دادستان مرکز خوزستان از تشکیل پرونده قضایی برای صنایع آلاینده این استان خبر داد. آلودگی شدید هوا موجب شد طی روزهای آغازین هفته جاری بیش از هزار نفر روانه مراکز درمانی و بیمارستانهای استان خوزستان شوند. رسانهها از «قرمز» شدن وضعیت آلودگی هوا در تهران در روز سهشنبه خبر دادند.
صادق ضیاییان، رییس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا روز سهشنبه ۱۴ آذر از تداوم انباشت آلایندههای جوی و آلودگی هوا در شهرهای صنعتی خبر داد.
روز دوشنبه آلودگی هوا در شهرهای بزرگ تعطیلی گسترده مدارس و ادارهها را به دنبال داشت.
بر اساس گزارشها، هوای اصفهان به وضعیت بسیار ناسالم بنفش رسید و برخی مناطق تهران در آستانه شرایط بنفش قرار گرفت.
رسانهها نوشتند کیفیت کنونی هوای تهران (سهشنبه ۱۴ آذر) با قرار گرفتن شاخص روی عدد ۱۶۰ در وضعیت «قرمز» قرار دارد.
با وجود تعطیلی مدارس پایتخت در روز ۱۳ آذر، میانگین شاخص هوا در شرایط «ناسالم برای همه» قرار گرفت.
وضعیت بحرانی خوزستان
صادق جعفری چگنی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز خوزستان، شامگاه دوشنبه ۱۳ آذر گفت پرونده قضایی صنایع آلاینده این استان در دادسرا در حال رسیدگی است.
به گفته او، برخی صنایع آلاینده اهواز باید از شهر خارج و طرح ترافیکی وسایل نقلیه این شهر در شرایط ناسالم در مناطق پرتردد مثل سایر کلانشهرها اجرا شود.
جعفری چگنی در ادامه گفت که دستگاههای متولی و تصمیمگیرنده اعلام وضعیت آلودگی هوا، باید سریعتر نسبت به شرایط آلایندگی هوای استان اعلام نظر و «طبق قانون هوای پاک با عاملان ایجاد آلودگی برخورد کنند».
در هفتههای گذشته، استان خوزستان وضعیتهای حاد و بحرانی «بنفش و قرمز» آلودگی هوا را تجربه کرد.
ادارهکل محیط زیست خوزستان بیشترین درصد آلایندگی اهواز و شهرهای همجوار آن را به صنایع نفت و پتروشیمی، فولاد، توسعه نیشکر و صنایع جانبی، آتشسوزی بخش عراقی هورالعظیم و آتشسوزی پسماندهای کشاورزی به ویژه شلتوک برنج نسبت میدهد.
با تداوم وضعیت قرمز هوا، مهدهای کودک و مدارس مقطع دبستان شهرستانهای اهواز، باوی و کاروندر به دلیل آلودگی هوا در دو نوبت صبح و بعد از ظهر روز سهشنبه ۱۴ آذر غیرحضوری شد.
نوبت بعد از ظهر امروز تمام مقاطع تحصیلی مدارس شهرستانهای ماهشهر و خرمشهر نیز به دلیل آلودگی هوا غیرحضوری برگزار میشود.
خوزستان، رکورددار انواع بیماریها در ایران
میثم معزی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز روز ۱۳ آذر گفت در پی آلودگی هوا طی ۴۸ ساعت گذشته (شنبه و یکشنبه) هزار نفر به مراکز پزشکی و بیمارستانهای استان خوزستان مراجعه کردهاند.
او به مسوولان محیط زیست و شرکت نفت توصیه کرد مشعلسوزی را کاهش دهند و تاکید کرد تمام مراکز درمانی و بیمارستانی در حالت آمادهباش قرار دارند.
محمدحسین سرمست، رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز استان خوزستان را «رکوردار انواع بیماریها» در ایران معرفی کرد.
به گفته او، وجود آلایندههای صنعتی، گرد و غبار، گرما و دیگر شرایط باعث ابتلای مردم خوزستان به بیماریهای گوناگون شده است.
بر اساس گزارشهای رسمی، شهر اهواز در سال جاری حتی یک روز هم هوای پاک نداشته است. آمارها نشان میدهند سال گذشته دستکم هزار و ۲۴۷ نفر در این شهر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست دادند.
اهواز و مناطق دیگر استان خوزستان علاوه بر ریزگردها و آلودگی شدید هوا، با بحرانهای دیگری مانند بیآبی نیز مواجه هستند.
آلودگی هوا در سالهای اخیر به یک معضل محیط زیستی بزرگ در ایران تبدیل شده است.
به گفته داریوش گلعلیزاده، رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، در نیمه دوم سال به دلیل وارونگی دمایی و پایداری هوا، شاخصها در شرایط ناسالم قرار میگیرند.
به گفته او، در این سالها منابع آلایندگی در کشور افزایش یافته؛ به طوری که ۹۴ درصد انرژی در ایران بر مبنای سوختهای فسیلی است.