شرکت گاز استان مرکزی و توزیع برق حرارتی شازند با انتشار اطلاعیهای مشترک، گفتند از روز سهشنبه ۲۱ آذر مازوتسوزی در این نیروگاه شروع میشود. دلیل این اقدام ضمن «عذرخواهی از مردم»، سرما و افزایش مصرف گاز از سوی مردم اعلام شده است.
در این اطلاعیه از سوخترسانی به نیروگاهها، جلوگیری از تشدید ناترازی چندین ساله شبکه برق و گاز و حفظ پایداری شبکه بهعنوان چالشهای اساسی صنعت برق و در نتیجه روی آوردن به مازوتسوزی یاد شده است.
سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد میشود و آلودگی ناشی از دیاکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راههای تنفسی، آسم، اسپاسم برونشها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی، تاثیرات روانی و گوارشی به همراه دارد.
با رسیدن فصل سرما، آلودگی هوا در ایران همچون سالهای گذشته شدت گرفته است و طی هفتههای اخیر شماری از شهرها وضعیتی بحرانی و خطرناک را پشت سر گذاشتند.
مقامها، آلایندههای ناشی از دودکش کارخانهها و کارگاههای صنعتی، دودکش وسایل نقلیه و گاز ناشی از سوختهای فسیلی را دلایل آلودگی در تهران معرفی میکنند.
مازوتسوزی یکی از دلایل اصلی آلودگی هوا در برخی کلانشهرهاست که با وجود مخاطراتش و تکذیبیهها، همچنان ادامه دارد.
شامگاه دوشنبه شرکت گاز استان مرکزی و توزیع برق حرارتی شازند در اطلاعیهای مشترک از آغاز مازوتسوزی خبر دادند و در عینحال افزایش مصرف را مقصر این اتفاق معرفی کردند.
در این اطلاعیه آمده است: «به دلیل برودت هوا و افزایش روزافزون گاز در بخشهای مختلف بهویژه در بخش خانگی، تامین کامل سوخت گاز نیروگاهها ممکن نبود و نیروگاه شازند به اجبار برای تامین برق و حفظ پایداری شبکه طی روزهای آینده ناگزیر به استفاده از سوخت دوم (مازوت) خواهد شد.»
شرکت گاز استان مرکزی و نیروگاه شازند مدت زمان استفاده از مازوت را مشخص نکردند و تنها وعده دادند که مسئولان برای کاهش دوره مصرف سوخت دوم و تامین گاز طبیعی تلاش خواهند کرد.
طی دو هفته اخیر اظهارات ضد و نقیضی از سوی مسئولان درباره مازوتسوزی در تهران و کرج منتشر شد.
برخی اعضای شورای شهر تهران علت اصلی آلودگی هوا در استانهای تهران و البرز را مازوتسوزی نیروگاه «منتظر قائم» اعلام کردند.
روز شنبه ۱۸ آذر خبرگزاری ایسنا از «بازدید سر زده» علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و جمعی از خبرنگاران از نیروگاه منتظر قائم خبر داد و نوشت مخازن مازوت این نیروگاه پلمب شده است.
این خبرگزاری افزود که خبرنگاران روز ۱۵ آذر در رویدادی مشابه، از «پلمب بودن نیروگاه بعثت تهران اطمینان حاصل کرده بودند.»
مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، بهمن سال گذشته مازوتسوزی در ۱۴ نیروگاه بخاری کشور شامل نیروگاه طوس در خراسان رضوی، مفتح در همدان، سهند بناب در آذربایجان شرقی، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، منتظری در اصفهان، منتظر قائم در البرز و رجایی در قزوین و هرمزگان را تایید کرد.
طی روزهای گذشته دستکم دو نماینده مجلس از حتمی بودن مازوتسوزی در برخی نیروگاههای ایران خبر دادند.
لطفالله سیاهکلی، نماینده مجلس گفت که در نیروگاه رجایی قزوین حتما مازوتسوزی وجود دارد و پس از آن، مصرف بیش از حد سوختهای فسیلی چون، بنزین، گازوییل و خودروهای غیراستاندارد، دومین عامل آلودگی است.
مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز اخیرا بدون اشاره به شهری خاص گفت: «به نظر میرسد مازوت در برخی نیروگاهها همچنان استفاده میشود.»
به گفته او، آمار ابتلا به بیماریها، مراجعه سرپایی به مراکز درمانی، بستری و نهایتا فوت ناشی از آلایندهها در ایران رو به افزایش است.
مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ایران روز ۱۳ آذر اعلام کرد در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار نفر در ۳۳ شهر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست دادهاند.