سازمان حقوق بشری عفو بینالملل اعلام کرد جمهوری اسلامی با هدف ارعاب معترضان به دنبال اعدام حداقل ۲۱ نفر از بازداشت شدگان اعتراضات پس از برگزار کردن «محاکمات ساختگی» است.
این سازمان با اشاره به ادعای مقامهای جمهوری اسلامی مبنی بر علنی بودن دادگاههای معترضان، از سفارتخانههای خارجی خواست ناظرانی را به این دادگاهها بفرستند.
دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل، تاکید کرد که مقامهای جمهوری اسلامی باید فورا تمامی احکام اعدام را لغو و از اجرای احکام اعدام خودداری کنند.
بر اساس گزارش عفو بینالملل، ۱۱ نفر در دادگاه انقلاب کرج در استان البرز از جمله فرزانه قرهحسنلو و حمید قرهحسنلو، به اتهام «افساد فی الارض» محاکمه میشوند.
پیش از این خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران خبر داده بود که حمید قرهحسنلو، پزشک رادیولوژیست ساکن کرج و همسرش فرزانه قرهحسنلو، پس از شرکت در مراسم چهلم حدیث نجفی بازداشت شدند.
این زوج و همچنین فرد دیگری در ارتباط با پرونده کشته شدن یک نیروی بسیج با اتهام «افساد فیالارض» مواجه شدهاند و از وضعیت آنان اطلاعی در دست نیست.
هرانا به نقل از یک منبع مطلع نوشته بود: «حمید قرهحسنلو از جامعه دراویش است و بیم آن میرود که برخورد شدیدتری با وی صورت بگیرد.»
عفو بینالملل اما در گزارش خود به پرهام پروری، قهرمان شنای ایران و اهل سقز که در تهران بازداشت شده است نیز اشاره کرده و نوشته است که او به دلیل شرکت در اعتراضات و خیزش انقلابی ایرانیان، از سوی رژیم جمهوری اسلامی به جرم سنگین محاربه محکوم شده است.
در گزارش عفو بینالملل همچنین به نام شش نفر از معترضان اشاره شده که پیش از این سازمان حقوق بشر ایران درباره احتمال اعدام آنان هشدار داده بود. از جمله سهند نور محمدزاده، به «محاربه از طریق ایجاد حریق در سطل آشغال» و ابوالفضل مهری حسین حاجیلو و منوچهر مهماننواز نیز به «محاربه از طریق حریق عمدی وسایل عمومی» متهم شدهاند.
همچنین سعید شیرازی به «افساد فیالارض از طریق تحریک و تشویق گسترده مردم به ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور و اخلال شدید در نظم» متهم شده است.
محمد قبادلو نیز به «زدن عمدی خودرو به ماموران موتوری نیروی انتظامی» متهم و در دادگاه او اعلام شد که یک مامور نیروی انتظامی بر اثر اصابت خودروی او، کشته شده است.
با این حال امیر رئیسیان، وکیل دادگستری، در توییتی نوشت که در ویدیوی منتشر شده در «سایت شهدای ناجا» درباره کشته شدن این مامور نیروی انتظامی، «تصویری از حادثه نشان داده میشود که منطبق با روایت دستگاه قضایی نیست».
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران، همچنین ماهان صدرات مدنی (مرنی) به «محاربه از طریق کشیدن چاقو» و «آتش زدن موتورسیکلت»، سامان یاسین (صیدی) به «محاربه از طریق کشیدن کلت کمری و شلیک سه تیر» و محمد بروغنی به «محاربه از طریق کشیدن قمه» متهم شدهاند.
محسن رضازاده قراقلو نیز «به ساخت اقلام انفجاری از نوع کوکتل مولوتوف» متهم شده است.