رسانههای اوکراین خبر دادند که یک فروند هواپیمای ترابری ایلوشین ۷۶ ایران از فرودگاه نظامی شبهجزیره کریمه که به اشغال روسیه درآمده، پرواز کرده است. هواپیما متعلق به شرکت ایرانی «پویا» است که با صدور اطلاعیهای، این پرواز را تکذیب کرد.
شامگاه پنجشنبه ۱۶ شهریور رسانههای اوکراینی با استناد به دادههای سایت «فلایت رادار ۲۴» که مسیر هواپیماها را ردیابی میکند، گزارش دادند که یک فروند هواپیمای ترابری ایلوشین ۷۶ متعلق به شرکت هواپیمایی ایرانی پویا، از فرودگاه شهر سیمفروپول در شبهجزیره کریمه پرواز کرده است.
بر اساس این گزارش، هواپیمای ایرانی حوالی ساعت سه بعد از ظهر پنجشنبه به وقت محلی در این فرودگاه بر زمین نشسته و ساعت ۱۷:۰۹ این فرودگاه را به سمت جنوب شرق ترک کرده و از فراز دریای سیاه گذشته است.
فرودگاه این شهر که در اشغال نیروهای روسی است، از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در حدود یک و نیم سال پیش تاکنون، روی پروازهای غیرنظامی بسته است.
شامگاه پنجشنبه و ساعاتی پس از انتشار این خبر، شرکت هواپیمایی پویا پرواز هواپیمای ایلوشین ۷۶ این شرکت بر فراز منطقه پرواز ممنوع شبهجزیره کریمه را به منظور کمکرسانی به نیروهای روسیه «خبرسازی» خواند و آن را تکذیب کرد.
در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «این هواپیما طی ۴۸ ساعت گذشته در فرودگاه مهرآباد پارک بوده و پروازی نداشته و انجام چنین پروازی کاملا نشدنی است.»
این شرکت هواپیمایی متعلق به نیروی هوافضای سپاه پاسداران است و گفته شده که در جریان جنگ اوکراین، بیش از نیمی از کل پروازهای ترابری ایران به روسیه را انجام میدهد.
این تکذیب درحالی است که ارتش اوکراین و شماری از مقامهای آمریکایی پیشتر بارها درباره حمایت نظامی جمهوری اسلامی از روسیه و تحویل پهپاد برای حمله به خاک اوکراین هشدار داده بودند.
بامداد روز یکشنبه ۱۲ شهریور نیز نیروی هوایی اوکراین خبر داد که سامانههای پدافند هوایی این کشور، ۲۲ فروند از ۲۵ پهپاد شاهد ایرانی را که در حمله روسیه به بخشهای جنوبی منطقه اودسا به کار گرفته شده بود، سرنگون کرده است.
به گفته طرف اوکراینی، بسیاری از این حملات از پایگاههای نظامی شبهجزیره کریمه و با استفاده از پهپادهای ایرانی «شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶» انجام میشود.
اواخر خرداد امسال جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت جمهوری اسلامی به مسکو تجهیزات لازم را برای ساخت کارخانه پهپاد ارائه کرده و روسیه میتواند اوایل سال آینده میلادی پهپاد ایرانی تولید کند.
او همچنین با اشاره به اینکه حمایت نظامی ایران و روسیه از یکدیگر از هر دو طرف جریان دارد، یادآور شد ایران به دنبال دریافت میلیاردها دلار تجهیزات نظامی از روسیه از جمله بالگرد و رادار است.
آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، استرالیا و نیوزیلند تاکنون جمهوریاسلامی را به دلیل ارائه پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین، هدف چندیدن دور تحریم قرار دادهاند.
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی کمک تسلیحاتی خود را به روسیه در جنگ اوکراین انکار میکنند.
از سوی دیگر، گزارشهای مختلفی نیز درباره حضور مستشارهای نظامی ایران در کریمه برای آموزش کار با پهپاد به نیروهای روسیه در حمله به اوکراین و نیز تصمیم احتمالی جمهوری اسلامی برای ساخت خط تولید پهپاد در روسیه و نیز ارائه موشک بالستیک به مسکو حکایت دارد.