ینس استولتنبرگ، دبیرکل ائتلاف نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرد که این ائتلاف آماده است نیروهای نظامی بیشتری به کوزوو بفرستد تا به خشونتها در شمال این کشور پایان دهد. او افزود که اولین گروه از نظامیان ناتو شامل ۷۰۰ سرباز در راه کوزوو هستند.
استولتنبرگ روز پنجشنبه ۱۱ خرداد در حاشیه نشست وزیران امور خارجه این سازمان در اسلو، پایتخت نروژ، به خبرنگاران گفت: «ناتو هوشیار خواهد ماند. ما برای اطمینان از ایجاد محیطی امن و مطمئن و همچنین کاهش تنشها [در کوزوو]، آنجا خواهیم بود.»
تنشها در شمال کوزوو در پایان هفته گذشته به خشونت کشیده شد؛ زمانی که شهرداران آلبانیاییزبان برآمده از اکثریت این کشور، میخواستند در شهرهایی با اکثریت جمعیت صرب به قدرت برسند.
کوزوو دارای اکثریتی آلبانیاییزبان است اما جمعیت عمده شمال این کشور را صربها تشکیل میدهند.
این شهرداران آلبانیاییزبان در ماه آوریل در انتخابات شهرداری که از سوی صربها تحریم شده بود، برگزیده شدند.
در جریان درگیریهای روز دوشنبه ۳۰ نیروی ناتو و ۵۲ تظاهرکننده صرب زخمی شدند.
ناتو در پی این درگیری، تصمیم گرفت ۷۰۰ سرباز اضافی برای تقویت نیروهای صلحبانی خود به محل اعزام کند. این نیروها تا پیش از این، چهار هزار نفر بودند.
استولتنبرگ خشونت علیه سربازان ناتو را «کاملا غیرقابل قبول» خواند و گفت که متحدان آماده هستند در صورت نیاز، نیروهای کمکی بیشتری به کوزوو بفرستند.
او گفت: «پیام ما به بلگراد و پریشتینا این است که آنها باید با حسننیت، در گفتوگو با میانجیگری اتحادیه اروپا مشارکت کنند.»
پیشتر روند سازماندهی انتخابات شهری در شمال با اکثریت صربها مورد انتقاد ایالات متحده و کشورهای اروپایی قرار گرفته بود.
این در حالی است که ناتو از کوزوو در سال ۱۹۹۹ و اتحادیه اروپا از استقلال کوزوو از صربستان در سال ۲۰۰۸ حمایت کرده بود.
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه نیز روز چهارشنبه گفت: «مسوولیت مقامات کوزوو در شرایط فعلی بسیار واضح است زیرا آنها به توافقنامهای که چند هفته قبل بین کوزوو و صربستان تحت نظارت اتحادیه اروپا به منظور عادیسازی روابط میان این دو کشور منعقد شده بود، احترام نمیگذارند.»
با این حال، رییسجمهوری فرانسه و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، قصد دارند روز پنجشنبه در حاشیه نشستی اروپایی در مولداوی با رهبران کوزوو و صربستان دیدار کنند.
رییسجمهوری صربستان اما گفت که «قویترین ابتکار» برای کاهش تنش، کنار گذاشتن «به اصطلاح شهرداران» از نتایج انتخابات ماه آوریل به وسیله مقامات کوزوو خواهد بود.