علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر به انتقاد از شبکههای اجتماعی پرداخت و گفت اینکه یک عده با استفاده از فضای مجازی یا غیرمجازی «روی اعصاب مردم راه بروند» خلاف «مقتضی احیای حقوق عامه» است. او همچنین از قوه قضاییه خواست تا «تصویر رسانهای» خود را اصلاح کند.
خامنهای که روز سهشنبه ششم تیر در دیدار با رییس و مسوولان قوه قضاییه جمهوری اسلامی سخنرانی کرد، گفت که قوه قضاییه «تصویر رسانهای خوبی ندارد» و از رسانه و تبلیغات «به درستی در این قوه و برای این قوه استفاده نمیشود».
خامنهای مسوولیت بخشی از این اتفاق را بر عهده رسانهها و رادیو و تلویزیون گذاشت و گفت بخشی دیگر از تقصیر بر دوش خود قوه قضاییه است و باید این تصویر اصلاح شود.
رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش گفت قوه قضاییه باید با «برنامهریزی، انضباط و قاعده» با فعالان فضای مجازی برخورد کند.
او «امنیت روانی جامعه» را یکی از مصادیق حقوق عامه خواند و گفت: «اینکه عدهای بنشینند با استفاده از فضای مجازی یا غیرمجازی هی روی اعصاب مردم راه بروند، امنیت ذهنی آنها را بههم بزنند و مردم را بترسانند، خلاف مقتضی احیای حقوق عامه است. باید قوه قضایی وارد شود. البته اطلاع دارم که دادستانیها کارهایی انجام دادهاند اما باید با برنامهریزی، انضباط و قاعده این کار انجام شود.»
برخی تحلیلگران، خشم رهبر جمهوری اسلامی از شبکههای اجتماعی را ناشی از قدرت نظارت و دیدهبانی فضای مجازی آن هم در شرایطی دانستند که هر نوع اعتراض و انتقادی به سرعت از سوی حکومت سرکوب میشود.
در چنین شرایطی اما با وجود فیلتر و محدودسازی شدید شبکههای اجتماعی، بخشی از صدای انتقادی جامعه ایرانی توانسته در فضای مجازی نمود پیدا کند.
این اولین باری نیست که خامنهای با حمله به فضای مجازی، دستور مقابله با آن را به نهادهای قضایی و امنیتی میدهد.
او تیر ماه سال گذشته هم با دست گذاشتن روی موضوع امنیت روانی به عنوان حقوق عمومی مردم گفته بود: «امنیت روانی یعنی هر روز یک شایعه، دروغ، یک حرف هراسافکننده در ذهنها پخش نشود. تا دیروز فقط روزنامهها بودند که این کارها را میکردند، حالا فضای مجازی هم اضافه شده است.»
اواخر فروردین ماه سال جاری هم رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با دانشجویان همسو با خود از آنها خواسته بود «روی فضای مجازی سوار شوند»، آن را هدایت کنند و به آن «فکر و خبر و تحلیل» بدهند.
طرفداران خامنهای و مقامات جمهوری اسلامی با استناد به سخنان پیشین او مبنی بر اهمیت فضای مجازی که آن را همردیف انقلاب اسلامی دانسته بود، بارها خواستار ایجاد محدودیت دسترسی به آن برای عموم مردم شدهاند.
در سالهای گذشته بسیاری از شبکههای اجتماعی محبوب در جهان مانند اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و پیامرسانهایی چون تلگرام و واتساپ برای شهروندان ایرانی در ایران فیلتر شدهاند.