نتایج نظرسنجی تازه انجام شده به وسیله «موسسه گمان» از ایرانیان نشان میدهد ۸۱ درصد مردم داخل کشور میگویند خواهان پایان دادن به حکومت جمهوری اسلامی هستند. همچنین اکثریت مردم خواهان تشکیل شورایی از مخالفان حکومت برای به پیروزی رساندن خیزش انقلابی هستند.
نظرسنجی جدیدی که موسسه گمان در فاصله ۳۰ آذر تا ۱۰ دی ۱۴۰۱ از بیش از ۲۰۰ هزار پاسخدهنده، ۱۵۸هزار نفر در داخل ایران و بیش از ۴۲ هزار ایرانی خارج کشور، درباره خیزش سراسری انجام داده نشان میدهد تنها ۱۵ درصد مردم داخل کشور به جمهوری اسلامی «آری» گفتهاند.
موسسه گمان همچنین خاطرنشان کرد در پی اعتراضات اخیر، درصد حامیان براندازی جمهوری اسلامی نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
طبق این نظرسنجی، ۲۸ درصد پاسخدهندگان داخل ایران و ۳۲ درصد ایرانیان خارج کشور «جمهوری ریاستی» را به عنوان جایگزین جمهوری اسلامی برگزیدند.
۱۲ درصد مردم داخل ایران و ۲۹ درصد ایرانیان خارج کشور نیز «جمهوری پارلمانی» را برگزیدند.
همچنین ۲۲ درصد پاسخدهندگان داخل ایران و ۲۵ درصد ایرانیان خارج کشور، نظام «پادشاهی مشروطه» را به جای جمهوری اسلامی برگزیدند.
علاوه بر این موارد، ۸۱ درصد پاسخدهندگان در داخل ایران با اعتراضات سراسری اعلام موافقت کردند. ۶۷ درصد آنان معتقد بودند اعتراضات به نتیجه میرسد و ۱۴ درصد دیگر فکر میکردند اعتراضات به نتیجه نمیرسد.
۱۵ درصد پاسخدهندگان داخل کشور نیز با اعتراضات اعلام مخالفت کردند.
طبق این نظرسنجی، ۹۹ درصد ایرانیان خارج کشور با اعتراضات موافق هستند. ۹۰ درصد آنها میگویند اعتراضات به نتیجه میرسد اما ۹ درصد دیگر معتقدند این اعتراضات نتیجه نمیدهد.
از پاسخدهندگان در داخل کشور، ۲۲ درصد از موافقان اعتراضات در تظاهرات شرکت داشته و ۵۶ درصد موافقان نیز گفتهاند ممکن است در آینده در تظاهرات شرکت کنند.
همچنین در داخل کشور، ۲۲ درصد موافقان اعتراضات در شعاردهی شبانه شرکت کرده و ۴۶ درصد دیگر از موافقان نیز گفتهاند ممکن است در این کار شرکت کنند.
در همین حال، از موافقان اعتراضات در داخل کشور، ۳۵ درصد در نافرمانیهای مدنی، از جمله برداشتن حجاب و شعارنویسی، شرکت داشته و ۳۵ درصد نیز گفتهاند احتمالا در این کنشها شرکت خواهند کرد.
همچنین از پاسخدهندگان داخل کشور، ۴۴ درصد در ماههای اخیر به اعتصابات پیوسته و ۳۸ درصد دیگر هم گفتهاند ممکن است به اعتصابات بپیوندند.
بر اساس نظرسنجی موسسه گمان، ۸۵ درصد پاسخدهندگان داخل کشور که حامی اعتراضات هستند، با تشکیل ائتلاف اپوزیسیون موافق هستند. چهار درصد هم با تشکیل آن مخالفاند.
در ارتباط با ترکیب اعضای ائتلاف اپوزیسیون، پاسخدهندگان به ۲۰ فعال مدنی و سیاسی بیشترین رای را دادند که رضا پهلوی، علی دایی، علی کریمی، حامد اسماعیلیون، حسین رونقی، نازنین بنیادی، فاطمه سپهری، مسیح علینژاد و نسرین ستوده در صدر گزینهها هستند.
توماج صالحی، نرگس محمدی، عبدالحمید اسماعیلزهی (مولوی عبدالحمید)، گلشیفته فراهانی، نماینده احزاب کرد، شیرین عبادی، محمد نوریزاد، کاوه مدنی، داریوش اقبالی، مجید توکلی و اسماعیل بخشی، دیگر گزینههایی هستند که برای حضور در ائتلاف اپوزیسیون بیشترین موافق را داشتند.
در همین حال ۷۳ درصد پاسخدهندگان داخل کشور خواستار حمایت کشورهای غربی از اعتراضات و تشدید فشار آنها بر جمهوری اسلامی هستند و ۱۹ درصد دیگر نیز با دخالت کشورهای غربی مخالفاند و اعتراضات را مسالهای داخلی میدانند.
در مقابل، ۹۶ درصد ایرانیان خارج کشور با حمایت کشورهای غربی از اعتراضات و تشدید فشار آنها بر جمهوری اسلامی موافق هستند.
طبق نظرسنجی موسسه گمان، ۷۰ درصد پاسخدهندگان داخل کشور با اقدامات تنبیهی غرب همچون تروریست شناختن سپاه، اخراج سفیران جمهوری اسلامی، حفاظت بینالمللی از معترضان، تحریم مقامهای سرکوبگر و توقیف داراییهای حکومت در خارج موافق هستند.
از سوی دیگر ۶۲ درصد پاسخدهندگان داخل کشور موافق پایان دادن به برجام و شش درصد هم مخالف این اقدام هستند.
این نظرسنجی نشان میدهد بیش از ۸۰ درصد پاسخدهندگان در داخل ایران به تمام نهادهای حکومت ابراز بیاعتمادی کردند. در این میان ارتش با ۲۹ درصد و بانکها با ۲۴ درصد حمایت، بالاترین میزان اعتماد و مجلس با هشت درصد و صداوسیما و دولت با ۱۰ درصد، پایینترین سطح اعتماد عمومی را داشتند.
در میان پاسخدهندگان داخل کشور درباره مجازات عوامل سرکوب، ۲۹ درصد خواهان اعدام در دادگاهی عادلانه، ۱۶ درصد خواستار «اعدام انقلابی»، ۲۴ درصد خواستار مجازاتی غیر از اعدام و سه درصد خواستار بخشش و عفو عمومی هستند.
در میان ایرانیان خارج کشور نیز ۴۸ درصد مخالف مجازات اعدام هستند، ۲۵ درصد موافق اعدام در دادگاهی عادلانه و هشت درصد خواستار «اعدام انقلابی» عوامل سرکوب هستند.
طبق این نظرسنجی، ۶۰ درصد پاسخدهندگان خواهان براندازی جمهوری اسلامی به عنوان پیششرط هر تغییر، ۱۶ درصد خواستار تحولات ساختاری و گذار از جمهوری اسلامی، ۱۱ درصد خواهان حفظ اصول نظام و رهبری و شش درصد خواهان اصلاحات تدریجی هستند.
همچنین نظرسنجی موسسه گمان نشان میدهد ۴۶ درصد ایرانیان داخل کشور و ۵۶ درصد ایرانیان خارج کشور از باخت تیم فوتبال ایران مقابل آمریکا ابراز خوشحالی کردند. در مقابل، ۲۳ درصد در داخل کشور و هشت درصد در خارج کشور از باخت تیم ایران ابراز ناراحتی کردهاند.