موج تحریمها علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب خیزش سراسری ایرانیان ادامه دارد و آمریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا در اقدامی تازه، دهها فرد و چند نهاد حکومت ایران را به فهرست سیاه خود افزودند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه سوم بهمن ۱۰ مقام را در ارتباط با سرکوب خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی در ایران تحریم کرد.
این وزارتخانه تاکید کرد که تحریمهای اعمال شده بر عوامل سپاه پاسداران و مقامهای ارشد امنیتی هماهنگکننده سرکوبها در ایران است.
خبرگزاری رویترز نوشت که این اقدام واشینگتن، با هماهنگی بریتانیا و اتحادیه اروپا انجام شده است.
بنیاد تعاون سپاه که از سوی آمریکا «چاه فساد و اختلاس» نامیده شده، جزو افراد و نهادهایی است که به تحریمهای جدید واشینگتن علیه جمهوری اسلامی اضافه شده است.
وزارت خزانهداری آمریکا بنیاد تعاون سپاه را یک مجموعه اقتصادی دانست که از سوی مقامات ارشد سپاه برای مدیریت سرمایهگذاریها و حضور در بخشهای اقتصاد ایران تاسیس شده است.
همچنین واشینگتن سپاه را به ادامه سرکوب معترضان متهم و تاکید کرد که این نیروی نظامی «نقش رهبری در سرکوب اعتراضات از طریق نقض گسترده حقوق بشر» را داشته است.
همچنین پنج نفر از اعضای هیات مدیره بنیاد تعاون سپاه، ناصر راشدی معاون وزیر اطلاعات و چهار فرمانده ارشد سپاه جزو تحریمهای جدید آمریکا هستند.
برایان نلسون معاون امور مبارزه با تروریسم و اطلاعات مالی وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد: «همراه با شرکای خود، تا زمانی که رژیم ایران بر خشونت، محاکمات ساختگی، اعدام معترضان و دیگر ابرازهای سرکوب مردم خود تکیه کند، به پاسخگو کردن این رژیم ادامه خواهیم داد.»
کمی قبل از آن، وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره تصویب چهارمین بسته تحریمهای حقوق بشری خود علیه مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب معترضان ایرانی در جریان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، به توافق رسیدند.
ریاست جمهوری سوئد که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، روز دوشنبه سوم بهمن در حساب توییتر خود نوشت: «وزرا[ی خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا] بسته جدیدی از تحریمها را علیه ایران تصویب کردند که عوامل سرکوب را هدف قرار میدهد.»
ریاست جمهوری سوئد افزود: «اتحادیه اروپا استفاده وحشیانه و نامتناسب از زور از سوی مقامهای جمهوری اسلامی علیه معترضان مسالمتآمیز را به شدت محکوم میکند.»
حمید سجادی وزیر ورزش، محمدصالح هاشمی گلپایگانی رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، حسن عسگری فرماندار سنندج، حسین مدرسخیابانی فرماندار سابق سیستان و بلوچستان، اسماعیل زارعی کوشا استاندار کردستان، محمد اسماعیل کوثری نماینده مجلس، مصطفی میرسلیم نماینده مجلس، محمدتقی نقدعلی نماینده مجلس، موسی غضنفرآبادی نماینده مجلس، احمد نوروزی معاون برونمرزی صدا و سیما، عباس مرتضی نیلفروشان معاون فرمانده عملیاتها در سپاه پاسداران، مسلم معین رییس فرماندهی سایبری نیروی مقاومت بسیج، یوسف پورانواری مدیر بخش برنامههایی کانال خارجی زبان صدا و سیما، احمد کادم فرمانده قرارگاه عملیاتی منطقهای کربلا در سپاه پاسداران، محمد نظر عظیمی فرمانده قرارگاه نجف اشرف سپاه پاسداران، محمد کرمی قرارگاه قدس سپاه پاسداران در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان، علیاکبر جاوید فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در استان کرمانشاه، عباس آذرپندار مدیر اجرایی شرکت رادیس به فهرست سیاه تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه شدند.
همچنین آکادمی امنیت سایبری برای تعلیم و تربیت زمینههای دفاعی و هک کردن
آکادمی راوین، شرکت سامان گستر سحاب پرداز، ارتباطات و مقررات تنظیم سازمان رادیویی و شرکت ایمن صنعت زمان فرا از جمله نهادهایی هستند که تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار گرفتهاند.
هفته گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی اعلام کرده بود که سی و هفت نهاد و سازمان وابسته به جمهوری اسلامی در بسته جدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه تهران وجود دارند.
همزمان بریتانیا نیز پنج فرد و دو نهاد وابسته به جمهوری اسلامی را به لیست تحریمهای حقوق بشری خود علیه جمهوری اسلامی اضافه کرد.
سالار آبنوش، معاون سابق عملیات سازمان بسیج کشور احمد فاضلیان، معاون دادستان کل کشور کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش حسین نجات، جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران قاسم رضایی، جانشین فرمانده ناجا و همچنین بنیاد تعاون بسیج و نیروی مقاومت بسیج، این هفت فرد و نهاد را تشکیل میدهند.
جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا درباره تحریمهای جدید این کشور علیه جمهوری اسلامی گفت: «کسانی که امروز تحریم شدند از مقامهای قضایی که برای اهداف سیاسی حکم اعدام صادر میکنند تا اراذل و اوباشی که در خیابان مردم را کتک میزنند همگی در مرکز سرکوب بیرحمانه مردم ایران به دست رژیم قرار دارند.»
تصویب تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی چند روز پس از تصویب یک قطعنامه علیه حکومت ایران و به ویژه سپاه پاسداران در پارلمان اروپا صورت گرفته است.
پارلمان اروپا روز پنجشنبه هفته گذشته با تصویب قطعنامهای از اتحادیه اروپا خواست تا نام سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد. پارلمان اروپا دلیل چنین درخواستی را سرکوب اعتراضات سراسری در ایران و همچنین ارسال پهپاد به روسیه برای بکارگیری در جنگ اوکراین اعلام کرد.
اما جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه پیش از نشست وزیران خارجه این اتحادیه بر ضرورت صدور رای دادگاه یک کشور اروپایی در این زمینه تاکید کرد.
با این حال، آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه گفت که این کشور از تلاشهای رهبران اتحادیه اروپا برای معرفی سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی استقبال میکند.
او پیش از دیدار با همتایان خود در اتحادیه اروپا گفت: «ما هنوز در ایران رژیمی وحشی علیه مردم خود مشاهده میکنیم. رژیم ایران، سپاه پاسداران روز به روز مردم خود را به وحشت میاندازد.»