عصبانیت وزارت خارجه جمهوری اسلامی از حمایت فرانسه و آلمان از معترضان در ایران

یکشنبه ۱۴۰۱/۰۸/۲۲

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در دو اظهارنظر جداگانه، به صحبت‌های رییس‌جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان در حمایت از خیزش انقلابی مردم ایران واکنش نشان داد.

کنعانی، سخنان امانوئل مکرون مبنی بر حمایت از «انقلاب» مردم ایران را «مایه تاسف و شرم‌آور» و پیام ویدیویی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان را «مداخله‌جویانه، تحریک‌آمیز و غیر دیپلماتیک» خواند.

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی دیدار رییس‌جمهور فرانسه را با مسیح علی‌نژاد و همراهانش محکوم کرد و با اعتراض به سخنان امانوئل مکرون مبنی بر حمایت از «انقلاب» مردم ایران، آن را «مایه تاسف و شرم‌آور» خواند.

مکرون، روز شنبه در سخنرانی نشست صلح پاریس، با اشاره به دیدار خود با مسیح علی‌نژاد و فعالان حقوق بشر زن ایران، خیزش سراسری مردم ایران را «انقلاب» خوانده و گفته بود: «بر احترام و ستایش خود برای انقلابی که رهبری می‌کنند تاکید می‌کنم.»

ناصر کنعانی در اظهارنظری دیگر، سخنان اولاف شولتس صدراعظم آلمان را نیز در حمایت از خیزش انقلابی مردم ایران «مداخله‌جویانه، تحریک‌آمیز و غیردیپلماتیک» خواند.

او با اشاره به موضع‌گیری مقامات آلمان در مورد خیزش انقلابی مردم ایران، مدعی شد که مطالبات حقوق بشری جمهوری اسلامی از مقامات آلمان فهرست بلندی است و گفت: «تخریب پیوندهای تاریخی، پیامدهای بلند مدت دارد».

سحنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین مقام‌های آلمان را به «بازگرداندن عقلانیت به فضای روابط و جلوگیری از آشفتگی بیشتر مناسبات» توصیه کرد.

اشاره کنعانی به پیام ویدیویی روز شنبه صدراعظم آلمان است که در آن از بسته جدید تحریمی اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مقامات دخیل در سرکوب معترضان در ایران و احتمال تصویب آن در هفته آینده خبر داده بود.

اولاف شولتس همچنین خطاب به وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته بود: «شما چه رژیمی هستید که به مردم خود شلیک می‌کنید؟ وقتی این‌گونه رفتار می‌کنید ما در مقابل شما می‌ایستیم.»

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پیش از این، سخنان وزیر امور خارجه آلمان در اعتراض به سرکوب معترضان را نشانه «عدم پختگی و تدبیر» خوانده و نوشته بود: «تخریب پیوندهای قدیمی پیامدهای بلند‌مدت دارد.»

صدراعظم آلمان اما خواستار پایان فوری خشونت جمهوری اسلامی علیه معترضان و آزادی بازداشت‌شدگان و روزنامه‌نگاران شد و تاکید کرد که کشورش از برگزاری نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل حمایت می‌کند.

سفیران آلمان و ایسلند در سازمان ملل در ژنو از شورای حقوق ‌بشر این سازمان خواستند برای بررسی وضعیت وخیم حقوق بشر در ایران به ویژه درباره زنان و کودکان، در اواخر ماه نوامبر نشست فوری تشکیل دهد.

پارلمان آلمان نیز روز پنج‌شنبه لایحه دولت ائتلافی این کشور را درباره حمایت از معترضان ایران، افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی و تعطیلی مرکز اسلامی هامبورگ، تصویب کرد.

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه هم روز ۲۱ آبان با اشاره به اینکه تعداد کل شهروندان فرانسوی زندانی در ایران به هفت تن رسیده، تاکید کرد اگر هدف جمهوری اسلامی از این اقدامات «باج‌گیری» است، باید بداند که «راه اشتباهی» را در مواجهه با فرانسه انتخاب کرده است.

فرانسه روز ششم اکتبر (۱۴ مهر ماه) نیز جمهوری اسلامی را به «اقدامات دیکتاتوری» و «گروگان گرفتن شهروندانش» متهم کرده بود.

آغاز اعتراضات سراسری در ایران پس از قتل حکومتی مهسا امینی، اتحادیه اروپا را وادار کرد تا از آمریکا، بریتانیا و کانادا در اعمال تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی پیروی کند.

در ۲۵ مهر ماه، اتحادیه اروپا ۱۵ فرد و نهاد ایرانی را در رابطه با کشته شدن مهسا امینی و سرکوب اعتراضات سراسری تحریم کرد.

خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران نیز در خبری، به تنش‌های جمهوری اسلامی با کشورهای اروپایی اشاره کرد و نوشت که از ۲۸ شهریور تا ۲۱ آبان، سفرای کشورهای اروپایی شش بار به دلیل حمایت این کشورها از خیزش انقلابی مردم ایران به وزارت خارجه ایران احضار شده‌اند.

در این مدت همچنین، کشورهایی اروپایی نیز سفرای جمهوری اسلامی را احضار کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
خبرها
جهان‌نما
خلاصه خبرها

شنیداری

پادکست‌ها