کمیته بین المللی المپیک می گوید شاهد افزایش چشمگیر آزار و اذیت ورزشکاران ایرانی است و ممکن است قبل از بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس اقدام فوری انجام دهد. این اظهارنظر پس از بازداشت سامان پاشایی، قهرمان کشتی نوجوانان جهان و برادر سردار پاشایی انجام شده است.
سامان پاشایی، قهرمان کشتی نوجوانان جهان به گفته برادرش سردار پاشایی، سرمربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی ایران از اواسط تیرماه و حدود ۲۰ روز است که در بازداشت نیروهای امنیتی جمهوریاسلامی است.
سخنگوی کمیته بینالمللی المپیک در پاسخ به سوال خبرنگار ایران اینترنشنال درباره دستگیری سامان پاشایی، کشتی گیر ایرانی و قهرمان رنکینگ سوم کشتی نوجوانان جهان، گفت: وضعیت را از نزدیک رصد میکنیم.
سخنگوی کمیته بینالمللی المپیک در پاسخ به ایران اینترنشنال به «موضع خود در قبال وضعیت ورزش و ورزشکاران ایران» اشاره کرد. در موضع IOC در وبسایت آنها که ۲۹ مارس منتشر شده آمده است: «هیئت اجرایی IOC این حق را برای خود محفوظ میدارد که هرگونه اقدام مقتضی را در رابطه با مشارکت کمیته ملی المپیک ایران و ورزشکاران در بازیهای المپیک آتی پاریس انجام دهد.»
کمیته بینالمللی المپیک مدتهاست مورد انتقاد شدید کمپین متحد برای نوید و راب کوهلر، مدیر کل ورزشکاران جهانی، به دلیل عدم مجازات رژیم جمهوری به دلیل اعدامها و زندانی کردن ورزشکارانی که علیه رژیم حاکم در ایران تظاهرات کردهاند، بوده است.
اتحاد برای نوید، سازمانی متشکل از ورزشکاران ایرانی است که به دنبال عدالت هستند، نوید افکاری، کشتی گیر ایرانی بود که در سپتامبر ۲۰۲۰ توسط جمهوریاسلامی به دار آویخته شد.
سردار پاشایی، مدیر اجرایی سازمان "اتحاد برای نوید" و برادر سامان پاشایی به ایران اینترنشنال گفت: قاطعانه اعلام میکنم که انفعال کمیته بینالمللی المپیک در برابر رفتار جمهوری اسلامی منجر به بدتر شدن وضعیت خواهد شد. هر روز که می گذرد، جمهوری اسلامی در مجازات ورزشکاران جسورتر می شود و نتیجه آن یک شکست اخلاقی و عملی برای IOC است.
رژیم ایران تنها چند هفته پیش حکم اعدام محمدجواد وفایی ثانی قهرمان بوکس را به اتهام آتش زدن اموال دولتی از جمله یک ندامتگاه صادر کرد.
پس از این نامه ای با امضای ۱۰۸ کارشناس حقوق بشر و سازمان های غیردولتی برای Volker Türk ارسال شد.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در ۱۹ جولای، از مقام سازمان ملل خواست تا برای نجات جان بوکسور ایرانی مداخله کند. در این نامه آمده است: «او در اسفند ۱۳۹۸ به دلیل شرکت در تظاهرات ضد دولتی نوامبر ۲۰۱۹ بازداشت شد. او چندین ماه تحت شکنجه قرار گرفت و سرانجام به اتهام «فساد فی الارض» از سوی شعبه چهار دادگاه انقلاب مشهد به اعدام محکوم شد.
در این نامه آمده است: «در ماههای اخیر، مقامات ایرانی دستکم هفت معترض دیگر را به اتهامات ساختگی مشابه و بدون محاکمه کامل اعدام کردهاند. این اعدامهای سیاسی تلاشی بیرحمانه از سوی مقامات برای ترساندن و ساکت کردن جمعیتی است که دیگر حاضر به پذیرش حکومت فاسد و ظالمانه آنها نیستند.»
بر اساس بیانیه ماه مارس IOC، کمیته بینالمللی المپیک در چند ماه گذشته نگرانیهای جدی خود را نسبت به وضعیت ورزشکاران ایرانی و جامعه المپیک در شرایط کنونی ایرانی طی خیزش انقلابی ابراز کرده است. از کمیته ملی المپیک خواسته شده تا با بالاترین مقامات برای محافظت از ورزشکاران و اعضای جامعه المپیک از منظر بشردوستانه اقدامات مناسب را انجام دهد.
کمیته بینالمللی المپیک با کمیته ملی المپیک ایران جلسهای برگزار کرده است. به گفته کمیته بینالمللی المپیک، این کمیته درخواست و گزارش کتبی از کمیته ملی المپیک «در مورد تمام مسائل مطرح شده در این جلسه، از جمله وضعیت زنان در ورزش» را دریافت کرده است.
کمیته بینالمللی المپیک اعلام کرد: با مطالعه این گزارش، کمیته بینالمللی المپیک به نظارت بر وضعیت ورزشکاران ایرانی ادامه میدهد و هر زمان که موضوع خاصی بر ورزشکاران و اعضای جامعه المپیک در ایران تأثیر بگذارد، از کمیته ملی المپیک درخواست مداخله فوری خواهد کرد.
پاشایی مربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی ایران، گفت: کمیته بینالمللی المپیک به جای دیدار با مسئولان ایرانی باید با ما ورزشکاران دیدار و به ما گوش کند. طی چند ماه گذشته، ورزشکاران زندان، شکنجه و حتی گروگان گرفتن خانوادههایشان را متحمل شدهاند، در حالی که مقامات ایرانی به جای حمایت از ورزشکاران، فقط برای پنهان کردن این جنایات تلاش کردهاند.»
در ماه فوریه، IOC به NOC تحت کنترل رژیم ایران هشدار داد که به منشور المپیک به دلیل ترویج تبعیض علیه ورزشکاران اسرائیلی توسط جمهوری اسلامی احترام بگذارد. در آوریل ۲۰۲۲ سجاد گنج زاده، قهرمان کاراته ایران، از سیاست تحریم ورزشکاران اسرائیلی توسط جمهوری اسلامی انتقاد کرد. او در اینستاگرام نوشت: «دیگر نمیتوانیم این را تحمل کنیم. رقابت نکردن دشوارتر از رقابت کردن است.»
بر اساس بیانیه مطبوعاتی IOC بهمن ماه، «کمیته ملی المپیک ایران متعهد شد که تلاشهای خود را برای حفظ حقوق ورزشکاران از هر دو منظر انسانی و ورزشی دنبال و گسترش دهد و بر اساس منشور المپیک عمل کند و به اصل عدم تبعیض احترام بگذارد.»
ایران اینترنشنال در آن زمان نوشته بود که ورزش تحت کنترل مستقیم دولت است و در بسیاری از موارد، سپاه پاسداران و کمیته المپیک ایران به سختی قادر به عمل به وعده های خود خواهند بود.