اسپانیاییها روز یکشنبه به پای صندوقهای رای فراخوانده شدند تا در انتخابات پارلمانی این کشور شرکت کنند؛ این در حالی است که برای اولین بار پس از پایان دوران فرانکو، احتمال حضور راست افراطی در دولت اسپانیا وجود دارد.
میزان شرکت در انتخابات تا ساعت دو بعدازظهر روز یکشنبه اول مرداد کمی بیش از چهل درصد اعلام شد که نسبت به دور پیشین انتخابات پارلمانی اسپانیا در سال ۲۰۱۹ به میزان چند درصد افزایش مشارکت را نشان میدهد.
۳۷.۵ میلیون اسپانیایی واجد شرایط رایدهی در انتخابات هستند که از این میان نزدیک به دو و نیم میلیون نفر به صورت پستی در انتخابات شرکت کردهاند.
افزایش میزان شرکت غیرحضوری در انتخابات در شرایطی است که برای اولین بار رایگیری در اواسط فصل تابستان برگزار میشود.
با توجه به نظرسنجیها، حزب اپوزیسیون راستگرای اسپانیا بخت اول پیروزی در انتخابات اسپانیاست.
آلبرتو نونز فیجو، رهبر «حزب مردم» حزب راستگرای اسپانیا روز یکشنبه گفت که امیدوار است اسپانیا «عصر جدیدی را آغاز کند.»
در مقابل، پدرو سانچز، نخست وزیر سوسیالیست این کشور که به مدت پنج سال در قدرت بود، این انتخابات را برای جهان و برای اروپا «بسیار مهم» توصیف کرد.
شعبههای رایگیری قرار است در ساعت هشت عصر به وقت محلی بسته شود و انتشار اولین نتایج حدود یک ساعت بعد خواهد بود.
این انتخابات به دلیل روی کار آمدن احتمالی دولتی ائتلافی شامل احزاب راست و محافظه کار و حزب راست افراطی و ملیگرای «بکس» که وجود خشونتهای جنسیتی را انکار میکند و هشدارها درباره تغییرات اقلیمی را جدی نمیگیرد، مورد توجه فوقالعاده قرار گرفته است.
حزب بکس همچنین ضد دگرباشان جنسی و ضد سقط جنین است.
چنین احتمالی نیم قرن پس از پایان دیکاتوری فرانکو در اسپانیا، نگرانیهایی را برای فعالان حقوق بشر برانگیخته است.
تحلیلگران معتقدند که در آستانه انتخابات پارلمان اروپا در سال آینده میلادی، چرخش دولتهای اروپایی به سمت احزاب راستگرا میتواند بر این انتخابات نیز تاثیرگذار باشد.
اسپانیا چهارمین اقتصاد بزرگ منطقه یورو پس از ایتالیاست و اکنون ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد.
گوردون براون، نخست وزیر سابق بریتانیا، در مقالهای نوشت که ورود احتمالی بکس به دولت اسپانیا مترادف با «تسلیم شدن محافظهکاران اسپانیایی در برابر راست افراطی» است و برای کل قاره اروپا عواقبی خواهد داشت.