بانک مرکزی عراق از طرح سازوکارهایی برای تجارت با ایران و دریافت بدهی خود خبر داد. این بانک تاکید کرد افزایش نرخ دلار به دلیل عدم استفاده معاملهگران از پلتفرم این بانک است. همزمان دبیرکل جنبش نجباء تهدید کرد حضور نظامی و سلطه آمریکا بر نفت، دارایی و اقتصاد عراق باید پایان یابد.
رسانههای عراق روز چهارشنبه چهارم مرداد به نقل از علی العلاق، رییس بانک مرکزی نوشتند که تصمیماتی برای ثبات بازار ارز اتخاذ و اقداماتی انجام شده است.
العلاق در ادامه در رابطه با نحوه پرداخت بدهی ایران گفته است پیشنهادهایی برای تجارت با ایران، سازوکار پرداخت به این کشور و تلاش برای تامین مبالغ به دینار و تهیه کارتهای ویژه این مساله مطرح شده است.
به گفته رییس بانک مرکزی عراق، قرارهای مشخصی میان دولت عراق، ایران و آمریکا در خصوص پرداخت این بدهیها وجود دارد.
این سخنان او در حالی مطرح شده است که گزارشهایی از بیثباتی بازار ارز عراق به دلیل کاهش نرخ دینار در برابر دلار منتشر میشوند.
علی العلاق اما در واکنش به این مساله گفته است: «ارزش پول عراق در برابر دلار آمریکا کاهش یافته است زیرا برخی معاملهگران به جای استفاده از پلتفرم رسمی مبادلات بانک مرکزی، به دنبال ارز در بازار سیاه هستند.»
رییس بانک مرکزی عراق گفته است که بعضی بازرگانان به دلیل انجام «فعالیتهای مالی نامشروع» از این پلتفرم استفاده نمیکنند اما در عینحال تاکید کرده است که افزایش اخیر نرخ دلار به دینار «موقتی» است زیرا «افراد و مشاغل بیشتری وارد میدان شدهاند».
العلاق همچنین گفته است: «برخی از طرفها در حال پخش شایعات در مورد کاهش قیمت ارز هستند تا به سفتهبازی ارزی بپردازند.»
نرخ رسمی ارز برای هر دلار آمریکا، هزار و ۳۰۰ دینار عراق تعیین شده است اما هر دلار در روز چهارشنبه و همزمان با این مصاحبه، حدود هزار و ۵۸۰ دینار بود که در مقایسه با یک هفته قبل از آن حدود ۱۱۰ دینار افزایش داشت.
شماری از شهروندان عراقی روز چهارشنبه چهارم مرداد در اعتراض به روند افزایش نرخ دلار مقابل ساختمان بانک مرکزی کشور در بغداد تظاهرات کردند.
شماری از معترضان متعلق به گروه «ثوار تشرین» (انقلابیون اکتبر) هم با برگزاری تظاهراتی خیابانی در بغداد، از دولت خواستند نسبت به توقف روند افزایشی نرخ تورم به دلیل افزایش قیمت دلار اقدام کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مطابق با مقررات سختگیرانهتر آمریکا در مورد دسترسی عراق به دلار که سال گذشته اجرایی شد، همه درخواستهای انتقال باید از طریق یک سیستم الکترونیکی انجام شود که حاوی اطلاعات دقیقی در مورد گیرنده نهایی دلار است.
هدف از این اقدام، جلوگیری از انتقال غیرقانونی دلار به ایران و اعمال فشار بر تهران همراه با تحریمهایی است که بر سر برنامه هستهای و سایر اختلافات با جمهوری اسلامی وجود دارد.
مقامات بانک مرکزی عراق اما میگویند این سیستم، دسترسی به دلار را «کُند» کرده و زمان انتظار برای دریافت بدهیها گاهی اوقات به بیش از یک ماه میرسد. برای همین بسیاری از معاملهگران برای تامین دلار خود به سمت بازار سیاه رفتهاند؛ اقدامی که خود موجب افزایش نرخ ارز میشود.
به گفته العلاق، بانک مرکزی عراق به طور متوسط روزانه ۱۵۵ میلیون دلار درخواست انتقال دریافت میکند و میتواند این تقاضا را پوشش هم بدهد و ذخایر ارزهای خارجی این کشور نیز اکنون بیش از ۱۱۳ میلیارد دلار است.
این اظهارات در حالی مطرح شده است که در روزهای گذشته و در پی افشای پولشویی به نفع جمهوری اسلامی، ١٤ بانک عراقی تحریم شدند. همچنین آمریکا تصمیم به انتقال بخشی از بدهیهای ایران به عمان گرفت.
هر چند که به گفته رییس بانک مرکزی عراق، بانکهای دیگر این کشور توانستهاند نیاز بازار به مبادلات دلاری را تامین کنند و ۱۴ بانک تحریم شده تنها هشت درصد از نقل و انتقالات خارجی را در اختیار داشتهاند اما دو مقام بانک مرکزی عراق گفتند که آخرین تحریمهای ایالات متحده همراه با موارد قبلی، تقریبا یکسوم از ۷۲ بانک عراق را در لیست سیاه قرار داده است.
گفته میشود که تحریمها میتوانند به سقوط ارزش دینار در برابر دلار سرعت بیشتری بدهند.
از سوی دیگر گزارش ویژه یک عضو پارلمان عراق از ثبت هزاران شرکت خیالی تحت نام تجارت و واردات برای دریافت دلار با نرخ دولتی از بانکهای عراقی و قاچاق این دلارها به ایران خبر میدهد.
بر اساس این گزارش، مشخص شده که در ازای پرداخت ٢٥٠ هزار دینار عراقی، چهار شرکت خیالی به نام یک شخص ثبت شده و به این طریق دلار به ایران قاچاق شده است.
با افزایش فشارهای آمریکا بر دولت عراق در زمینه تجارت با جمهوری اسلامی، اکرم الکعبی، دبیرکل جنبش نجباء، در بیانیهای تهدید کرد حضور نظامی و سلطه آمریکا بر نفت، دارایی و اقتصاد عراق باید پایان یابد.
رهبر این گروه مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی گفت اگر آمریکا دست از شرارت برندارد، عراقیها تدابیری گسترده و قاطع به اجرا خواهند گذاشت.
این بیانیه ساعاتی قبل از انتشار خبر حمله با بمب کنار جادهای به یک کاروان لجستیک نیروهای ائتلاف بینالملل منتشر شد.
پیشتر منابع آگاه از هشدار رییسجمهوری آمریکا به نخستوزیر عراق در رابطه با تهدیدات و تحرکات این گروه شبهنظامی خبر داده بودند.