وضعیت قرمز آلودگی هوا در خوزستان؛ انتقاد نماینده اهواز از تبعیض در تعطیلی شهرها

شنبه ۱۴۰۲/۰۹/۱۸

با تداوم آلودگی هوا و گزارش‌هایی از مازوت‌سوزی در ایران، روز شنبه ۱۸ آذر در چهار شهر استان خوزستان وضعیت قرمز اعلام شد. نماینده اهواز در مجلس با اشاره به ادامه‌دار شدن وضعیت بحرانی این شهر گفت انتظار می‌رود در تعطیلی شهرها بر اثر هوای ناپاک، نگاه تبعیض‌آمیز حاکم نباشد.

بر اساس گزارش سامانه پایش کیفی هوای ایران، هوای امروز چهار شهر اهواز، آبادان، ماهشهر و شادگان در استان خوزستان در وضعیت ناسالم و قرمز است.

در هفته‌های گذشته، استان خوزستان وضعیت‌های حاد و بحرانی «بنفش و قرمز» آلودگی هوا را تجربه کرد.

کریم حسینی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس روز شنبه ۱۸ آذر به ایسنا گفت اهواز جزو سه شهر اول آلوده ایران است و این آلودگی از راه «تاسیسات و فلرهای نفتی»، «دود ناشی از سوزاندان بقایای کشاورزی و نیزارهای تالاب‌ها»، «دفن پسماند» و ... تشدید می‌شود.

او گفت هر سال در قانون بودجه سنواتی مصوب می‌شود که وزارت نفت باید نسبت به جمع‌آوری فلرهای نفتی اقدام کند اما این کار انجام نمی‌شود: «در برنامه هفتم توسعه جریمه‌هایی را برای وزارت نفت مشخص کردیم و قطعا دستگاه‌های نظارتی ورود می‌کنند.»

حسینی با انتقاد از تعطیل نشدن مدارس خوزستان در پی آلودگی هوا گفت: «انتظار می‌رود در تعطیلی شهرها تبعیضی صورت نگیرد. همان‌طوری که مدارس شهر تهران یا اصفهان برای آلودگی هوا تعطیل می‌شوند، باید برای دانش‌آموزان اهواز نیز مدارس به شکل غیر‌حضوری برگزار شود.»

در روزهای ابتدایی هفته گذشته، آلودگی هوا بیش از هزار نفر را روانه مراکز درمانی و بیمارستان‌های استان خوزستان کرد.

اهواز و دیگر شهرهای استان خوزستان علاوه بر آلودگی هوا، با مشکلات متعدد دیگری مانند کم‌آبی، آلوده شدن آب آشامیدنی و ورود فاضلاب به رودخانه کارون مواجه هستند.

محمدرضا کرمی‌نژاد، مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب خوزستان روز شنبه وعده داد تا پایان سال جاری، ۱۲ نقطه ورودی فاضلاب اهواز به رودخانه کارون حذف شود.

به گفته او، اکنون ۲۴ نقطه فاضلاب اهواز به رودخانه کارون وارد می‌شوند که ۱۴ نقطه در شرق و ۱۰ نقطه در غرب اهواز قرار دارند.

کرمی‌نژاد از وجود ۱۸۶ ایستگاه پمپاژ فاضلاب در اهواز خبر داد و گفت که ۲۷ ایستگاه حذف شده‌اند و در نهایت تنها ۶۴ ایستگاه باقی می‌مانند.

علاوه بر اهواز، آلودگی هوا در شماری دیگر از کلانشهرهای ایران ادامه‌ دارد و شهروندان را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.

تایید و تکذیب مازوت‌سوزی در شهرها ادامه دارد

بر اساس پیش‌بینی‌های هواشناسی، غلظت آلاینده‌ها در شهرهای صنعتی تهران، کرج، اراک و اصفهان از روز یک‌شنبه تا اوایل سه‌شنبه (۱۹ تا ۲۱ آذر) افزایش می‌یابد.

در هفته‌های گذشته برخی اعضای شورای شهر تهران علت اصلی آلودگی هوا در استان‌های تهران و البرز را مازوت‌سوزی نیروگاه «منتظر قائم» اعلام کردند.

روز شنبه ۱۸ آذر خبرگزاری ایسنا از «بازدید سر زده» علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و جمعی از خبرنگاران از نیروگاه منتظر قائم خبر داد و نوشت مخازن مازوت این نیروگاه پلمب شده است.

این خبرگزاری افزود که خبرنگاران روز ۱۵ آذر در رویدادی مشابه، از «پلمب بودن نیروگاه بعثت تهران اطمینان حاصل کرده بودند».

مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، بهمن سال گذشته مازوت‌سوزی در ۱۴ نیروگاه بخاری کشور شامل نیروگاه طوس در خراسان رضوی، مفتح در همدان، سهند بناب در آذربایجان شرقی، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، منتظری در اصفهان، منتظر قائم در البرز و رجایی در قزوین و هرمزگان را تایید کرد.

سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد می‌شود و آلودگی ناشی از دی اکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راه‌های تنفسی، آسم، اسپاسم برونش‌ها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی و تاثیرات روانی و گوارشی به همراه دارد.

بر اساس آخرین آمارها، با وجود این مخاطرات، بیش از ۸۰ درصد نیروگاه‌های بخار در ایران مازوت می‌سوزانند.

طی روزهای گذشته دست‌کم دو نماینده مجلس از حتمی بودن مازوت‌سوزی در برخی نیروگاه‌های ایران خبر دادند.

لطف‌الله سیاه‌کلی، نماینده مجلس گفت که در نیروگاه رجایی قزوین حتما مازوت‌سوزی وجود دارد و پس از آن، مصرف بیش از حد سوخت‌های فسیلی چون، بنزین، گازوییل و خودروهای غیر‌استاندارد، دومین عامل آلودگی است.

مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز اخیرا بدون اشاره به شهری خاص گفت: «به نظر می‌رسد مازوت در برخی نیروگاه‌ها همچنان استفاده می‌شود»

به گفته او، آمار ابتلا به بیماری‌ها، مراجعه سر‌پایی به مراکز درمانی، بستری و نهایتا فوت ناشی از آلاینده‌ها در ایران رو به افزایش است.

مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ایران روز ۱۳ آذر اعلام کرد در سال ۱۴۰۱ بیش از ‌۲۶ هزار نفر در ۳۳ شهر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

شب انار
عاشقانه‌های مولانا با آرش فولادوند
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها