات هسته‌ای از سوی ایران و مسوول دانستن تهران برای فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش در منطقه و جامعه بین‌المللی یادآور شدند.

این اولین بار نیست که کشورهای غربی پرتاب ماهواره از سوی ایران را محکوم می‌کنند.

در موارد قبلی نیز سه کشور اروپایی طرف برجام، پرتاب موشک ماهواره‌بر از سوی ایران را محکوم کرده و آن را اقدامی ناسازگار با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اقدامی بی‌ثبات‌کننده‌ در منطقه عنوان کردند.

سال گذشته کاخ سفید پرتاب ماهواره‌بر ذوالجناح را اقدامی «غیرمفید و بی‌ثبات‌کننده» خواند و اعلام کرد به استفاده از تحریم‌ها و سایر اقدامات برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر در برنامه موشکی ایران متعهد است.

آزمایش ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» در میانه تنش‌ها در منطقه و حملات نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی علیه نیروهای آمریکایی و کشتی‌رانی تجاری انجام شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
اقتصاد و بازار
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها