گروه ۷: جمهوری اسلامی به حمایت خود از حماس و حزب‌الله پایان دهد

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۱۷

وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه ۷ در بیانیه‌ای مشترک از جمهوری اسلامی خواستند از اقدامات بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه و حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی متحد تهران مانند حماس و حزب‌الله لبنان دست بردارد.

در این بیانیه که روز چهارشنبه ۱۷ آبان از توکیو، پایتخت ژاپن منتشر شد از جمهوری اسلامی خواسته شده است با استفاده از روابط خود با گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه، در جهت کاستن از تنش‌ها گام بردارد.

پس از تهاجم مرگ‌بار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر)، گمانه‌زنی‌ها در مورد نقش تهران در برنامه‌ریزی و اجرای این حملات شدت گرفت.

روزنامه وال‌استریت ژورنال روز ۱۷ مهر گزارش داد سپاه پاسداران و اعضای حماس و حزب‌الله از ماه میلادی اوت جلسه‌های متعددی را برای برنامه‌ریزی حمله به اسرائیل در بیروت ترتیب دادند که در برخی از آن‌ها اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه و حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله نیز شرکت کرده‌‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی مکررا دست داشتن تهران در حملات حماس به اسرائیل را تکذیب کرده‌اند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۸ مهر گفت کسانی که معتقدند حملات حماس «کار غیر‌فلسطینی‌ها است، دچار محاسبه غلط شده‌اند».

کشورهای عضو گروه ۷ با محکوم کردن حملات حماس و تاکید بر حق اسرائیل در دفاع از خود، خواستار توقف موقت درگیری‌ها در نوار غزه به دلایل بشردوستانه شدند.

در بیانیه این گروه آمده است توقف درگیری‌ها می‌تواند فرآیند ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه، آمد و شد غیرنظامیان و آزادی گروگان‌های در اختیار حماس را تسهیل کند.

وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه ۷ تاکید کردند برای کمک به غیرنظامیان نیازمند آب، غذا، مراقبت‌های پزشکی و پناهگاه در غزه، انجام «اقدامی فوری» ضروری است.

پیش از این، کاخ سفید روز ۱۶ آبان تایید کرد جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا در گفت‌وگو با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل خواهان توقف موقت درگیری‌ها شده است.

در پی تشدید درگیری‌ها در نوار غزه و ادامه پیشروی نظامیان اسرائیلی در این منطقه، نگرانی‌ها در مورد وخیم‌تر شدن بحران انسانی در غزه شدت گرفته است.

سازمان پزشکان بدون مرز روز ۱۶ آبان هشدار داد: «هیچ مکانی در غزه از بمباران وحشیانه و بی‌رویه در امان نیست.»

در بیانیه وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه جی-۷ افزایش خشونت شهرک‌نشینان افراط‌گرای اسرائیلی علیه فلسطینیان محکوم شده است.

این بیانیه با «غیرقابل قبول» خواندن این حمله‌ها تاکید کرد این اقدامات منجر به تضعیف امنیت کرانه باختری می‌شود و چشم‌انداز رسیدن به صلحی پایدار را تهدید می‌کند.

از زمان آغاز مناقشه کنونی میان حماس و اسرائیل، ۱۶۰ فلسطینی در جریان درگیری‌ها در کرانه باختری جان خود را از دست داده‌اند.

اشاره گروه ۷ به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و وضعیت حقوق بشر در ایران

در بخش دیگری از بیانیه منتشر شده از سوی وزیران امور خارجه گروه ۷، به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی اشاره شده و آمده است: «ایران باید گسترش بی‌وقفه برنامه هسته‌ای خود را که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و به طور خطرناکی این کشور را به فعالیت‌های مرتبط با تسلیحات نزدیک می‌کند، متوقف کند.»

همچنین از جمهوری اسلامی خواسته شده است با همکاری همه‌جانبه و بدون قید و شرط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «به تعهدات قانونی و سیاسی خود در خصوص عدم اشاعه هسته‌ای عمل کند».

گروه ۷ با اشاره به توسعه برنامه‌ موشکی جمهوری اسلامی، حمایت تهران از روسیه در جنگ اوکراین و تضییع حقوق قانونی در زمینه آزادی دریانوردی در منطقه خلیج فارس از سوی ایران، از این کشور خواسته است به اقدامات بی‌ثبات‌کننده خود پایان دهد.

وزیران امور خارجه گروه ۷ نگرانی عمیق خود را در رابطه با «وخامت وضعیت حقوق بشر در ایران از جمله برای زنان، دختران، و گروه‌های اقلیت» ابراز و «هدف قرار دادن افراد خارج از ایران، از جمله روزنامه‌نگاران و مخالفان» را محکوم کردند.

اجلاس دو روزه وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه جی-۷ از روز سه‌شنبه ۱۶ آبان در توکیو، پایتخت ژاپن آغاز شد.

بررسی دو جنگ اسرائیل و حماس و روسیه با اوکراین در دستور کار این اجلاس قرار داشت. جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این نشست حضور یافت.

گروه ۷ از کشورهای بریتانیا، آمریکا، کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن و ایتالیا که از قدرت‌های اقتصادی بزرگ دنیا هستند تشکیل شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها