حمله به معترضان در سالگرد قتل مهسا؛ حریق در زندان قرچک و شلیک به شهروندی در سقز

شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۲۵

ماموران حکومتی روز شنبه ۲۵ شهریور و در سالروز خیزش انقلابی ایرانیان به یک شهروند در سقز شلیک و او را زخمی کردند. از صبح شنبه حاکم شدن فضای امنیتی شدید در بسیاری از شهرهای ایران گزارش شد. زندان زنان قرچک نیز همزمان با سالگرد مهسا ژینا امینی دچار آتش‌سوزی شد.

عصر روز شنبه مهدی رمضانی، معاون سیاسی-امنیتی استاندار کردستان خبر شلیک ماموران امنیتی را به یک شهروند در سقز تایید کرد.

رمضانی مدعی شد که او «پس از ورود به منطقه ممنوعه برابر مقررات از سوی ماموران مورد اصابت گلوله قرار گرفته و زخمی شده است».

پیش‌تر سازمان حقوق بشری هه‌نگاو هویت این شهروند را «فردین جعفری» اعلام کرده و گفته بود او در مسیر سقز به بانه و نزدیکی آرامستان آیچی از سوی نیروهای سرکوب‌گر از ناحیه سر هدف گلوله قرار گرفته است.

بر اساس گزارش این مجموعه حقوق بشری، جعفری به بیمارستان «شفا» منتقل و وضعیت جسمانی او وخیم گزارش شده است.

از صبح شنبه چندین شهروند نیز عمدتا در شهرهای کُردنشین ایران بازداشت شده‌اند. علی احمدی و دیار احمدی در روستای آرانان از توابع سنندج، آرمان سهرابی، اهل دیواندره، جبار محمودی، اهل جوانرود و محمد مرادی‌نژاد، اهل کامیاران، از جمله دستگیرشدگان روز شنبه بودند.

سعید فتحی‌پور، فعال سیاسی و از زندانیان اعتراضات آبان ۹۸ در فسا و محمد معینی، وبلاگ‌نویس هم امروز بازداشت شدند.

فضای امنیتی و شلیک به شهروندان

علاوه بر بازداشت‌ها، نیروهای حکومتی از بامداد شنبه به بسیاری از شهرهای ایران اعزام شده و فضایی نظامی و امنیتی بر کشور حاکم کردند.

بر اساس ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال، نیروهای امنیتی جاده بانه به سقز را مسدود کردند و در سقز نیز هلی‌کوپترهای نظامی در آسمان شهر و از جمله بر فراز آرامستان آیچی، محل دفن مهسا امینی به پرواز درآمدند.

گزارش‌ها و ویدیوها همچنین حاکی از استقرار نیروهای یگان ویژه در شهرهای تاکستان، گرگان، اردبیل،‌ کرج، شیراز، تبریز، مشهد، مهاباد، شهر ری، تهران، سنندج، همدان، اهواز، اصفهان، رشت، نجف‌آباد و ... بودند.

ویدیوهای رسیده حاکی از شلیک به مردم معترض در کرمانشاه و حمله به معترضان در صادقیه تهران در شامگاه شنبه است.

این ویدیوها به صدا درآمدن بوق خودروها به نشانه اعتراض در شامگاه شنبه ۲۵ شهریور در خیابان‌های رشت، کرج سنندج و کرمان را نیز نشان می‌دهند.

تجمعات پراکنده‌ای در چند شهر از جمله تهران، کرج و رشت شکل گرفت که با برخورد خشن نیروهای امنیتی مواجه شد.

شهروندان در زاهدان برای برگزاری تجمع اعتراضی به خیابان آمده و شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای» سردادند.

ویدیوهای دریافتی نشانگر این بود که حکومت بر تن افرادی در رده سنی نوجوانان لباس نظامی کرده و با دادن تجهیزات نظامی، آن‌ها را در میان ماموران سرکوبگر در تهران قرار داده است.

بر اساس تصاویر و گزارش‌های رسیده به ایران اینترنشنال، شهروندان از خانه‌های خود در بسیاری از مناطق تهران از جمله تهرانپارس، اکباتان، شهر زیبا، گیشا، سعادت‌آباد، ستارخان، پونک، بلوار کشاورز، ولیعصر، نیاوران، پونک و تهرانسر شعارهای شبانه علیه جمهوری اسلامی و علی خامنه‌ای سردادند.

گزارش‌ها همچنین حاکی از حضور گسترده نیروهای امنیتی در پارک دانشجوی تهران و بازداشت برخی افراد و انتقال آنان به ون مستقر در محل بوده است.

از ظهر شنبه گزارش‌هایی نیز درباره حمله ماموران حکومتی به مردم رهگذر و عابران و بازداشت برخی از آنان در میدان آزادی، خیابان انقلاب و مقابل دانشگاه تهران و میدان انقلاب منتشر شدند.

آتش‌سوزی در زندان زنان قرچک

بعد از ظهر شنبه گزارش‌هایی از وقوع حریق در زندان زنان قرچک همزمان با سالگرد کشته شدن مهسا ژینا امینی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد.

آتنا دائمی، فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی سابق در شبکه‌های اجتماعی خبر داده که «زندان زنان قرچک، دچار آتش‌سوزی گسترده شده و گارد ویژه و ماموران امنیتی، به زندان رفته‌اند.»

گزارش‌های رسیده به ایران اینترنشنال نیز حاکی از وقوع حریق در زندان قرچک و ضرب و شتم زندانیان به دست نیروهای گارد بوده است.

بعد از آن، خبرگزاری ایرنا ضمن تایید خبر آتش‌سوزی در زندان زنان قرچک اعلام کرد که «حریق این زندان مهار شده» و علت آن «آتش‌زدن تخت و البسه توسط زندانیان بند اعدامی‌ها در اعتراض به مدیریت زندان» بوده است.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی در مورد آتش‌سوزی در زنان قرچک گفت این حریق «بسیار جزئی» بوده و در کمتر از ۱۰ دقیقه مهار شده و هیچ آسیب جانی و مالی نداشته است.

آتش‌سوزی شدیدی در زندان اوین در ۲۳ مهر ۱۴۰۱ و در جریان خیزش انقلابی رخ داد و در پی آن معترضان در نگرانی از وضعیت زندانیان با وجود حمله‌های نیروهای امنیتی به سمت این زندان به راه افتادند و محله‌های اطراف زندان صحنه خیزش ضد حکومتی شد.

سه شاهد عینی در زندان اوین، بعد از این حریق به ایران اینترنشنال گفتند که آتش‌سوزی زندان اوین کار خود جمهوری اسلامی است و تعداد زندانیانی که در این اتفاق کشته‌ شده‌اند، بیش از آمار رسمی است. بر اساس گزارش‌ها، دستکم هشت نفر در این واقعه کشته شدند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها