نتایج نظرسنجیهای صورت گرفته توسط شرکت آیبیام (IBM) نشان میدهد با توجه به نفوذ ابزارهای هوش مصنوعی، دنیای مشاغل حتی نسبت به شش ماه پیش نیز شاهد تغییرات اساسی بوده است.
خروجی این مطالعه که بر پایه دو نظرسنجی از ۳ هزار مدیر ردهبالا در ۲۸ کشور و نیز ۲۱ هزار کارمند در ۲۲ کشور مختلف جهان به دست آمده است نشان میدهد هوش مصنوعی به طور قطع باعث ایجاد تغییر در محیطها کاری و نیروی کار خواهد شد اما این تغییرات لزوما به ضرر افراد نیست.
طبق تخمین مدیرانی که در این نظرسنجیها شرکت کردند، ۴۰ درصد از نیروی کار تحت مدیریت آنها باید ظرف سه سال آینده دورههای مهارتآموزیهای تازهای را پشت سر بگذرانند.
آمار بانک جهانی تعداد کل شاغلان در دنیا را ۳،۴ میلیارد نفر تخمین میزند. به بیانی دیگر بالغ بر ۱،۴ میلیارد نفر در جهان نیازمند یادگیری مهارتهای شغلی تازه خواهند بود.
با این حال ۸۷ درصد مدیران عقیده دارند هوش مصنوعی به جای جایگزینی با مشاغل انسانی، آنها را تقویت خواهد کرد.
طبق تحقیقات صورت گرفته شاغلان حوزههای فناوری که مهارتهای کاری خود را منطبق با تغییرات اخیر بهروز رسانی کردهاند درآمدشان به طور میانگین ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده است.
شاغلانی که تمرکز خود را بر هوش مصنوعی معطوف کردهاند نیز رشد درآمدی ۳۶ درصدی را نسبت به همتایان خود شاهد بودهاند.
آیبیام در گزارش خود تاکید کرده است «هوش مصنوعی جایگزین افراد نمیشود، بلکه افرادی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند جایگزین افرادی میشوند که از آن بهره نمیبرند».
الگوی جدید مهارت، تخصص فنی در رشتههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) را که پیش از این اولویت بیشتری در مشاغل داشتند بیش از گذشته تحت تاثیر قرار داده است.
دلیل این مسئله، خلق ابزارهایی مانند «چت جیپیتی» است که به کارمندان اجازه میدهد با دانش کمتر کارهای بیشتری انجام دهند.
از طرف دیگر، ظهور عصر هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳ باعث شده است تا مهارتهایی مانند مدیریت زمان، توانایی برقراری ارتباط موثر و سازگاری با تغییرات به عنوان حیاتیترین مهارت مورد انتظار در نیروهای کاری در نظر گرفته شود.