فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران از بازداشت حداقل ۱۰۰ روزنامه‌نگار در جنبش مهسا خبر داد

شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۲۵

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران اعلام کرد پس از کشته شدن مهسا ژینا امینی، دست‌کم ۱۰۰ روزنامه‌نگار در ایران بازداشت و بیش از ۲۱ نفر آنان در مجموع به ۷۷ سال زندان محکوم شدند. بر اساس این گزارش، شش روزنامه‌نگار همچنان در زندان هستند.

اتحادیه ملی روزنامه‌نگاران بریتانیا و ایرلند نیز سرکوب رسانه‌ها در ایران را محکوم کرد و خواستار آزادی روزنامه‌نگاران زندانی شد.

در گزارش روز شنبه ۲۵ شهریور فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران ‌آمده است که در یک سال گذشته ده‌ها روزنامه‌نگار، زندانی و با محکومیت‌های سنگین مواجه شدند، نشریات زیادی توقیف یا لغو مجوز شدند و فشار نهادهای امنیتی باعث شد بسیاری از روزنامه‌نگاران، کار، خانه و وطن خود را ترک کنند.

اکبر منتجبی، رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران هفدهم مرداد ماه امسال با اشاره به بازداشت بیش از ۱۰۰ خبرنگار در یک سال گذشته، به روزنامه هم‌میهن گفته بود: «دوران سیاه روزنامه‌نگاری تمام نشده و یک‌دست‌سازی سیستم، بیشترین فشار و تمرکزش روی بازداشت، حذف و طرد روزنامه‌نگاران است.»

او یادآور شده بود در دوره‌هایی که سرعت اتفاقات سیاسی تند می‌شود، معمولا از یک مکانیزم نخ‌نمای بازداشت چند روزنامه‌نگار استفاده می‌کنند تا با آن «پیام ترس را به جامعه رسانه‌ای بدهند»؛ در حالی‌ که حالا این وضعیت از دست خارج شده و دیگر قابل کنترل نیست.

در یک سال گذشته شماری از سیاستمداران، نهادهای حقوق بشری و سازمان‌های مرتبط با آزادی مطبوعات نیز درباره موج بازداشت و سرکوب خبرنگاران در ایران هم‌زمان با خیزش انقلابی هشدار دادند. از جمله سازمان گزارشگران بدون مرز که اردیبهشت امسال وضع آزادی رسانه‌ها در جمهوری اسلامی را هم‌چنان «بسیار نگران‌کننده» ارزیابی و اعلام کرد ایران به سومین زندان بزرگ روزنامه‌نگاران در جهان بدل شده است.

بر اساس گزارش جدید فدرارسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، در یک سال پس از کشته شدن مهسا ژینا امینی، دستگاه‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی دست‌کم ۱۱۰ روزنامه‌نگار را احضار کرده‌اند.

بر اساس احکام صادر شده از سوی دادگاه‌های جمهوری اسلامی، ۲۱ روزنامه‌نگار با اتهاماتی همچون «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت کشور» در مجموع به ۷۷ سال زندان محکوم شده‌اند.

این گزارش اضافه کرد که تعدادی از روزنامه‌نگاران محکوم‌شده، با عفو از زندان آزاد شدند اما با وجود این، حکم تعدادی از این ۲۱ روزنامه‌نگار در دادگاه‌های انقلاب تایید شد و برخی از آن‌ها منتظر اجرای حکمشان هستند.

از میان روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده، شش نفرشان همچنان در حبس هستند.

نیلوفر حامدی، الهه محمدی، ویدا ربانی، ریبوار سیدمحمدی، کامیار فکور و علی مصلحی، روزنامه‌نگارانی هستند که از ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ تا ۲۹ تیر امسال بازداشت شده و هنوز پشت میله‌های زندان به سر می‌برند.

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران پیشتر هم با اشاره به برگزاری آخرین جلسه دادگاه نیلوفر حامدی و الهه محمدی در مرداد ماه امسال، طرح اتهام‌های «بی‌اساس» علیه این روزنامه‌نگاران را محکوم کرده و از جمهوری اسلامی خواسته بود همه اتهام‌ها علیه آن‌ها را لغو کند.

دومین و آخرین جلسه دادگاه بدوی نیلوفر حامدی و الهه محمدی به ترتیب در روزهای سوم و چهارم مرداد امسال برگزار شد و آن‌ها در این جلسه از عملکرد خود به عنوان خبرنگار دفاع کردند.

نیلوفر حامدی در تاریخ ۳۱ شهریور سال گذشته به دلیل گزارشگری درباره وضعیت مهسا ژینا امینی از بیمارستان، به وسیله نیروهای حکومتی در خانه خود بازداشت شد.

یک هفته بعد هم الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن، به دلیل انتشار گزارش‌هایی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در شهر سقز بازداشت شد.

به این ترتیب این دو روزنامه‌نگار به دلیل اطلاع‌رسانی درباره درگذشت و تشییع مهسا امینی تحت فشار و هدف اتهام‌‌زنی نهادهای امنیتی قرار گرفتند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها