مازوتسوزی در نیروگاههای شهرهای مختلف ایران در شرایطی ادامه دارد که شهردار اصفهان از متولیان خواست مصرف مازوت را دستکم در شرایط اضطرار متوقف کنند. همزمان، زهره عبادتی، معاون محیط زیست استان تهران خبر داد که تعداد روزهای آلوده این شهر برای همه گروهها، چهار برابر شده است.
در شرایطی که برخی مسوولان تداوم آلودگی هوای شدید در ایران را بیارتباط با مصرف مازوت عنوان میکردند، داریوش گلعلیزاده، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، مازوتسوزی در ۱۴ نیروگاه بخاری کشور را تایید کرد.
او روز جمعه به ایسنا گفت که از ۱۶ نیروگاه بخاری کشور ۱۴ نیروگاه مازوتسوزی دارند که شامل نیروگاه طوس در خراسان رضوی، مفتح در همدان، سهند بناب در آذربایجان شرقی، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، منتظری در اصفهان، منتظر قائم در البرز، رجایی در قزوین و هرمزگان هستند.
روز شنبه نیز علی قاسمزاده، شهردار اصفهان، مهمترین علت آلایندگی این روزها را مصرف مازوت خواند و گفت: «مردم به شکلهای مختلف از متولیان درخواست کردهاند حداقل در شرایط اضطرار مصرف مازوت متوقف شود. متولیان نیز باید شرایط مردم اصفهان را درک کنند.»
سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد میشود و آلودگی ناشی از دی اکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راههای تنفسی، آسم، اسپاسم برونشها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی، تاثیرات روانی و گوارشی را به همراه دارد.
با وجود این مخاطرات اما بیش از ۸۰ درصد نیروگاههای بخار در ایران مازوت میسوزانند.
سرپرست مرکز هوای سازمان محیط زیست که به تازگی این آمار را ارائه کرده، گفت که دولت هیچوقت مازوتسوزی در کشور را تکذیب نکرده بله تنها مازوتسوزی در تهران را تکذیب کرده است.
گلعلیزاده مدعی شد آلودگی شدید هوا در تهران ربطی به ادعای مطرح شده از سوی برخی کارشناسان مبنی بر سوزاندن مازوت در نیروگاههای نزدیک تهران ندارد.
نیروگاه بخاری منتظر قائم در استان البرز که به گفته این مقام مسوول حدود سه هفته است که به علت کمبود گاز و برای توسعه، مازوتسوزی میکند، یکی از نیروگاههایی است که کارشناسان از آن بهعنوان منشا اصلی آلودگی هوای تهران یاد میکنند.
اما به اعتقاد سرپرست مرکز هوای سازمان محیط زیست، «مسیر باد» باعث میشود که انتشار آلودگی از منتظر قائم به سمت شهر قدس و اسلامشهر باشد نه تهران.
این اظهارات در حالی است که روز چهاردهم دیماه، علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: «در اطراف شهر تهران مازوتسوزی نداریم و نیروگاه بعثت مازوت نمیسوزاند.»
روزنامه اعتماد اما بر اساس اطلاعات و نقشههای استارتاپ فضایی تیزنگر گزارش کرده بود غلظت دیاكسید گوگرد در هوای تهران (ناشی از سوزاندن مازوت) در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۹۸ بیش از ۳۲ درصد افزایش یافته است.
زهره عبادتی، معاون پایش حفاظت محیط زیست استان تهران هم روز شنبه ضمن اشاره به چهار برابر شدن تعداد روزهای هوای آلوده و ناسالم برای همه گروهها در تهران نسبت به سال گذشته گفت: «آذر ماه ۱۴ روز و دی ماه ۱۲ روز وضعیت ناسالم و وارونگی دمای مداوم داشتیم.»
بر اساس گزارشها، شاخص کیفیت هوای تهران در روز شنبه متاثر از آلودگی هوای دیروز، افزایشی بود.