سخنگوی کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا در پاسخ به ایراناینترنشنال تایید کرد که صبح روز جمعه نشست محرمانهای با مقامهای وزارت خارجه آمریکا برای رسیدگی به پرونده رابرت مالی تشکیل شد، اما این مقامها حاضر نشدند به ابهامات در زمینه این پرونده پاسخ دهند.
سخنگوی این کمیته به آرش علایی، خبرنگار ایراناینترنشنال، گفت مقامهای دولت بایدن با اشاره به قانون اطلاعات خصوصی، درباره ابهامهای موجود، از جمله دلیل تعلیق دسترسی امنیتی رابرت مالی اطلاعات خاصی ارائه نکردند.
این سخنگو خاطرنشان کرد کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا باز هم برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در این مورد اقدام خواهد کرد.
مایکل مککال، رییس کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا، نیز پس از نشست محرمانه این کمیته با مقامهای وزارت خارجه به جوییش اینسایدر گفت در این نشست هیچ جزییاتی به نمایندگان ارائه نشد و احتمالا دولت بایدن نتواند تا پایان تحقیقات، گزارشی کامل در این مورد ارائه کند.
مککال در پاسخ به اینکه آیا در این نشست نگرانیهای نمایندگان برطرف شده، گفت: مقامهای وزارت خارجه نمیتوانستند وارد جزییات شوند. سئوال این است که آیا افبیای در این تحقیقات وارد شده یا نه، زیرا در صورت ورود افبیآی به این پرونده، این مساله یک موضوع امنیت ملی محسوب میشود.
رییس کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به ادامه تحقیق و تفحص در این مورد گفت در این صورت به موجب قانون حریم خصوصی و سایر ملاحظهها، احضار مقامهای دولت برای گواهی دادن در کنگره سخت خواهد بود.
مککال همچنین با اشاره به تقاضای خود در اوایل سال جاری برای گواهی دادن رابرت مالی در این کمیته گفت: نمایندگان همچنین این پرسش را دارند که چرا وزارت خارجه در آن زمان درباره احتمال نقض مقررات امنیتی چیزی به اطلاع آنها نرسانده بود.
او گفت: مشکل اول این است که پیش از باخبر شدن نمایندگان کنگره، رسانهها موضوع رابرت مالی را گزارش کردند.
روز چهارشنبه ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در نشست خبری خود اعلام کرد مقامهای این وزارتخانه درباره پرونده رابرت مالی، نماینده پیشین در امور ایران، با کنگره آمریکا در تماس هستند و به زودی اطلاعات جدیدی در این زمینه به اعضای کنگره ارائه خواهد شد.
کمی پیش از این اظهارات، واشینگتن فریبیکن در گزارشی به نقل از منابع خود خبر داد که ممکن است مالی اطلاعات طبقهبندی شده را برای شبکهای از طرفداران تهران و حامیان برجام در آمریکا که با عنوان «اکوچمبر (اتاق پژواک)» شناخته میشوند، افشا کرده باشد.
این رسانه در گفتوگو با چند نفر از مقامهای فعلی و پیشین امنیت ملی آمریکا درباره پرونده مالی، «نشت اطلاعات طبقهبندی شده به دشمن خارجی» را جدیترین اتهام مالی عنوان کرد که این «دشمن خارجی» میتواند جمهوری اسلامی یا کشور دیگری باشد.
به نوشته این وبسایت آمریکایی، گزارشهای مطبوعاتی در ایران حاکی از آن است که مالی با دیپلماتهای جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد -شاید بدون مجوز وزارت امور خارجه-، گفتوگوهای محرمانه داشته است.
تهران تایمز، روزنامه انگلیسیزبان حکومتی در ایران، به تازگی ادعا کرده که مالی درگیر «تعامل مشکوک با مشاوران غیررسمی ایرانیتبار» بوده و مجوز امنیتی وی در اواخر آوریل پس گرفته شده است.
واشینگتن فریبیکن اما نوشت که افشای این جزییات در مطبوعات ایران حاکی از آن است که منابعی در تهران ممکن است بیشتر از رسانههای آمریکایی از این وضعیت مطلع باشند.
ایراناینترنشنال اولین بار در هشتم تیر ماه گزارش داده بود که رابرت مالی تحت بازرسی قرار دارد و معاون او، آبرام پیلی، وظایف این دیپلمات را در وزارت خارجه ایالات متحده برعهده گرفته است.