یک ارزیابی اطلاعاتی آمریکا میگوید که جمهوری اسلامی در حال حاضر به دنبال تسلیحات هستهای نیست، اما فعالیتهایی را افزایش داده که میتواند به ساخت بمب اتمی کمک کند.
ارزیابی دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا که روز دوشنبه ۱۹ تیر منتشر شد، میگوید که ایران از سال ۲۰۲۰ به سمت افزایش ظرفیت خود برای تولید بمب اتمی حرکت کرده اما هنوز دست به این کار (تولید آن) نزده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که این یافتههای آمریکا با ارزیابیهای قبلی ایالات متحده درباره برنامه هستهای ایران مطابقت دارد؛ اگرچه بسیاری در کنگره و مراکز دیگر نسبت به این یافتهها بدبین بودهاند.
دولت جو بایدن از زمانی که روی کار آمده است از تمایل خود برای بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام شناخته میشود، دفاع کرده است. این تلاش در ماههای اخیر با تعلیق شدن رابرت مالی، مذاکرهکننده ارشد و نماینده وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران، پیچیدهتر شده است.
آقای مالی از ماه گذشته در انتظار تحقیقات درباره ادعاهایی مبنی بر عدم مدیریت درست اطلاعات طبقهبندی شده است و در مرخصی بدون حقوق به سر میبرد.
طبق خلاصه دو صفحهای گزارش اطلاعاتی آمریکا که طبقهبندی نشده است، «ایران در حال حاضر فعالیتهای کلیدی توسعه سلاحهای هستهای را که برای تولید یک دستگاه هستهای قابل آزمایش لازم است، انجام نمیدهد.»
با این حال ایران همچنان «فعالیتهای تحقیق و توسعهای را دنبال میکند که این کشور را به تولید مواد شکافتپذیر مورد نیاز برای تکمیل یک دستگاه هستهای پس از تصمیم برای انجام این کار نزدیکتر میکند.»
در این گزارش آمده است که ایران همچنان به نقض مفاد توافق هستهای ۲۰۱۵ در مورد غنیسازی اورانیوم که با قدرتهای جهانی بر سر آن توافق کرده بود، ادامه میدهد.
دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد.
در این گزارش آمده است: «ایران به افزایش اندازه و سطح غنیسازی ذخایر اورانیوم خود فراتر از محدودیتهای برجام ادامه میدهد.»
این گزارش افزوده است که ایران همچنان از محدودیتهای برجام در تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته فراتر میرود.
این یافتهها عموما از سوی بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ناظر هستهای سازمان ملل، تایید شدهاند.
علاوه بر پرونده هستهای، گزارش اطلاعاتی ایالات متحده میگوید که برنامههای موشکی بالستیک ایران همچنان تهدیدی مهم برای کشورهای خاورمیانه است.
در این گزارش آمده است: «ایران بر افزایش دقت، کشندگی و قابلیت اطمینان موشکهای خود اصرار دارد.»