بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز جمعه ۳۱ شهریور در مجمع عمومی سازمان ملل از قرار گرفتن حکومت واپسگرای ایران در خاورمیانه بهعنوان «افتادن یک مگس در ظرف عسل» یاد کرد و گفت جنایات جمهوری اسلامی در داخل ایران، منطقه و غرب در سایه مماشات جامعه بینالمللی رخ میدهد.
او طی سخنرانی خود در روز چهارم از هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به موضوعاتی چون عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی، واکنشها به رفتار جمهوری اسلامی و تهدیدهای هستهای رژیم تهران بهعنوان «نگرانی مشترک» جهانیان پرداخت.
نخستوزیر اسرائیل پیش از این و در روز پنجشنبه در گفتوگو با ایراناینترنشنال در حاشیه مجمع عمومی، تاکید کرد که «اجازه دستیابی ایران را به سلاح هستهای نمیدهد».
ایران در خاورمیانه جدید، مگسی در ظرفی از عسل!
نتانیاهو در سخنرانی خود با اشاره به «یک قرن تلاش» کشورش برای رسیدن به صلح و حسننیت در منطقه، گفت این اتفاق از طریق امضای توافقنامه با کشورهای عربی در زمانی کوتاه محقق شد.
او در عینحال گفت: «در این ظرف عسل، یک مگس هم افتاده است.»
منظور او از مگس، جمهوری اسلامی بود.
به گفته نخستوزیر اسرائیل، رهبران واپسگرا و تندروی ایران از هیچ تلاشی برای ایجاد مشکل در مسیر صلح در خاورمیانه فروگذار نخواهند کرد.
گسترده شدن شاخههای نظامی تحت نظر جمهوری اسلامی در تمام منطقه و حتی غرب، گروگانگیری شهروندان خارجی برای اخاذی هستهای، قتل هزاران شهروند ایرانی معترض و ارسال پهپاد به روسیه برای مرگ و ویرانی در اوکراین از جمله مواردی بودند که نتانیاهو از آنها بهعنوان «ماهیت و مقاصد شوم» جمهوری اسلامی یاد کرد.
او تاکید کرد این جنایات و تبدیل شدن جمهوری اسلامی به تهدیدی برای اسرائیل، منطقه و غرب، در سایه مماشات جامعه بینالمللی با حکومت ایران انجام شده است.
نتانیاهو قول پیشین جامعه جهانی را یادآور شد با این مضمون که در صورت تخطی ایران از توافق اتمی، تحریمها علیه این کشور را برمیگردانند اما «با وجود عهدشکنی جمهوری اسلامی»، این اتفاق رخ نداد.
نخستوزیر اسرائیل با تاکید بر اینکه تهدید جمهوری اسلامی چیزی جز «یک لعنت برای تمام جهان» نبوده، خواهان بهکارگیری «تهدید نظامی جدی» برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای شد.
حمایت از مردم معترض در ایران
نخستوزیر اسرائیل همچنین گفت که کشورش برای «زنان و مردان شجاع ایران» که از این رژیم متنفرند، آرزوی آزادی دارند و در خیابانهای کشورشان مرگ را به جان خریدهاند، حمایت میکند.
او تاکید کرد: «شرکای واقعی ما برای آیندهای بهتر مردم ایراناند نه ستمگران و ناقضان حقوق شهروندان.»
پیش از اعلام حمایت نتانیاهو از معترضان ایرانی، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل هنگام سخنرانی ابراهیم رئیسی در مجمع عمومی، تصویری از مهسا ژینا امینی را در کنار جمله «زنان ایرانی هم اکنون شایسته آزادی هستند»، نشان داد و اعتراض خود را به سخنان رییسجمهوری ایران ابراز کرد.
علاوه بر آن، سفر رئیسی به نیویورک و سخنرانی او در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اعتراضهای عمدهای از سوی ایرانیان مقیم آمریکا و نهادهای حقوق بشری روبهرو شد.
خاورمیانهای جدید با روابط اسرائیل و عربستان سعودی
نتانیاهو در سخنرانی امروز خود از ظهور یک خاورمیانه جدید به دنبال نزدیک شدن عربستان سعودی و اسرائیل به پیمان صلح خبر داد و گفت این منطقه به مرور تغییر میکند و تمامی دیوارهای خصومت در آن پایین کشیده میشود.
به گفته او، ریاض و تلآویو منافع مشترک بسیاری دارند که توافق صلح آنان میتواند نقش بزرگی در پایان دادن به مناقشه اعراب و اسرائیل و تسهیل آشتی گستردهتر بین یهودیت و اسلام، اورشلیم و مکه و اعقاب اسحاق و فرزندان اسماعیل داشته باشد که همگی «مواهبی بینظیر» هستند.
تاکید نخستوزیر اسرائیل بر نزدیک بودن توافق صلح با عربستان سعودی در حالی است که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور نیز روز پنجشنبه در مصاحبهای با شبکه فاکسنیوز گفت ریاض و تلآویو روز به روز بیشتر به عادیسازی روابط نزدیک میشوند.
بن سلمان در عین حال تاکید کرد یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در مذاکرات عادیسازی روابط بین دو کشور، مساله فلسطین است که باید آن را حل کرد.
هفته گذشته اما سایت ایلاف گزارش داد گفتوگوهای اسرائیل و عربستان سعودی برای عادیسازی روابط فعلا متوقف شده زیرا ریاض به حضور نیروهای افراطی در کابینه نتانیاهو و امتیاز ندادن به فلسطینیها انتقاد دارد. موضوعی که نخستوزیر اسرائیل در سخنرانی امروز خود به صورت تلویحی به آن اشاره کرد و گفت تلاشهای پیشین اسرائیل برای صلح با کشورهای عربی اغلب با شکست مواجه میشدند چون مبتنی بر این ایده اشتباه بودند که «تا وقتی اسرائیل با فلسطین صلح نکند، ما هم با تلآویو توافق نمیکنیم».
نتانیاهو اما از اشتیاق خود برای صلح با فلسطینیان گفت و تاکید کرد: «اینکه ما با کشورهای عربی صلح کنیم، احتمال صلح اسرائیل با فلسطینیان که دو درصد جامعه عرب را تشکیل میدهند نیز افزایش خواهد داد.»
انتقاد از یهودستیزی و حمایت محمود عباس از تروریستها
نتانیاهو در بخش دیگری از صحبتهایش تشکیلات خودگردان فلسطین را خطاب قرار داد و از آنها خواست تا از «جلوه و شکوه بخشیدن به تروریستها و پرداخت پول به آنان» دست بردارد.
نخستوزیر اسرائیل مدعی شد به صلح «واقعی» با فلسطینیان باور دارد؛ به شرطی که مبتنی بر دروغ و تهدید دائمی علیه مردم یهود نباشد.
نتانیاهو به سخنان اخیر محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین درباره «یهودستیز نبودن هیتلر» اشاره کرد و گفت او باید «توطئههای یهودستیزانه خود را علیه مردم اسرائیل متوقف کند».
عباس حدود دو هفته پیش در جمع اعضای حزب فتح مدعی شد که یهودیان نه به خاطر مذهب بلکه به علت «نقش اجتماعی»شان مورد پیگرد رژیم هیتلر قرار گرفتند.
او که پیش از این نیز به انکار هولوکاست متهم شده بود، به خاطر سخنان جدیدش از سوی اتحادیه اروپا، آمریکا و آلمان محکوم شد.
نتانیاهو با اشاره به این پیشینه، تاکید کرد که باید یهودیستیزی را «چه در طیف چپ و چه راست، در تالارهای دانشگاهها یا سازمان ملل» رد کرد و گفت برای اینکه صلحی شکل بگیرد، باید فلسطینیها دست از نفرتافکنی علیه اسرائیلیها بردارند و «حق مردم یهود را برای حضور در سرزمین باستانیشان به رسمیت بشناسند».
او همچنین یادآور شد که نباید به دولت فلسطین در قبال معاهدههای صلح جدید «حق وتو» داده شود تا فرایند صلح را «گروگان بگیرند» و در «آرزوی نابودی اسرائیل» باشند.
نخستوزیر اسرائیل در بخشی دیگر از سخنرانیاش به دیدار اخیر خود با جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل اشاره کرد و گفت قدردان تعهد او برای غنیمت شمردن فرصت تاریخی صلح در خاورمیانه است.