پرتاب موشک فالکون۹؛ گروه کرو-۷ با فرماندهی یاسمین مقبلی به ایستگاه فضایی بین‌المللی رفت

شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۰۴

فالکون۹ سفرش را با چهار فضانورد که یکی از آنان تحت عنوان فرمانده، یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی‌تبار است، به ایستگاه فضایی بین‌المللی آغاز کرد. گروه «کرو سِوِن» (Crew-7) یا خدمه هفت، قرار است در شش ماه اقامت خود در این ایستگاه، بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی جدید انجام دهند.

شرکت صنعت فضایی اسپیس‌اکس با مدیریت ایلان ماسک، پیمانکار این ماموریت است که آن را با فضاپیمای دراگون و پرتابگر فضایی فالکون۹ خود زیر نظر ناسا انجام می‌دهد.

صبح روز شنبه چهارم شهریور (به وقت ایران) ماموریت فالکون۹ با تاخیری ۲۴ ساعته آغاز شد و گروه «کرو سون» با پرتاب‌گرهای اسپیس‌اکس و دراگون، از ایستگاه فضایی کندی در فلوریدا به مدار زمین فرستاده شد تا اعضای آن به دیگر فضانوردانی بپیوندند که اکنون در ایستگاه فضایی بین‌المللی مستقر هستند.

در این ماموریت، فضانوردانی از دانمارک، ژاپن و روسیه حضور داشته و فرماندهی آن‌ها بر عهده یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی-آمریکایی ناساست.

گروه کرو-۷ پس از سفری ۲۵ ساعته به مقصد می‌رسند و جایگزین چهار فضانوردی می‌شوند که در ماه مارس طی ماموریت «کرو-۶» به ایستگاه فضایی بین‌المللی پرواز کرده بودند.

به گفته ناسا، کرو-۶ حدود پنج روز پس از رسیدن به آزمایشگاه مداری و بعد از اتمام دوره انتقال ماموریت، به زمین بازخواهد گشت.

سرنشینان کرو-۷ قرار است حدود شش ماه را در ایستگاه فضایی بین‌المللی بگذرانند و بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی جدید انجام دهند.

یکی از این آزمایش‌ها، اثر زیست طولانی مدت در شرایط گرانش اندک و تاثیر اقامت طولانی‌مدت در فضا بر بدن و اثرات روان‌شناختی آن است.

این گروه قرار است تاثیر چرخه‌های شبانه ایستگاه بین‌المللی فضایی و نیز اثر فضا بر خواب و رفتار بیولوژیکی انسان‌ها را بررسی کند تا نتایج آن در ماموریت‌های دورتر از زمین، مانند سفر به ماه و مریخ استفاده شود.

در همین زمینه، چند دانشگاه مطرح در دانمارک کیسه‌های خوابی طراحی کرده‌اند که قرار است درباره فرایند بیولوژیکی خواب فضانوردان در فضا نتایجی را نشان دهند.

یکی دیگر از مهم‌ترین آزمایش‌های روزانه گروه کرو-۷، نگریستن به رفتار ویروس‌ها و باکتری‌ها در فضا و نحوه رشدشان و نیز بررسی کشت سلولی در فضای ریزگرانش خواهد بود.

در کشت سلولی روی زمین، به دلیل فشار گرانش، سلول به شکل دو بعدی رشد می‌کند اما در فضا می‌توان در این آزمایش‌ها، انتظار رشد ماتریکس سه بعدی را داشت که نتایج آن در فرایند داروسازی چشم‌گیر و کمک‌کننده خواهد بود.

یکی دیگر از ماموریت‌های گروه، بررسی امکان باقی ماندن میکروارگانیسم‌ها در بیرون ایستگاه و طی راهپیمایی فضایی است که یکی از آن‌ها را یاسمین مقبلی انجام خواهد داد.

فضانوردان طی این ماموریت، نمونه‌های باکتری و ویروس‌هایی را که از طریق دریچه‌های تصفیه هوای ایستگاه فضایی به بیرون هدایت شده بودند به داخل ایستگاه برگردانده و اثر زیست آن‌ها را در فضا بررسی و آزمایش می‌کنند.

در کنار این‌ها، کرو-۷ قرار است به صورت پیوسته تصویرهایی از زمین گرفته و آن‌ها را برای ایجاد یا تداوم علاقه‌مندی بین مردم جهان در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند.

این کار قرار است به منظور زمینه‌سازی در اجرای ماموریت آرتمیس یا همان بازگشت به ماه انجام شود.

آرتمیس یک برنامه بین‌المللی فضایی با رهبری ناساست که اجرای آن برای سال ۲۰۲۴ برنامه‌ریزی شده و هدف نهایی آن قرار است حضور دائم انسان‌ها روی ماه، ایجاد فضای مناسب برای فعالیت شرکت‌های خصوصی روی کره ماه و در نهایت نخستین سفر انسان به مریخ باشد.

یاسمین مقبلی یکی از ۱۸ کاندیدای برنامه آرتمیس است. او سال ۱۹۸۳ (۱۳۶۳) در آلمان غربی متولد شد و در کودکی به آمریکا مهاجرت کرد.

مقبلی با ۳۹ سال سن، تاکنون سابقه بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف و ۱۵۰ ماموریت جنگی داشته است.

او از میان هزاران داوطلب، سال ۲۰۱۷ به‌عنوان عضو گروه ۲۲ فضانورد ناسا انتخاب شد.

علاوه بر یاسمین مقبلی که اکنون فرماندهی ماموریت گروه کرو-۷ را بر عهده دارد، سه فضانورد دیگر هم او را همراهی می‌کنند؛ «آندریاس موگنسن» دانمارکی و فضانورد آژانس فضایی اروپا، «ساتوشی فوروکاوا»، فضانورد آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن و «کنستانتین بوریسف» از آژانس فضایی روسکاسموس روسیه.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
از خاکستر
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها