آنکتاد، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، رشد جمعیت ایران را در سال گذشته میلادی کمتر از متوسط جهانی برآورد و اعلام کرد در سال ۲۰۲۲ جمعیت ایران تنها ۰/۷۱ درصد رشد کرده و به ۸۹ میلیون نفر رسیده است. متوسط رشد جمعیت جهان در این سال ۰/۸ درصد ثبت شده است.
مقامهای ایرانی از جمله احمد موذنزاده، رییس انجمن فیزیوتراپی ایران، نرخ رشد کلی جمعیت ایران را بیش از این و سالانه ۱/۶ درصد اعلام میکنند.
بر اساس گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، جمعیت ایران طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ بهطور متوسط ۰/۹ درصد رشد سالانه داشته است.
آنکتاد پیشبینی کرد طی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۵۰ رشد جمعیت ایران باز هم کمتر شود و به ۰/۴ درصد در سال برسد.
مسوولان و مقامهای جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بارها درباره پیری جمعیت ایران و کاهش نرخ زاد و ولد هشدار داده و گفتهاند با روند فعلی رشد جمعیت، دو دهه دیگر به ازای هر پنج سالمند، یک کودک وجود خواهد داشت.
به گفته مقامات اکنون بین هفت تا ۱۰ میلیون نفر از ایرانیان سالمند هستند.
موذنزاده روز پنجشنبه ۲۳ آذر پیشبینی کرد تعداد سالمندان ایران در سال ۱۴۱۰ به ۱۵ درصد و در سال ۱۴۲۰ به ۲۰ درصد از کل جمعیت کشور برسد.
بر اساس گزارش آنکتاد، با وجود رشد پایین جمعیت، ایران توانسته موقعیت خود را به عنوان هفدهمین کشور پرجمعیت جهان در سال ۲۰۲۲ حفظ کند.
چین با جمعیت یک میلیارد و ۴۲۶ میلیون نفری پرجمعیتترین کشور جهان در این سال بود و بعد از آن هند با یک میلیارد و ۴۱۷ میلیون نفر و آمریکا با ۳۴۲ میلیون نفر در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند.
ویتنام با ۹۸ میلیون نفر یک پله بالاتر از ایران و ترکیه با ۸۵ میلیون نفر یک پله پایینتر از ایران در ردهبندی پرجمعیتترین کشورهای جهان قرار گرفتهاند.
با افزایش نگرانیها از پیری جمعیت و کاهش نرخ زاد و ولد در ایران، سال ۱۴۰۰ قانون «جوانی جمعیت و سلامت خانواده» در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
پیش از آن علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بارها خواهان اجرای طرحهایی برای افزایش جمعیت ایران شده بود.
با توجه به مشکلات اقتصادی و معیشتی، شهروندان در ایران اغلب علاقهمندی چندانی به فرزندآوری یا داشتن فرزندان زیاد نشان نمیدهند.