وزارت خارجه ایران موضع شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایره سه‌گانه را بی‌اعتبار خواند

شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۱۸

سخنگوی وزارت خارجه ایران بیانیه شورای همکاری خلیج فارس در حمایت از موضع امارات درباره جزایر سه‌گانه ایران را فاقد ارزش سیاسی و حقوقی خواند. او همچنین در واکنش به حمایت این شورا از مالکیت کویت و عربستان بر میدان نفتی آرش، بر لزوم همکاری سازنده کشورها در حوزه انرژی تاکید کرد.

ناصر کنعانی مقدم، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، گفت: «جزایر سه‌گانه جزء لاینفک و ابدی خاک ایران است و اشاره به آن‌ها در بیانیه اخیر نشست شورای وزیران شورای همکاری خلیج فارس فاقد هرگونه ارزش سیاسی و حقوقی است.»

شورای وزیران شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه نشست ۱۵۷ خود در ریاض، ایران را به «اشغال» جزایر سه‌گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی متهم کرد و بار دیگر امارات را مالک این جزایر خواند. این شورا از ایران خواست این موضوع را از طریق مذاکره با امارات یا در دیوان بین‌المللی دادگستری حل و فصل کند.

امارات متحده عربی از سال ۱۳۷۱ خواهان ارجاع این موضوع به دیوان بین‌المللی لاهه است.ایران در مقابل، با طرح این نکته که مساله حاکمیت بر جزایر به طور قطعی و دائمی در سال ۱۹۷۱ تعیین شده است این درخواست را رد کرده و تنها برای مذاکره «برای رفع سوتفاهم» اعلام آمادگی کرده است.

در شرایطی که جمهوری اسلامی بر گسترش روابط استراتژیک خود با چین و روسیه تاکید می‌کند، روسیه در اواسط تیرماه در حالی که میزبان نشست گفت‌وگوی راهبردی روسیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بود، در بیانیه این نشست از موضع امارات متحده عربی درباره جزایر سه‌گانه مورد مناقشه با ایران حمایت کرد.

پیش‌تر در آذر ماه سال گذشته نیز، رییس‌جمهوری چین در سفری که به منطقه داشت، از بیانیه نشست شورای همکاری خلیج فارس در آن زمان که امارات را مالک جزایر سه‌گانه خوانده بود، حمایت کرد.

میدان نفتی آرش، مساله‌ هسته‌ای و عاد‌ی‌سازی روابط تهران و ریاض

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در واکنش به بیانیه این شورا درباره مالکیت عربستان سعودی و کویت بر میدان نفتی آرش (الدره)، گفت که جمهوری اسلامی «براساس مذاکرات دوجانبه خود با دولت کویت و سوابق مذاکراتی، همواره بر همکاری دوستانه و سازنده در حوزه انرژی از جمله در منطقه آرش تاکید کرده است.»

او تاکید کرد کشورهای حوزه خلیج فارس باید بر اساس «حسن‌‌‌نیت و حقوق تاریخی» و در راستای منافع مشترک کشورها از منابع بستر خلیج فارس بهره‌‌‌برداری کنند.

شورای وزیران شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه خود تاکید کرد که مالکیت کامل میدان نفتی آرش (الدره) متعلق به عربستان سعودی و کویت است و این دو کشور حق بهره‌برداری از همه منابع این میدان را دارند.

موضوع اختلاف بر سر سهم ایران از میدان گازی مشترک آرش/الدره به دهه ۱٩۶٠ بازمی‌گردد و عربستان سعودی و کویت از دهه ۷۰ همکاری‌هایی را برای بهره‌برداری از این میدان آغاز کردند که اعتراض ایران را به دنبال داشته است.

ذخایر این میدان گازی ۲۲۰ میلیارد متر مکعب یا هفت هزار میلیارد فوت مکعب تخمین زده شده است.

شورای وزیران شورای همکاری خلیج فارس همچنین از عادی‌سازی روابط ایران و عربستان سعودی، از جمله بازگشت سفیران دو کشور استقبال کرد.

بیانیه این وزیران ضمن تاکید بر اهمیت خودداری ایران از غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از حد لازم برای مقاصد صلح‌آمیز، خاطرنشان کرد کشورهای عضو این شورا باید در روند هر گونه مذاکرات بین‌المللی در این مورد حضور داشته باشند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها