عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، روز جمعه ۲۶ آبان گفت جمهوری اسلامی در تلاش برای اخذ رضایت اجباری از خانوادههای کشتهشدگان این شهر و پرداخت دیه به آنان است. شهروندان زاهدان پس از نماز جمعه و در جوی امنیتی و نظامی، در سکوت به سوی خانههای خود رفتند.
سایت حالوش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد نوشت مردم زاهدان همانند جمعه گذشته با درخواست مولوی عبدالحمید به دلیل «شرایط حاکم بر کشور و منطقه» به صورت موقت در سکوت از مصلی خارج شدند.
جو امنیتی و نظامی شدید در زاهدان و خاش
تصاویر منتشر شده از زاهدان تردد و گشتزنی خودروهای نظامی در این شهر را به ویژه در اطراف مصلی به نمایش گذاشتند.
کمپین «فعالین بلوچ» و حالوش با انتشار عکسهایی خبر دادند نیروهای نظامی تکتیرانداز از صبح جمعه بر بالای کوه مجاور مصلی مستقر شده بودند.
علاوه بر زاهدان، در خاش هم امروز فضایی شدیدا امنیتی و نظامی حاکم بوده و خودروهای زرهی ضدگلوله برای مقابله با تجمعات احتمالی شهروندان در این شهر مستقر شدند.
فشار بر خانوادههای دادخواه جمعه خونین
عبدالحمید اسماعیلزهی در خطبههای نماز جمعه امروز بار دیگر خواهان مجازات تمامی کسانی شد که در کشته شدن مردم در جمعه خونین زاهدان دست داشتند.
هشتم مهر ۱۴۰۱ و در جریان جمعه خونین بیش از ۱۰۰ شهروند زاهدانی از جمله چندین کودک و نوجوان با شلیک مستقیم گلوله جنگی نیروهای امنیتی کشته شدند.
جمهوری اسلامی کشتن شماری از این افراد را به اشرار و مخالفان خود نسبت داد و از آنان با عنوان «شهید» یاد کرد. در مقابل مولوی عبدالحمید و خانوادههای کشتهشدگان طی یک سال اخیر جمهوری اسلامی را عامل این کشتار خواندهاند و خواهان مجازات عاملان و آمرانش شدهاند.
مولوی عبدالحمید در خطبههای نماز جمعه ۲۶ آبان خود خبر داد نهادهای حکومتی خانواده کشتهشدگان و مجروحان جمعه خونین را اجبار میکنند که به گرفتن دیه راضی شوند.
او تاکید کرد فشار آوردن به این خانوادهها برای رضایت دادن «خلاف قانون و عرف» است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان پیش از این و در نخستین سالگرد جمعه خونین گفته بود در یک سال گذشته برخی مقامهای حکومتی حرف از «مصالحه» زدهاند اما خانواده قربانیان با وجود نیازشان به پول و فقر اقتصادی، راضی به «پذیرفتن دیه» نیستند.
اسماعیلزهی همچنین با اشاره به پرونده قضایی تشکیل شده برای این جنایت، تاکید کرده بود دیگر امیدی به اینکه قاضی پرونده جمعه خونین بتواند حکمی [به نفع قربانیان] صادر کند، وجود ندارد.
واکنش به ردصلاحیتهای مجلس
امام جمعه اهل سنت زاهدان در بخش دیگری از خطبههایش به موضوع رد صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس به ویژه نمایندگان کنونی به دلیل «منتقد بودن» اشاره کرد و گفت خروجی نامزدهای گزینش شده در انتخابات گذشته، یک «مجلس ضعیف» بود.
او با تاکید بر اینکه نهادها نباید در تایید صلاحیت نامزدها سختگیری کنند، گفت یکدست شدن حاکمیت، قرار گرفتن مجلس در اختیار حاکمیت و دولت و حضور افراد ضعیف بهعنوان نماینده و مدیر، به همه زیان وارد میکند.
هفته گذشته و پس از اعلام اولین نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان نامزدی در انتخابات پیشروی مجلس شورای اسلامی، دو نماینده ارشد «فراکسیون مستقلین» مجلس کنونی و چند نماینده و منتقد دیگر از رد صلاحیت خود خبر دادند.
برخی از نمایندگان کنونی مجلس گفتند دولت به دنبال مهندسی انتخابات و حذف مخالفان طرحهایی چون «صیانت» و لایحه «حجاب و عفاف» است.
هیچ قدرتی از زور نتیجه نگرفته است
مولوی عبدالحمید در خطبههای امروز خود با اشاره به سخنان یکی از فرماندهان نظامی استان سیستان و بلوچستان مبنی بر «آمادگی بیشتر» نیروهای امنیتی گفت که آمادگی بیشتر جواب نمیدهد و تنها راهحل گفتوگو با مردم است.
او تاکید کرد در هیچ دورهای قدرتهای حاکم نتوانستند از به کار بردن زور در این منطقه نتیجه بگیرند و مردم سیستان و بلوچستان حتی انگلیسیها را بیرون کردند.
به نظر میرسد اشاره او به سخنان روز پنجشنبه دوستعلی جلیلیان، فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان بود که اعلام کرد خودروهای «تاکتیکی ضد گلوله طوفان» برای «ارتقای امنیت و آرامش و برخورد جدی با مخلان امنیت» در این استان مستقر شدهاند.
جلیلیان گفت که این خودروها برای «مقابله با اشرار» به کار گرفته میشوند.
در روزهای اخیر یک دستگاه از این خودروهای ضدگلوله در پلیس راه ایرانشهر مستقر شد.
بر اساس گزارش کمپین فعالین بلوچ، جمهوری اسلامی قصد دارد با این تحرکات، باعث ایجاد رعب و وحشت در شهروندان و سرکوب شدید آنها شود.
فضای زاهدان، خاش و شماری از شهرهای سیستان و بلوچستان طی یک سال اخیر عمدتا امنیتی بوده است.
در ماههای گذشته بارها دهها شهروند در زاهدان به صورت فلهای دستگیر شده و زیر فشار و آزار قرار گرفتهاند.