گزارش آماری یک مجموعه فعال در زمینه رصد و ارائه دسترسی آزاد به اینترنت نشان میدهد شهر زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان و در نتیجه ایران، در شش ماهه نخست سال جاری میلادی بیشترین اختلالات اینترنتی را در جهان تجربه کرده است.
بر اساس گزارشی که به تازگی از سوی شرکت «سرفشارک» (Surfshark) منتشر شده، ایران در شش ماه نخست سال جاری میلادی شاهد ۱۴ مورد محدودیت، اختلال جدی و قطع عمدی دسترسی به اینترنت بوده است.
همگی این موارد هم در شهر زاهدان و در بازه زمانی برگزاری نماز جمعه و راهپیمایی اعتراضی پس از آن روی دادهاند.
آمار گردآوری شده از ۱۹۶ کشور مختلف حاکی از ثبت ۴۲ مورد اختلال در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۳ است که ایران یکسوم این اختلالات را به خود اختصاص داده و از همین رو، رکورددار بیشترین محدودیتهای اینترنتی در جهان محسوب میشود.
این گزارش همچنین نشاندهنده آن است که پنج مورد محدودیت جدی در دسترسی به اینترنت در ایران پیش از سال ۲۰۲۳ آغاز شده و کماکان ادامه دارد.
با احتساب این مساله، مجموع اختلالات عمدی اینترنت در ایران به ۱۹ مورد میرسد.
پس از ایران، ساکنان کشورهای هند، پاکستان، اتیوپی، موریتانی و سنگال به ترتیب بیشترین اختلالات اینترنتی در بازه یاد شده را تجربه کردهاند.
این گزارش تاییدی بر سایر آمارهای منتشر شده در زمینه وضعیت اسفبار دسترسی به اینترنت در ایران است.
در ماههای گذشته مجموعه «آیودا» (IODA) که قطعیهای اینترنت در جهان را تحلیل میکند، آمارهای مشابهی از وضعیت اختلالات اینترنت ایران را بهویژه در شهر زاهدان ثبت کرده بود. با این حال بیشتر اختلالات اینترنتی یاد شده در استان سیستان و بلوچستان به دلایل مختلف، کمتر در رسانههای عمومی بازتاب مییابد.
در همین حال مقامهای جمهوری اسلامی با انکار مداوم اختلالات عمدی ایجاد شده در دسترسی کاربران به اینترنت تلاش کردهاند گزارش نهادها و سازمانهای مختلف را درباره این موضوعات فاقد اعتبار جلوه دهند.
چندی پیش انجمن تجارت الکترونیک تهران در گزارش خود، وضعیت اینترنت ایران را به دلایلی مانند اختلالات، فیلترینگ و سرعت نامناسب «اسفبار» توصیف کرده بود.
محمد جعفرپور، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت بهعنوان تامینکننده اصلی اینترنت در ایران اما ضمن رد این گزارش، مدعی شده بود که کیفیت شبکه اینترنت در کشور مناسب است.
اواخر مرداد ماه ۱۴۰۲ نیز عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات با حضور در مجلس شورای اسلامی ادعاهای مطرح شده درباره اختلالات اینترنت در ایران را «جنگ روانی» خواند.