تهدیدها و برخوردهای امنیتی با شهروندان و کاربران شبکههای اجتماعی پس از حملههای انتحاری کرمان در مراسم سالمرگ قاسم سلیمانی ادامه دارد. دادستانی تهران به تازگی از تشکیل پرونده قضایی برای شماری از افراد، از جمله هفت «چهره شناختهشده» در این زمینه خبر داد.
همزمان، بازتاب وقایع و ماجراهای مربوط به انفجارهای کرمان در مطبوعات ادامه دارد. روزنامه شرق از نقش طالبان در حمایت از داعش نوشت و جهان صنعت خواستار استعفای وزیر کشور شد.
به گفته جهان صنعت، ظاهرا هیچ فاجعهای در ایران آنقدر بزرگ نیست که احمد وحیدی، وزیر کشور را مجاب به استعفا یا دستکم پوزشخواهی کند.
این گزارش تاکید کرد «کوتاهی در برقراری امنیت مراسم سالمرگ قاسم سلیمانی» نیز نتوانست گزینه استعفا را روی میز وزیر کشور بیاورد.
جهان صنعت با ذکر نمونههایی از بیکفایتی وحیدی، به ماجرای دروغگویی او درباره دستور و نقش دولت و وزارت کشور در فعالیت نیروهای حجاببان و رد صلاحیت گسترده داوطلبان انتخابات مجلس اشاره کرد.
روزنامه شرق نیز در مطلبی به گزارش اخیر رویترز پرداخت که در آن به نقل از دو منبع آگاه تایید شده است مسوولیت حملات انتحاری کرمان با شاخه داعش مستقر در افغانستان بوده است.
شرق یادآوری کرد بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران از مدتها پیش معتقد بودند و هشدار میدادند احیای حکومت طالبان، یقینا منتج به اوجگیری جریانهای تروریستی و تحتالشعاع قرار گرفتن امنیت منطقه خواهد شد.
تداوم تهدیدهای امنیتی
پس از انفجارهای روز ۱۳ دی در مراسم سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی به دست آمریکا، عده زیادی از شهروندان با انتقاد از ناکارآمدی عملکرد نیروهای اطلاعاتی، ادعای اقتدار امنیتی جمهوری اسلامی را زیر سوال بردند.
علی صالحی، دادستان تهران روز دوشنبه ۱۸ دی گفت برای شماری از شهروندان به اتهام «انتشار مطالب کذب، توهینآمیز و تبلیغ علیه نظام در فضای مجازی پس از حادثه کرمان» پرونده قضایی تشکیل و علیهشان اعلام جرم شده است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران در این زمینه نوشت که علیه صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران و یک خواننده نیز اعلام جرم شده است.
صالحی بدون اشاره به جزییات بیشتر از رسیدگی «سریع و دقیق» به این پروندهها خبر داد.
او از انتقادها با عنوان «مطالب کذب و توهینآمیز» یاد کرد که «امنیت روانی جامعه» را به خطر میاندازند.
با وقوع انفجارها در کرمان، نظرات متفاوتی از سوی کاربران شبکههای اجتماعی در مواجهه با آن منتشر شد که محور بسیاری از آنها متهم کردن حکومت به دست داشتن در این انفجارها و «پوشالی بودن اقتدار نظامی جمهوری اسلامی» است.
برخی کاربران از جمله چهرههایی سرشناس، دست داشتن جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را در این حملات محتمل خواندند و برخی دیگر، عدهای از کشتهشدگان را از هواداران حکومت نامیدند. بعضی نیز بر این باورند که مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی از تهدیدها در کرمان خبر داشتند؛ با این حال عامدانه از لغو مراسم سر باز زدند و باعث کشته شدن غیرنظامیان شدند.
بسیاری در همین زمینه به نبود هیچ مسوول ردهبالایی در بین کشتهشدگان و شرکت نکردن اعضای خانواده قاسم سلیمانی در مراسم اشاره کردند.
از همان فردای انفجارها، تهدیدهای مقامهای جمهوری اسلامی علیه شهروندان منتقد و دارای دیدگاه متفاوت آغاز شد.
غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه روز دوشنبه ۱۸ دی در تهدیدی علیه شهروندان گفت: «کسانی پس از حادثه تروریستی کرمان با دشمن همصدایی و در زمین دشمن بازی کردند. آنها در فضای مجازی و غیرمجازی اعمال مجرمانه مرتکب شدند و با دشمنان و آمریکاییها و داعشیها همسویی کردند.»
او از دادستانها خواست که از اقدامات این افراد «رد نشوند» بلکه به تعقیب آنها بپردازند و برایشان پرونده قضایی تشکیل دهند.
اژهای بدون اشاره به جزییات و اطلاعات بیشتر، از تشکیل پرونده قضایی و بازداشت یک وکیل دادگستری در منطقه همجوار تهران در همین زمینه خبر داد و گفت روز ۱۵ دی مرکز حفاظت اطلاعات قوه قضاییه، بلافاصله او را شناسایی و با حکم قاضی دستگیر کرد.
همزمان سازمان حقوق بشری ههنگاو خبر داد که امیر راهپیکر، شهروند اهل مریوان و دانشجوی دانشگاه صنعتی اصفهان به دلیل انتقاد از برگزاری مراسم سالگرد قاسم سلیمانی بازداشت شده است.
پیش از این رامین پاشایی، معاون پلیس فتا از شناسایی ۵۰۰ صفحه اینترنتی «توهینکننده به شهدای کرمان» خبر داد و گفت گردانندگان این صفحات «شناسایی، تحت پایش سایبری و احضار» شدند.
از سوی دیگر بعضی رسانههای نزدیک به سپاه گزارش دادند تعدادی از شهروندان در تهران، یزد، بوشهر، سمنان و خراسان شمالی، به دلیل آنچه «توهین به قاسم سلیمانی و مراسم سالگرد او» عنوان شده، بازداشت شدهاند.
پیشتر محمدجعفر منتظری، رییس دیوان عالی کشور با بیان اینکه «عدهای از روی غفلت و برخی از معاندین در فضای مجازی اقدام به هتک حرمت شهیدان و بهویژه قاسم سلیمانی کردهاند»، خواستار اقدام «قاطعانه» مقامهای حکومت برای «تعقیب» این شهروندان شده بود.
در واکنش به این تهدیدها و برخوردها، شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به شناسایی کاربران ناشناس از سوی نیروهای امنیتی هشدار داده و خواهان گزارش کردن (ریپورت) صفحات امنیتیها و بسته شدن صفحاتشان در ایکس (توییتر سابق) شدند.
بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۳ دی، همزمان با برگزار شدن مراسم چهارمین سالمرگ قاسم سلیمانی، فرمانده کشتهشده سپاه قدس در عملیات آمریکا، دو انفجار در مسیر «گلزار شهدای کرمان» رخ داد که حدود ۱۰۰ کشته و بیش از ۲۰۰ زخمی بر جای گذاشت.
مدیر روابط عمومی پزشکی قانونی کرمان روز سهشنبه ۱۹ دی با اعلام جان باختن «سید میثم حسینی» ، یکی دیگر از مجروحان انفجارها، اعلام کرد تعداد کشته شدههای «حادثه تروریستی کرمان» به ۹۳ نفر رسید.
داعش در بیانیهای مسوولیت این انفجارها را به عهده گرفت و اعلام کرد دو عضو این گروه انفجار انتحاری انجام دادهاند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی عصر روز جمعه ۱۵ دی با انتشار اطلاعیهای گفت یکی از دو عامل انتحاری در انفجارهای کرمان ملیت تاجیکستانی داشته و هویت نفر دوم هنوز به صورت قطعی احراز نشده است.
این وزارتخانه از بازداشت دو نفر که اقامتگاه این مهاجمان را در کرمان تهیه کرده بودند و ۹ نفر در استانهای مختلف به اتهام ارتباط با این انفجارها خبر داد.